Annons
Annons

oktoberfeminism.


 

1

Dags för månadens feminismsummering. Här är länkar som delats mycket på de platser jag har hängt omkring i på internet förra månaden.
Tipsa gärna om fler i kommentarerna!

3/10
Artisten Sara Larsson lägger upp en bild på sin instagram där konturerna av hennes bröstvårta syns och får en massa sexistiska kommentarer. Hon slår tillbaka rejält med två videos. ”Big fucking ups till folk som förstår vad jag menar och som inser att kvinnokroppen inte är till för att tillfredsställa alla män och att bröstvårtan är helt jävla naturlig”

Annons

3/10
Ny studie visar filmbranschens sexism i siffror. Studien undersöker nästan 6000 karaktärer i 11 länders bästsäljande filmer. Exempelvis: av alla roller som överhuvudtaget hade en replik var bara 30% kvinnor och bara 14% av chefer och företagsledare på film är kvinnor. Kul.

7/10
Valerie Kyeyune Backström skriver en krönika om mediebevakning runt vår nya kulturminister Alice Bah Kuhnke. ”Det är inte lätt att vara kvinna i en fientlig värld. Allt man gör granskas hårdare, noggrannare. Så litet utrymme för flex. Det vet alla kvinnor; det gäller alla kvinnor. Men vissa mer än andra.

7/10
Sveriges Kvinnolobby tar strid mot den sexistiska reklamen. ”Under ett år har Sveriges Kvinnolobby drivit en kampanj där man anmält sexistisk reklam till reklamombudsmannen. I måndags togs nästa steg i kampanjen som fått hashtagen #reklamera. Då fick den sexistiska reklamen backa för en stund när organisationens egna affischer tog plats i Stockholms tunnelbana med budskap som ”Utrymme reserverat för naken, retuscherad tjej”

8/10
I Finland startas rörelsen och hashtaggen #faboless. ”Ett sätt att utmana rådande strukturer och påminna om att motkrafter behövs. Att vi behöver också annat än mansnätverk för att göra en bättre värld.

10/10
Två manliga deltagare kastas ut ur Big Brother-huset efter att de hetsat och uppmantat en kvinnlig deltagare att ge dem oralsex fastän hon inte velat. Hanapee skriver om Allemansrätten till kvinnors kroppar.

10/10
Zara Larsson skriver om kroppscensur igen, i detta fall angående menstruation. ”I dagens samhälle så är folk helt nöjda med att se bilder av objektifierade kvinnor överallt. Puta med rumpan, sticka ut med brösten, små bikinis utan överdel, äta banan med porrig blick – det är helt ok! Men en bild på en kvinna i profil, som inte anspelar på sex för fem öre, med ett tampongsnöre är inte ok? Bilden av en kvinna som bara är kvinna är inte ok.”

15/10
Organisation och klädmärket FCKH8 släpper en video där flickor i prinsessklänningar svär och pratar om jämställdhet och feminism. Den ses av hundratusentals på bara en vecka.

25/10
Nanna Johansson skriver blogginlägget ”Jag är Hugo Rask” om den svåra viktiga konstnärsgubben.

28/10
Månadens roligaste: Women Having A Terrible Time At Parties In Western Art History

31/10
Bloggkommentatorerna skriver om orättvisan i Paradise Hotel, där tjejerna konstant och alltid ifrågasätts om de påstår sig gilla sex. ”Tjejerna har inte sex ensamma, de har sex med killar, men ingen bryr sig som vanligt om killars beteende eftersom de inte har något att förlora. De blir inte slampstämplade och spottade på, snarare tvärtom.”

 

Tidigare inlägg:
Januarifeminism.
Februarifeminism.
Marsfeminism.
Aprilfeminism.
Majfeminism.
Juni&Julifeminism.
Augustifeminism.
Septemberfeminism.

 

 

Translation.
A summary of feminist links that have been shared in my social media feed during october.

picture source.

(0)
(0)
(0)
13 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar