Annons
Annons

sommarpraten hittills.


 

1

Sommar = sommarprat! Precis som förra året tänkte jag skriva lite om de som jag lyssnat på. Då – för sisådär 365 dagar sedan – hade jag någon idé om att jag skulle hinna med att lyssna på allihopa, men det blev så himla stressigt och kändes typ som ett extra jobb. I år kör jag lite bekvämare stajl och lyssnar på de jag har lust med.
Här kommer de 6 första jag hunnit med!

Annons


Annika Lantz.
Har ju en asmysig radioröst redan som det är, redan där får hon ett gäng plus i min bok. ^^ Ett puttrigt, roligt och välskrivet (ibland nästan lite för ord-pussligt) sommarprat om sitt liv. Tyckte mycket om när hon berättade om dofterna när hon var liten och bodde i Algeriet. Pratar även viktigt och bra och roligt om sin livmoderhalscancer.


David Lagercrantz.
Vuxna kulturmän verkar ha en stor fascination kring sina fäder. Hela detta prat handlar om Davids pappakomplex. Kanske är detta sommarprat intressant om man har koll på Olof Lagercrantz, men det har inte jag särskilt mycket alls tyvärr. Handlar lite om skrivkramp och om att skriva också, det är bitvis halvintressant.


Tom Malmquist.
Författare och poet vars fru gick bort i cancer samma natt som deras dotter föddes. Om ni inte läst hans  självbiografiska debutroman I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv har ni med största sannolikhet sett den på topplistorna i bokaffärerna. Hela hans sommarprat är ett brev till hans nu fyraåriga dotter. Så otroligt fint och välskrivet med en fantastisk berättarröst. Det är hoppfullt och sorgligt på en och samma gång. Hittills sommarens bästa! Lyssna lyssna.


Tiffany och Bianca Kronlöf.

Artist + skådissystrar och hjärnorna bakom SVT:s humorserie Full Patte. Jag tyckte detta sommarprat var sådär. Kände mig nästan utanför, som om man var den tredje parten i ett rum som ingen ställde några frågor till. Målet måste ju ändå vara precis motsatsen tänker jag. Ganska pladdrigt och de asgarvar åt varandras interna skämt som inte är särskilt roliga för en utomstående. Tycker i alla fall jag. Fint dock när de bedyrar sin kärlek till varandra.


Malou von Sivers.

Malou har dedikerat hela sitt Sommar om historien om sin pappa, en historia hon aldrig tidigare berättat för någon (tydligen inte ens sina barn). Det är fint, ärligt och naket om en frånvarande och misshandlande pappa som Malou förlåter, om och om igen. Kanske lite extra sorgligt för oss som inte heller har någon kontakt med våra pappor.
Då kan man ju förresten undra varför jag tycker detta prat är rimligt och inte Davids, och det är nog därför att Malou har fötterna i sitt eget jag, berättar historien utifrån sig själv, medan jag tyckte Davids mer kändes som någon som ska hålla ett föredrag om en person, om ni förstår? Malous berättarsätt och röst i detta prat påminner lite om Astrid Lindgren tycker jag förresten, man lunkas liksom in i historien på ett hemtrevligt sätt.


Danica Kragić Jensfelt.

Danica är robotforskare på Kungliga Tekniska Högskolan. Hon kom till Sverige -97 och arbetade som städerska under sin första år, och en av hennes robotmål är att robotar ska i framtiden kunna sköta sådana sysslor istället.
Hon beskriver väldigt begripligt för oss relativt otekniska varför vissa grejer är svårare att programmera än andra. Om vad som är möjligt i framtiden och hur det kan se ut i en  värld där kanske människor och robotar samsas. Intressant stundvis, men hade önskat lite knasiga framtidsrobot-visioner om man fick drömma!

 

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿

Det var det hittills! Nu ska jag lägga mig vid poolen och lyssna på först Emil Jensen och sedan Markus Krunegård tänkte jag.

.

Translation. Sommar i P1 (Summer on P1) is one of the most popular shows on Swedish radio. The 88-minute-long programme is broadcast daily from Midsummer’s Day until the middle of August, always starting at 13.00 (a timeslot it has occupied since 1959), with repeats in the late evening and very early morning. Each edition is presented by a different host, who plays music of his or her own choosing and talks about a topic of personal relevance. The hosts range from celebrities to politicians, scientists, authors, athletes, and royalty. (<- This was by the way taken from Wikipedia). Here are some reviews of the ones I have been listening to so far.

 

picture source.

(0)
(0)
(0)
30 kommentarer | Translate
 


Annons


SENASTE NYTT FRÅN ELLE.SE 
 


Annons

Laddar