Annons
Annons

det var skratten som fick mig att titta upp, och flickorna som fick mig att fortsätta titta.


 

emma cline - flickorna

Hörrni! Det här är en av de bättre böcker jag läst i år, så häng med nu här.

Flickorna är skriven av 27-åriga Emma Cline och är hennes debutroman. Innan boken ens kommit ut hade den sålts till 35 länder och signats för filmkontrakt. Hur detta ens är möjligt har jag ingen aning om faktiskt.

Annons

Boken är löst baserad på morden som utfördes av Charles Manson-familjen under sextiotalet. Här kommer en kort recap kring det: Charles Manson var en sektledare under sextiotalet som lurade in massa unga tjejer (och lite killar) i sin hippie-sekt som eskalerade till att de utförde massa brutala mord. Manson utförde inte morden personligen utan fick sin ”familj” att göra dem. Mest känt blev mordet på gravida Sharon Tate som var gift med den mycket kände regissören Roman Polański .

emma cline - flickorna

Emma Cline har då utgått från denna historien när hon skrev Flickorna. En intressant grej jag läste i en intervju med henne var att hon fick idén till boken för att all jäkla litteratur och reportage och filmer som gjorts om Manson-morden fokuserade på just Charles Manson – men nästan ingenting finns på flickorna i sekten som mördade. Vilka var dom? Hur mådde dom? Vad drömde dom om?

emma cline - flickorna

Boken handlar om fjortonåriga medelklasstjejen Evie som rätt och slätt är uttråkad på sitt liv. På sina barnsliga vänner, på sin trötta familj, på sina grannar, på sitt flickrum. Hon får syn på flickorna i en park och liksom dras dit magnetiskt. Särskilt en av dem fängslar henne – den mörka, beniga, högljudda Suzanne.
Evie lyckas snart nästla sig in i deras värld och bjuds över till ranchen som ägs av Russell. Russell är som någon slags märklig blandning av fadersgestalt, älskare och gud till de här flickorna, och även Evie blir  fascinerad av honom. Men allra mest fascineras hon av Suzanne.

emma cline - flickorna

Otroligt spännande bok, och helt SJUKT välskriven. Jag kan liksom inte fatta att författarinnan inte är uppvuxen på sextiotalet (eller – iofs är jag inte heller det, så hon skulle kunna skriva lite vad som helst och jag skulle köpa det ^^). Meningarna är som godis och den svenska översättningen är verkligen toppen. Kär i stycket här över till exempel, som handlar om populära tjejer i high school, så fint formulerat.

Läs denna! Bara göre, det känns som att det här kommer bli typ höstens it-bok.

 

Translation. Just finished reading Emma Clines debut novel ”The Girls”, loosely based on The Manson Family murders during the sixties. READ THIS BOOK. Here’s a english review that I found for you guys : )

(0)
(0)
(0)
15 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar