Annons
Annons

ingredients I always have at home.


 

Vissa saker har man ju alltid i sitt kök, och har man de inte går man ner och inhandlar dem på momangen, för att man under inga omständigheter kan leva utan dem.
Dessa 9 ingredienser har jag jämt hemma. De återkommer i typ alla recept jag lägger upp på bloggen (som ni hittar i min matkategori).

Annons

fav things in the kitchen

Persilja.
Persilja är min favoritkryddört tillsammans med basilika. Den bör inte bara få stanna i fisk-och skaldjursrätter utan jag tycker man kan klippa ner några blad över egentligen vad som, tomatsås som soppa. Jag har alltid fryst persilja hemma som jag strör ner i det mesta jag lagar, dessutom blir det fint grönprickigt. Färsk persilja är svår att ta hand om i kruka av någon anledning tycker jag, men köper man ett knippe och sätter i vatten håller den superlänge.

fav things in the kitchen

Vitlök.
Vitlök är ju LIVET. Det finns ju inte en enda maträtt där vitlök inte passar. Jag antingen river den på ett litet rivjärn eller skär den i tunna tunna bitar. Ett tips när du bryner vitlök i stekpanna är att inte ha på för hög värme utan låt den långsamt bli genomskinlig i olivolja på medelvärme.

fav things in the kitchen
Tomater.
Tomat är min bästa grönsak, äter den som äpple. Förvara inte tomat i kylskåp, då försvinner så mycket av smaken (och den goda lukten!). Tomaten trivs bäst i rumstemperatur. Jag tycker inte om krossade tomater utan gör till exempel spaghetti med tomatsås alltid på färska tomater. Blir SÅ mycket godare <– tips.
Skållade tomater (speciellt körsbärstomater!) är förresten en lite bortglömd grej som är så himla gott i soppa och pasta. Gör det.

fav things in the kitchen
Ägg.
Varje hem behöver ägg. Jag äter ett kokt ägg varje morgon så måste liksom ha ägg hemma. Annars är äggula exempelvis en supergrej för att göra en pasta krämig. Det behöver man inte ost eller grädde för utan äggula fungerar prick lika utmärkt.
Att ha ägg hemma gör också att du snabbt laga en middag av överblivna ingredienser genom att svänga ihop en omelett eller en frittata exempelvis. Det perfekta löskokta ägget lagar jag genom att lägga ägget i kastrullen när vattnet är kallt och sätta klockan på 3,5 minuter när det börja koka.

fav things in the kitchen

Parmesan.
Lagar man mycket pasta måste man ha parmesan hemma. Eller liksom, en borde alltid ha parmesan hemma. Den där sträva, umamiga smaken gör egentligen allt godare. Eller kanske inte sushi i och för sig.
Eller vad vet jag, har inte provat.

fav things in the kitchen
Buljong.
Buljong är den hemliga pastaingrediensen. Lägg en buljong i pastavattnet så blir din pastarätt ungefär dubbelt så god.

fav things in the kitchen

Dijonsenap.
Dijonsenapen på bilden är mitt bästa dijonsenapsmärke. En liten klick på omeletten, på mackan, i riset, i pastan, till räkorna, i risotton, i salladsdressingen etc. Istället för vanlig senap som innehåller vinäger innehåller dijonsenap (iaf grey poupon som syns på bilden) vitt vin.  Dijonsenapen ger hetta till din mat men på ett lite mer sofistikerat sätt (hello lökig matblogger)!

fav things in the kitchen

Chili.
Ni som läser mina matrecept vet kanske att jag tycker om chili. Jag har det i nästan alla mina maträtter. Vi köper storpack på den asiatiska matbutiken (de på ICA brukar vara så mjäkiga) och fryser in hälften (därav den frostiga looken på bilden). Sedan är det bara att ta ut en när man ska använda den.
Min bästa bas är en riven vitlöksklyfta, riven citronzest och en finhackad chili (utan kärnor) i god olivolja i en stekpanna på medelvärme.

fav things in the kitchen

Citron.
Sist men inte minst: citron. Zesten (det gula på skalet) är som sagt gott det med och det brukar jag använda som bas till det mesta. Citronjuicen brukar jag använda istället för vitt vin i recept. En skvätt citron gör egentligen det mesta godare tycker jag. Till och med dricksvattnet obviously.

Japp, det var ungefär det. Sedan har jag såklart torrvaror som spaghetti, ris etc hemma.
Men det känns så självklart.  Fast en bubblare som jag egentligen inte heller kan klara mig utan är förstås basilika! Den borde fått varit med på fotografi.
Och mozzarella också! åh attans.
Nej nu måste jag sluta innan jag kommer på fler saker

.

Translation. Ingredients I always have at home. Read the captions here.

(0)
(0)
(0)
24 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar