Annons
Annons

en ramen om dagen – topplistan.


 

Det var inte förrän en vecka in på min Tokyoresa som jag kom på att jag skulle fotografera alla olika ramen som jag åt. På grund av detta lämnades tyvärr 4 stycken odokumenterade. Men! 14 stycken är i tryggt förvar inuti detta inlägg.
Snittade på lite mer än en ramen varannan dag, bra kämpat ändå.

Annons

Vad är ramen kanske någon undrar?
Ja, det är helt enkelt en nudelsoppa. Det finns många olika varianter med olika nudlar, buljong och ingredienser. Ramen är ofta billigt (kostar runt 40 kronor för en stor portion) och serveras på just ramenställen. Detta är vanligast i Japan, alltså att restauranger har ett specifikt tema som exempelvis ramenrestauranger, tempurarestauranger, yakinikurestauranger osv. Man går dit den rätten man är sugen på.

I Japan är man mycket omsorgsfull med sin mat och även om du besöker ett hål i väggen eller en kedja så har någon med största sannolikhet lagt ner en bit av sin själ i din rätt. På ramenställena görs alla nudlarna på plats, buljongen kokas i dagar innan den anses färdig och för att bli en ramenkock krävs många år av träning.
Alltså kan man typ aldrig gå på en nit när man äter i Tokyo, vilket är rätt magiskt.
Här kommer en topplista på 14 ramen jag köpte och åt upp inom loppet av fyra veckor:

tokyo.

14. 
På plats fjorton kommer denna ramen från ett ställe som heter Paimen och ligger i Nakameguro. Den enda ramen jag egentligen inte gillade. Buljongen smakade bondgård och den stora fläskbiten var verkligen inte min grej. Dock ett plus för mycket grönt.

ramen
13.
Plats tretton: flygplatsramen. Godare än typ vilken snabbnudelsoppa som helst (och vilken annan flygplatsmat som helst!) men inte gjord med den kärlek som de andra på listan var då och definitivt inga nudlar bakade på plats : )

tokyo.

12.
Denna soba ramen kommer på tolfte plats. Verkligen inget fel på den och var god för att vara en soba ramen. Men just soba är nog min minsta favoritnudel. Den är gjord på bovete och smakar så nyttigt och buljongen är ofta tjock och går nästan mot grythållet.

tokyo.
11.
Resans första ramen! Intogs på ett ställe i Shibuya. God tonkotsu ramen (min favoritramen! mer om den strax) men lite för hårdkokta ägg och lite för lite grönt. Det ingår förövrigt i 90% av fallen en sån där tjock fläskbit i alla ramen (iaf i Tokyo). Jag försöker att inte äta så mycket kött men gav helt upp detta på min Japanresa.

ramen
10.
Shio ramen i Nakameguro. Shio ramen är en saltbaserad ramen som ofta har spaghettiliknande nudlar märkte jag. Som ni ser på bilden är de inte vågiga utan mer raka.  Gott med mycket grönt men kändes mer som att äta en liguinisoppa. Gillar dessutom mer tyngre buljonger upptäckte jag. Shio är ganska tunn, genomskinlig (men fräsch!) historia.

ramen
9.
Udon i Shinjuku! Udonnudlar är riktigt tjocka nudlar med supernajs tuggmotstånd. Känns som geléormar. Kanske inte för alla men I love. Här åt jag en med lite för lite buljong (ibland blir man lite förvirrad i sin beställning) med smak av rå äggula, vitlök och fläsk. Alltså more or less en ramen-carbonara! Supergod men lite mindfuck? Till side hade jag ett friterat löskokt ägg.

tokyo.

