Annons
Annons

kyckling med trattkantareller och färskpotatis + kantarellpasta med kyckling och tryffel.


 

friday dinner.

I fredags fick jag bud med ekologisk kyckling. Bara 0,2 procent av Sveriges kycklingar föds upp ekologiskt vilket är ju knäppt lite? Budet var från Reko som nyss lanserat en ekologiskt och KRAV-märkt kyckling så jag bjöd över två kompisar för flott fredagsmiddag.

Annons

friday dinner.

Dessa två närmare bestämt. Joakim och Viktor.

friday dinner.

Kycklingen kom hel så först var jag tvungen att youtuba upp hur man styckar en kyckling för det hade jag ingen aning om. Det var inte särskilt svårt förövrigt, och nu kan jag det! Som köttätare tycker jag ändå att man ska vara medveten om vad man äter. Man lär sig mycket genom att laga sitt kött från så tidig fas som möjligt – som i detta fall att stycka den. Att inte ”kunna äta bitar som ser ut som djurdelar” och sånt där krafs är sådan hyckleri. Om du nu ska äta djur ska du veta att du äter djur och stå för det. Okej, ett sidospår. Mot receptet!

friday dinner.

Gjorde rent en rejäl batch trattkantareller (och satte på ugnen på 185 grader).

friday dinner.

Och sedan stekte jag dem så vattnet gick ur dem. Efter det adderade jag olivolja, en finhackad chili, en liten näve salvia, finhackad schalottenlök, saften från en halv citron, två pressade vitlöksklyftor, salt och brynade tillsammans med kantarellerna. Sedan adderade jag cirka tre dl grädde och en matsked dijonsenap och lät allt götta in sig på låg värme. Under tiden stekte jag kycklingen i en annan stekpanna med olja på medelvärme i ungefär tio minuter.

friday dinner.

Därefter la jag alltihop i lergrytan som jag fått med i budet (!), saltade och pepprade (inte snåla) och ställde i ugnen i en timme. Jag tänker att det går exakt lika bra med en ugnsfast form eller en gjutgärnsgryta?

friday dinner.

Strösslade över lite ärtskott när det var klart.

friday dinner.

Serverade med ärtskidor och färskpotatis och vips så var en fredagsmiddag kirrad. Vi var tre personer och de fanns sjukt mycket kyckling över så sedan lagade jag en ny rätt på det som var kvar två gånger på raken (alltså räckte kycklingen till 7 varmrätter).
Nästa rätt blev,

pasta.

Spaghetti såklart! Jag semi-upprepade basen i en stekpanna: lite salvia, vitlök och chili som fick bryna i citronsaft och olivolja. Sedan vände jag över det som var kvar av fredagens middag (minus potatis) i stekpanna tillsammans med al dente-kokt spaghetti, tryffelolja och massa parmesan.
Avslutade med att strössla lite torkad tryffel över som jag köpte i italien i somras (den ska ligga i ett vattenbad i 20 min först).
Jäkla drömpasta blev det.

.
Translation. Two recipes in one: First dish was chicken with chanterelles, snowpeas and potatoes. Then I made a pasta with the leftovers where I added truffel oil and parmesan.

 

(0)
(0)
(0)
46 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar