Annons
Annons

decemberfeminism.


 

Här kommer den allra sista summeringen av feministiska länkar som delats mycket i de sociala medier jag hängt i under 2014. Tack för en av de helt klart bästa feministiska åren hittills i mitt liv.

Tidigare månader:
Januarifeminism.
Februarifeminism.
Marsfeminism.
Aprilfeminism.
Majfeminism.
Juni&Julifeminism.
Augustifeminism.
Septemberfeminism.
Oktoberfeminism.
Novemberfeminism.

Annons

 

1 december.
DN skriver om Östlyckeskolan där en av frågorna på ett prov var ”vad kallas en tjej som ligger runt?” . Svaret var ”madrass”. Provet spreds på nätet och fick otroligt stark kritik.

2 december.
10 Things You Didn’t Know About Vaginas.

6 december.
Jenny Strömstedt skriver krönikan ”Varför ses en äldre kvinna som tar plats alltid som tant strul” ang kritiken mot Kajsa Grytt i programmet Så mycket bättre.
”Fortfarande år 2014 är kvinnor i övre medelåldern, de som inte har lust att ödmjukt ställa sig i en mörk garderob iklädd en kort praktiskt frisyr och foträta skor, tydligen oerhört provocerande.  Förhatliga till och med.”

8 december.
Hej Blekk skriver viktigt om modebranschen vs ätstörningar och tar upp tv-programmet modellflickor som exempel.
Man ska fråga sig om man slukar sådana här typer av program: Är jag verkligen intresserad av modebranschen och modellandet? Eller är jag besatt av det på ett sätt som får mig att må dåligt?”

10 december.
Lena Dunham är aktuell med sin självbiografi ”Not That Kind of Girl”. I ett av kapitlen berättar hon om en våldtäkt hon blivit utsatt för. Kapitlet blev mycket uppmärksammat och flera tyckte att våldtakten var ”Lenas eget fel”. Här svarar hon på kritiken i en krönika på Buzzfeed.
”Speaking out about the realities and complexities of sexual assault is how we begin to protect each other. I do not want our daughters born into a world that reacts to sexual violence against women in this way. This reaction, which ranges from skepticism to condemnation to threats of violence, is something I have been subject to as a woman in a position of extraordinary privilege. So let us then imagine the trauma experienced by low-income families, women of color, the trans community, survivors with disabilities, students on financial aid, sex workers, inmates, foster children, those who do not have my visibility, my access to medical and mental health care, or my financial and legal resources. ”

10 december.
Linnea Henriksson håller ett gripande feministtal under livesändningen av Musikhjälpen.

12 december.
Drottning Silvia visas mest i rutan på Nobelbanketten – men pratar aldrig inför tv-tittarna. Det konstaterar genusforskaren Hillevi Ganetz efter att ha gått igenom 80 timmars sändningar.
”Det lyfts fram en kvinnlighet som är vit, heterosexuell och moderlig”

13 december.
Natalia Kazmierska skriver om de tydliga könsrollerna i tv-programmet Historieätarna.
”Ska vi på detta vis få förståelse för hur män genom ­tiderna tagit makten genom att sätta sig själva och sina penisar i centrum?  Jag hoppas att det finns en idé här, som motiverar pung-tv och könskollaps.”

30 december.
Popmani summerar modeåret 2014 som präglats av feminismen.
”Jag är trött på de som skapar mode åt den ”starka kvinnan”. Jag beundrar istället de modeskapare som gör mode för alla, för starka kvinnor, för svaga kvinnor, för alla kvinnor, för alla män och för alla som klassificerar sig som ingetdera eller som någonstans mittemellan.”

.

Translation.
A summary of feminist links that have been shared in my social media feed during december.

(0)
(0)
(0)
22 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar