Annons
Annons

sommarpraten hittills del 2.


 

IMG_2731

Hej och glad fredag. Jag ligger hemma med visdomstandvärk som gått över i feber och det är ju för jäkla trist. Som tur är har jag fått penicillin av min tandläkare. Är så glad över min balkong i detta nu, att jag kan ligga här och lyssna på sommar i P1 och läsa böcker i det fina vädret i alla fall.
Och på tal om sommar i P1 börjar det bli dags för ett knippe nya mini-recensioner!

Annons

Om någon missat: jag bestämde mig i juni för att jag skulle lyssna på SAMTLIGA sommarprat. Detta var dock svårare än vad jag först hade tänkt. Det har inte blivit alla. Men! Det har blivit nästan alla. De elva första som jag skrivit om hittar du här.

Idag tänkte jag att vi skulle prata om tio till:


Liza Marklund.
Författaren Liza Marklund berättar om varför det bara finns deckare i trygga demokratiska samhällen, om att skriva böcker ur ett feministiskt perspektiv, om näthatare, USA, cancer och manschauvinister i Danmark. Det här är ett roligt, peppigt, viktigt, ultrafeministiskt och väldigt fint sommarprat. Och Liza har en fantastisk dialekt. Tycker mycket om att musiken hör ihop med texten också! Allt som allt rivigt och pang på och rekommenderas starkt.


Saga Becker.
Saga Becker är skådespelerska och den första transpersonen i Sverige att vinna Guldbagge för bästa huvudroll. Detta sommarprat är så himla fint. Välskrivet, sorgligt och väldigt ärligt. Dog över stycket när hon pratar om kärleken till sitt ex, för att det kändes så naket. Mycket viktigt sommarprat. ”Det är aldrig den förtryckta som ska anpassa sig, det är förtrycket som ska ändra sig.” Plus på Girl Power-avslutet deluxe.


Leila Lindholm.

Ett okej sommarprat, två av fem poäng. Har inte så mycket relation till Leila, kanske är det det. Hon berättar om sin tid som kock i New York, sin nära relation till sin farmor och mormor och om sin karriär i TV och kokböcker. Gillar absolut bäst när det är recepttips, tror det hade varit fint med ett recepttips efter varje livskapitel. Om man fick skriva om pratet alltså : )


Sanna Lundell.

Sanna Lundell är journalist och programledare och i sitt sommarprat berättar hon om att vara uppväxt i ett hem fullt av mörker, om sitt feministiska uppvaknande och om att dras till människor med beroendesjukdomar. Hon berättar om sin kärlek till hästar och försöker förstå varför hon var så himla glad som liten fastän allt var så kaosartat och trasigt. Och så pratar hon en stor del om patriarkatet och varför vi har en så lång bit kvar till jämställdhet. Hon räknar upp och staplar fram bevis på bevis och det är nog viktigt för många att höra. Men samtidigt kände jag som lyssnare att det är så himla självklart. Alltså inget ont om Sanna, men HUR ska vi kunna ta vidare den feministiska konversationen om vi står kvar och stampar på samma ställe för att idioter runt omkring inte ens tror att det en kämpar på är på riktigt? Så tröttsamt att det fortfarande till stor del handlar om att lägga fram bevis för att övertyga om obalansen. Blir matt men imponerad av exempelvis Sannas envishet.


Hédi Fried.
Hédi Fried är författare och psykolog och överlevare av Auschwitz under andra världskriget. Ni kan ju tänka er hur hemskt och sorgligt detta sommarprat är. Hon berättar hur hon som tioåring tillsammans med sin familj och resten av stadens judiska befolkning sätts på boskapståg och tvingas iväg till fånglägret i Auschwitz. Hennes föräldrar gasas ihjäl direkt och hon och hennes syster tvingas till slavarbete. Det här är så otroligt viktigt att lyssna på. Hédi förklarar så tydligt och konkret och det finns samtidigt så mycket hopp och kärlek i hennes beskrivningar. Hur de på kvällarna ibland sitter och ”lagar mat” – dvs läser upp favoritrecept ur minnet för varandra för att stilla hungern, eller hur hon blev förflyttad till en arbetsgrupp utan sin syster, byter kläder med ett annat barn och flyr tillbaka för att rädda systern från gaskamrarna. Ett så himla himla fint sommarprat. Vi får aldrig glömma.


