Annons
Annons

jag ligger som ett tusenbitarspussel och väntar på att bli hopsatt igen. påsatt, älskad, hoplimmad till en enda köttklump istället för flera.


 

tove folkesson - sund

Den senaste romanen jag läste ut var Tove Folkessons Sund. Minns ni när jag skrev om boken Kalmars Jägarinnor för ett år sedan? Den som handlade om ett kickerstjejgäng i Kalmar på nittiotalet? Här är inlägget om den boken. Det här är hur som helst tvåan till den. En fristående fortsättning skulle jag definitivt säga. Huvudrollen är den samma, men man behöver inte läsa ettan för att förstå.

Annons

tove folkesson - sund

Boken handlar om Eva som flyttar till Stockholm någon gång i början av tvåtusentalet för att plugga på Arkitekthögskolan. Men inget känns som det borde och hon hoppar av för att hitta sig själv istället. Och det är ungefär essensen av denna bok skulle jag säga – en ung person som försöker komma på vad 17 det är som gör henne lycklig egentligen.

tove folkesson - sund

Eva rör sig mellan tusen olika platser, är rastlös och blir förälskad och tröttnar igen. Hon reser till Kuba och sover under bar himmel, hon hamnar i musikbranschen, skriver dikter, bor i vegankollektiv och gör av med alla sina pengar under en period på någon märklig livscoachning. Inget känns rätt, eller så känns det jättemycket för en stund och sedan ingenting alls.

tove folkesson - sund

I periferin finns hela tiden Evas pappa. Han bor i en inrökt lägenhet i Sundbyberg och dricker whiskey på förmiddagen, eftermiddagen och kvällen. Han kan man alltid ringa, oavsett när eller varför, och han hämtar upp Eva på olika platser i Stockholm – eller så ringer han dit en taxi om han råkar vara för full.

tove folkesson - sund

Den stora behållningen i Sund är språket som är som en lång dikt nästan. Läste om meningar och stycken flera gånger för att jag tyckte att de var helt otroligt fina – hur kan man ens komma på en sån här bra metafor, tänkte jag ganska ofta.

Dessutom är det major nostalgi till tiden i början av tvåtusentalet: när håret skulle vara tovigt, flickrummet dekorerat med rökelse och killarna man hånglade med hade pinnsmala jeans och rökte bidis. Fick SÅ många flashbacks.

En roman jag ger 3,5 niotillfempoäng av 5! Den blev lite seg mot slutet, om den varit typ 100 sidor kortare hade den fått ett poäng till. Men alltså, bara att få ta del av detta språk är sjukt värt.

Finns här och här.

(0)
(0)
(0)
7 kommentarer | Translate
 


Annons


SENASTE NYTT FRÅN ELLE.SE 
 


Annons

Laddar