8. 
Kinesisk vegetarisk ramen i Ikejiri Ohashi. Enligt wikipedia heter den kinesiska nudelsoppan lā miàn, så nu har vi lärt oss något nytt. Och självklart är det – som några av er påpekade för några veckor sedan – att vegetarisk ramen är ju sällan helt vego här. Buljongen är oftast (alltid) djur eller fiskbaserad.

ueno

7.
Tonkotsu ramen vid tunnelbanestationen i Ueno. Ser ni det stooora vitlöksklicken vid ägget? Omnom säger jag bara. Tonkotsu ramen är en fläskbaserad buljong och min godaste ramen! Den är nästan gräddig och umamismaken vill man typ knarka. Du hittar små tonkotsu ramenställen i nästan varje hörn i Tokyo, särskilt kring tunnelbanor pga vanlig lunchmat.

ramen

6.
På sjätte plats kommer denna udon ramen jag åt i Daikanyama på ett asmysigt udonställe på en liten innegård. Menyn hade inga bilder, bara japanska tecken, så jag visade en bild på en tempuraräka och fick detta goda. <3 Skulle man äta sånt här varje dag skulle man nog aldrig bli sjuk.

tokyo.

5.
På femte plats kommer den iran-japanska ramen jag åt på min nästa sista dag i Tokyo. Min kompis Saids favoritramen om ni minns! Väldigt bra ägg, fräsch, smakrik buljong och fint med rostad tomat i. Anledningen att den är inte kommer högre är för att jag insåg att jag gillar allra mest när buljongen är ”cloudy” (kommer inte på något svenskt ord för det). Alltså som i en tonkotsu ramen.

tokyo
4.
Plats fyra! En klassisk tonkotsu på ett litet ställe i Nakano. Kände som att det hade funnits sedan urminnes tider och att kocken förfinat sin lilla soppa till perfektion. Alla smaker satt som en smäck.

tokyo.
3.
Bronsplatsen (skrev brottsplatsen först..). Ichiran är en tonkotsu ramen-kedja som finns på lite olika ställen i Tokyo. Jag gick till den i Shimokitazawa. Man sitter i bås en och en och lämnar in sin beställning genom en lucka, så man ser aldrig någon som jobbar där. Själva upplevelsen är ju en stjärna i sig självt. Men det fina med detta ställe är att man får välja umamigrad, addera ingredienser om man vill och bestämma firmness på nudlarna. Jag tog högsta umamigrad och medium firmness och så få ingredienser som möjligt.
Helskotta vilken god buljong alltså.

tokyo
2.
Silver! Ippudo är en ramenkedja som är rätt omysig, känns verkligen som en kedja liksom. Men deras ramen! Omg! Denna nudelsoppa som jag intog på Ippudo i Ebisu var så otroligt god, med en buljong som sjudit i 18 timmar och sedan fått stå sig i ett dygn. Denna gräddighet utan att ha haft i en enda laktosprodukt alltså. Min tunga började gråta.

ramen

1.
Man ser nästan varför denna kommer först tycker jag. Perfekt korkskruviga nudlar, tre sorters grönt, löskokta pangröda ägg och en creamy spicy buljong från himlen. Tycker också om när man får bygga lite själv ^^Här skulle man doppa nudlar och ingredienser i buljongen. Litet ställe i Shibuya (som jag tror också var en kedja faktiskt?). ingen aning om vad stället hette men här är en karta (man får googla upp Apa Hotel Shibuya tänker jag och gå mittemot):
ramen

Vill du äta ramen i Stockholm? 
Då skulle jag rekommendera Ramen – Ki-Mama, ilovebibimbap, Ai Ramen, Blue Light Yokohama samt Totemo Ramen (det sistnämnda har inte öppnat än men är positivt inställd). Ramen ki-mama är nog det stället som är mest likt Japans ramen, men vill ni verkligen ha hundraklassig drömramen rekommenderar jag dock att åka till Tokyo ^^

 

Translation. All the ramens I had in Tokyo (except 4) on my own top list!

(0)
(0)
(0)
28 kommentarer | Translate
 


Annons


SENASTE NYTT FRÅN ELLE.SE 
 


Annons

Laddar