Zara Larsson.
Zara Larsson gillar vi förstås. Jag har tyvärr inte jättestor koll på hennes karriär som artist och hade inte hört hennes genombrottslåt som hon spelade i sitt prat. Men hennes modiga, intelligenta och ofta knivskarpa åsikter på instagram, blogg och andra medier har jag desto mer koll på och älskar henne för. Hon är härligt tonårsblasé i sitt sommarprat och samtidigt rakryggad och självklar. Hon har Pippi Långstrumps sådeså-attityd som jag tycker så mycket om och jag hoppas verkligen inte att det är något hon tappar sedan när vuxenheten kommer och grabbar tag i en. Hennes del om feminismen, machokulturen och näthat är kickass och finast.


Johan Rockström.
Johan är professor i Miljövetenskap och i sitt sommarprat varnar han om vilka konsekvenser som kommer att ske om vi inte tar miljöfrågan på allvar nu. Han beskriver hur vi står på randen av att helt kollapsa jorden och hur makthavare världen över behöver ta mer drastiska beslut och tillsammans skapa en hårdare lagföring för att vända på skeppet Jorden. Mycket intressant, bra röst, engagerande och med spännande (och läskig) information. Ett tips är att lyssna när du har öronen på spets för så fort man svävar i väg i tanken missar man någon info. Tyckte mycket om delen där han förklarar att när man  reglerar ekonomin för olja och annat som tar sönder vår planet är det även en ekonomisk vinst, pga orsakar en flodvåg av innovation. En hållbar framtid är en jämlikare, modernare och rikare framtid!


Magnus Falkehed.
Reporter och författare och en av de två journalister som blev kidnappade i Syrien. I sex veckor utsattes de för tortyr och var instängda i ett smutsigt kallt rum utan fönster innan de lyckades ta sig därifrån. Detta sommarprat är så otroligt fint berättat. Så himla himla sorgligt och så himlastormande romantiskt och den finaste kärleksförklaringen när han berättar om sin fru. Jag stod och grät på Akademibokhandeln och visste inte vilken bok jag läste baksidan av.


Kristina Sandberg.
Kristina Sandberg är författare till triologin om hemmafrun Maj som just nu ligger överst på alla boklistor. Och det är just också vad det här sommarpratet handlar om, om den glömda historien: kvinnornas sida. Och kanske framförallt då hemmafruns. Om att vara en ”god fru”, om förtrycket och den passiva aggressiviteten inombords, om varför det är så viktigt med skinande diskbänkar och om ensamhet. Om den duktiga husmodern och den leende hemmafrun och den trygga modern. Väldigt intressant, även om man inte har läst böckerna. Och viktigt.


Bea Åkerlund.
Bea Åkerlund är stylist, designer och regissör och är bosatt i Los Angeles. I sitt sommarprat berättar hon om hur hon färgade ögonbrynen på östermalmstanterna som barn på åttiotalet, hur hon klädde ut sig till olika karaktärer varje dag året runt på nittiotalet, hur hon krockade med sin bil Deatmobile iförd nunneoutfit och hur började sina första stylist-år med tuggummirosa hår och en lika tuggummirosa personsökare. Vad ska man säga, det här är ju helt klart någon man önskar att man fick vara kompis med.
Men hon berättar även om sitt knarkmissbruk i high school, technofester i öknen med crystal meth och att helt plötsligt väga 43 kilo. Men mest av allt pratar hon om sin passion till kläder. Hon går igenom sin barndom och uppväxt utifrån sin klädstil och det är väldigt befriande och härligt.

.
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Okej det var tio till! Del 1 hittar du här.  Mina favoriter av dessa tio är Liza Marklund, Magnus Falkehed och Hédi Fried. En sista del kommer senare i augusti.
.

 Translation. Sommar i P1 (Summer on P1) is one of the most popular shows on Swedish radio. The 88-minute-long programme is broadcast daily from Midsummer’s Day until the middle of August, always starting at 13.00 (a timeslot it has occupied since 1959), with repeats in the late evening and very early morning. Each edition is presented by a different host, who plays music of his or her own choosing and talks about a topic of personal relevance. The hosts range from celebrities to politicians, scientists, authors, athletes, and royalty. (<- This was by the way taken from Wikipedia). Here are some reviews of the ones I have been listening to so far.

(0)
(0)
(0)
30 kommentarer | Translate
 


Annons


SENASTE NYTT FRÅN ELLE.SE 
 


Annons

Laddar