Annons
Annons

linna johansson – lollo.


 

Linna Johansson - Lollo

Den senaste boken jag läste ut var denna. Lollo av Linna Johansson, en roman som kom ut alldeles nyss faktiskt. Linna var en av de som medverkade i antologin Fittstim som swept me off my feet när jag var femton och sedan drev hon ett feministiskt magasin som hette Bleck i början av tvåtusentalet som jag brukade läsa. Var därför mycket peppad på hennes debutroman!

Annons

Linna Johansson - Lollo

Lollo handlar om bästa kompisarna Lollo och Lidija. De bor i Stockholmsförorten ”Aspy” där de tillbringar dagarna med att släntra runt, dricka öl, snatta och undvika att jobba i högsta möjliga mån. Lollo har inga egentliga framtidsdrömmar: hon vill bara ta det lugnt, undvika allt som har med vuxenlivet att göra och sitta vid vattnet och bli full med sin bästis.

Linna Johansson - Lollo

Men pengarna tar slut, spriten blir starkare, årstiderna kallare. Innan man riktigt som läsare heller har förstått hur det har hänt har Lollo och Lidija transporterats till mycket oklarare marker i sitt Aspy. I den nya världen finns webcamsex, nya märkliga bekantskaper, prostitution och fester där det delas ut ectasytabletter i gömda handflator. En rätt så jättedeppig spiral neråt alltså som visar sig var svårare att ta sig ur än vad de först tänkt.

IMG_4044

Vad jag tyckte mest om med den här boken var Lollos likgiltighet och totala ointresse för resten av omvärlden på något vis. Hon har ingen större likeability och det är väldigt befriande med en sådan kvinnlig huvudkaraktär. Hon är varken någon hjälte eller någon antihjälte, hon är bara jäkligt trött på det mesta och sveps – liksom läsaren – bara med och in i fördärvet utan att själv riktigt inse hur det sker.
Det finns även något fint också med att det är knappt några snubbar med i boken, det här är ingen bok om dom, inte ens lite.
Jag läste ut Lollo på två dagar och ger den en trepoängare på en femskala. Det är något med den som jag inte kan sätta fingret på, något som inte gnistrar tillräckligt mycket för att ge den ett högre poäng. Kanske är det dialogen som stundtals är lite klyschig, eller dramaturgin som ibland känns lite för lätt att gissa. Jag vet inte riktigt, men ändå spännande och bra bladvändarbok, och så har briljanta Arvida Byström gjort omslaget!

Finns exempelvis här och här.

 

Translation. A Swedish book I just finished reading.

 

 

(0)
(0)
3 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar