Annons
Annons

dumplings!


 

I lördags lagade vi dumplings. Eller gyoza kanske det var, inte hundra på skillnaden, men gott blev det i alla fall.
Du behöver:
– Färdig gyoza/dumplingsplättsdeg (de längst ner till höger). Finns i asiatiska matbutiker i frysen, jag gick till Asian market på Olof Palmes gata.
– Chili
– Svamp
– Vitlök
– Koriander
– Sesamfrön
– Salladslök
– Nån slags kål (jag tog asiatisk broccoli)
– Sesamolja
– Soja
– Gyoza-sås (dödsgott).
– Nötfärs eller räkor (eller båda)

Annons

Börja med att hacka allt supernoga. Kål, lök, chili, svamp och koriander.

Lägg alla grönsaker i en skål och blanda med sesamolja (häll försiktigt för den smakar massor), soja och gyoza-sås. Sedan lägg i hackade räkor eller nötfärs. Vi gjorde båda så då delade vi bara upp grönsaksblandningen och gjorde två batcher, en med kött och en med räkor.

Dags att vika. Ett sådant där paket med deg är ungefär 40 dumplings så bra om du har kompisar som kan hjälpa till att vika. Här är en fin youtube-tutorial som visar hur man viker.

Okej såhär gör vi. Först tar man en plätt, sedan doppar man den i vatten, efteråt tar man lite röra och så viker man. Efter ungefär tre försök får man in snitsen.

Som tillbehör stekte vi resten av asiatiska broccoli-historien tillsammans med vitlök och soja och sesamolja. Och så kokade vi edamamebönor. Det kan man köpa fryst på vanliga mataffärer och de ska koka i fem minuter och sen ska man salta med massor av havssalt.

När all gyoza är färdigvikt ska de ner i stekpannan. Först ångkokade vi dom genom att fylla upp stekpannan till hälften med vatten och lägga på ett lock, och sedan fick de puttra där i runt två minuter. Sedan stekte vi dem i massa olivolja så de fick lite färg. Bäst är ju att använda en bambu steamer men det hade vi inte idag :'(

Steka fixa röra.

Vi frågade sushin i kvarteret om vi händelsevis skulle kunna få några take-away-lådor, och det fick vi! Perfekt för att transportera maten ut på picknick.

Strössla lite sesamfrön över och sedan är det bara att äta och doppa i gyozasås.

Förslagsvis tillsammans med ett gäng bra personer.

Translation. Last Saturday we made gyoza, one batch with shrimp and one with minced meat.

(0)
(0)
(0)
23 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar