Annons
Annons

om karriär och skrivande.


 

skriv

Popmani gör en intervjuserie med författare om deras skrivande och i den femte delen hittar du mig. Är du nyfiken på hur jag jobbar när jag skriver skönlitterärt, mina skrivtips och tankar om skrivkramp så kan du läsa om det HÄR.

Annons

june
I samband med detta tänkte jag också svara på en lista om karriär som jag hittade på Elsas blogg! Passar ju fint ihop.

Vad ville du bli när du var liten?
Förutom att jag ville bli klassiker som prinsessa och Pippi Långstrump ville jag bli författare. Jag skrev (dvs ritade) så intensivt på mina ”böcker” på dagis att en dagisfröken lät mig ha en stund ifred med henne en gång i veckan där jag fick diktera och hon skrev ner mina ord. ”Golvet som kunde tala” <- min första bok för den som undrar. Ville även jobba med reklam när jag gick i mellanstadiet pga verkade kul att hitta på knäppa reklamfilmer. Ändå bra jobbat att båda blev av sen!

Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring?
Då ville jag bli journalist. Mest för att man kan ju liksom inte ”bli” författare bara, det kan ju typ ingen leva på. Är faktiskt lite ledsen över den krassheten för det gjorde att jag aldrig vågade söka till några eftergymnasiala skrivarkurser eller något sådant eftersom jag redan gett upp den drömmen som tonåring. Journalist kändes stadigare – och var typ det enda andra yrket jag visste om där man fick skriva mycket.

  Gick du någon nishad gymnasielinje?
Jag sökte sam-kultur som förstahandsval men det var för få som sökte den linjen så den las ner. Så då gick jag bara sam-sam.

  Vad hade du för betyg?
Jag gick ut med 16.7. Sjutton stycken var MVG, resten var en salig blandning av G och VG. Hade IG i gympa. Fick även IG i franska men grät mig upp till ett G.

  Vilka var dina bästa och sämsta ämnen?
Franska och idrott var mina sämsta obviously. Gillade Svenska och Samhällskunskap. I trean läste jag en linje som hette Litterär Gestaltning som var superrolig också. Teater var också helt okej.

  Utbildade du dig efter gymnasiet?
Jag började på Kulturvetarlinjen på Stockholms Universitet. Läste grundterminen och sedan en termin Genusvetenskap. Efter det kom jag in på Berghs reklamlinje och läste den tvååriga yrkesutbildningen Reklam inriktning Copywriter.

  Vilket var ditt allra första jobb?
På min lillebrors dagis när jag var sexton.

  Vad har du mer haft för yrken?
Suttit i receptionen i en massa år på min mammas jobb (hoppa bak i arkivet till 2005 så hittar du en sommar därifrån exempelvis), jobbat på Seven Eleven i ett år, varit sån där person på gatan som värvar folk till Rädda Barnen (var så dålig), varit webbredaktör, jobbat som copywriter både i Sverige och New York, skrivit krönikor, varit kolumnist, redaktör, bloggare, poddare, författare etc etc och blabla! Här är min portfolio för den som är nyfiken.

När hamnade du i den banan du är i idag?
Hmm. Jag är ju många olika saker egentligen. Men jag började blogga 2005, började tjäna pengar på bloggen 2009 och sa upp mig som copywriter för att satsa hela på skrivandet och bloggandet 2013. Så beroende på hur man räknar, kanske någon av dessa datum!

Vilken är stunden då du liksom visste att du är på rätt väg?
När jag satt på flyget hem till Sverige efter att jag sagt upp mig i New York och inte visste någonting om någonting alls. Hade en enkelbiljett till Paris och ett antaget bokmanus, var singel och helt plötsligt utan ett kontor att gå till på morgonen. Kändes som jag ömsade skinn eller nåt, som att jag kröp ur en gammal kropp och till en ny.

Vad brukar du få höra att du är bra på i ditt jobb?
Att jag är bra på att leverera, att jag är rak, mottaglig och går att lita på. Och att jag skriver fint! Det sista är det bästa!

Vilka är dina sämsta sidor på arbetet?
Att jag kan bli otroligt irriterad om folk inte håller nivån eller agerar oproffsigt. Typ kommer försent, svarar inte på mail, levererar inte i tid, dyker inte upp, glömmer bort grejer etc. Serri då blir jag as-oproffsig genom att vara så öppet sur. Därför är det nog bra att jag i första hand jobbar ensam känner jag. Jag kan även bli superstressad om något inte funkar och kan skicka jättesnabba oeftertänkta mail som kanske låter otrevligare än vad dom egentligen är.

Tre saker du är extra stolt över att du gjort i ditt jobb?

1. Bloggen. För att den gett mig allt jag har typ. Den är början på hela mitt vuxna liv.
2. Boken. För att jag lyckades skriva en hel roman och fick bokkontrakt. För att den kom ut och blev så väl mottagen, att jag liksom fick vara med i Babel, fick så jäkla fina recensioner och att den sålde så fint.
3. New York. Att jag och Nina vågade bestämma oss, att vi slet och kämpade och orkade och till sist hade ett visum, ett jobb och en biljett över Atlanten. Och att vi fick jobb på Wieden+Kennedy, som under den tiden (och kanske fortf är, har inte koll längre) var världens bästa reklambyrå. Fucking stort.

Vad går ditt jobb ut på mest?
Blogga, fota, svara på mail, skriva, gå på möten, träffa folk och hitta på grejer.

Vad skulle du vilja jobba med om du inte gjorde det du gör nu?
Absolut ingen aning. Jag älskar min jobbsituation just nu och vill inte ändra på den! Men kanske öppna ett litet pastahak eller så då? Tre olika pastarätter som skulle förändras lite per säsong. Och goda rödviner och bra häng såklart också.

Vad tror du skulle vara det sämsta jobbet för dig?
Något med mycket mappar och kvitton och Excel-dokument.

Vad gör du om fem år?
Skriver på min fjärde roman kanske. Bloggar förhoppningsvis, skriver jämt iaf. Hmm.
Svår fråga ändå. Ha ett eget radioprogram vore ju knäppt och kul. Sitta och prata och mysa med folk som ringer in i P1 eller något ^^

Vad gör du när du är 60 år?
Bor utomlands större delen av året, är kär, respekterad och har makt.

 

Translation. A list about career. Please read in Google Translator (link below the header)

(0)
(0)
(0)
18 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar