Annons
Annons

sommarpraten hittills.


 

-

I juni bestämde jag mig för att jag denna sommar skulle lyssna mig igenom SAMTLIGA sommarprat.
Men ja.
Det var ju lättare sagt än gjort vill jag lova. Särskilt när jag var i Frankrike i nio dagar och inte lyckades lyssna på ett enda pga dåligt wifi.

Annons

Jag har i alla fall lyckats ta mig igenom ganska så många och här kommer därför några små mini-recensioner av dem till er. Så ni vet vilka ni ska lyssna på om jag fick bestämma. : ) Jag har upptäckt att jag ofta inte alltid tycker samma som de stora tidningarna, så detta är förstås då mycket subjektivt.

Lena Olin.
Lena Olins sommarprat var först ut och är även det som jag lyssnar på häröver på bilden. Hennes röst är extremt skön att höra på och man är närvarande under hela sommarpratet på grund av den. Dock halvkul prat i överlag. Lite för mycket ”Ingmar Bergman-tacksamhet” och lite för lite gossip om Lasse Hallström om jag får välja. Dock fina och sorgliga partier om hennes pappa.


David Batra.

David Batra är komiker och skådis (för den som missat) och hans sommarprat är ett av mina favoriter hittills. Hela hans timme handlar om hans tid i mellan- och högstadiet när han tillsammans med ett gäng andra killar mobbade en pojke som hette Micke. Pratet leder sedan fram till ett möte med Micke nu i år som han har spelat in. Jättefint hela vägen, bra dramaturgi, roligt och sorgligt.


Siavosh Derakhti

Grundaren till Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet, mottog det allra först Raoul Wallenberg-priset 2013 och fick under Barack Obamas besök i Stockholm 2013 träffa presidenten. Och är bara 23 år! Grym person alltså. Dock halvkul sommarprat. Vissa delar intressanta men tycker själv inte att det blir så spännande när sommarpratet är helt linjärt – alltså från födseln, genom lågstadiet, till mellanstadiet, mot högstadiet etc etc etc. Jag är i alla fall inte superintresserad av att lyssna på i nästan tio minuter när han väger mellan att välja sam-sam och sam-ekonomi. Bäst i slutet när han läser ett brev till sin mamma :’)


Heléne Andersson.

Heléne är konstnär och före detta kriminalinspektör.  Hon är expert på konstförfalskningar och jobbade som utredare av konstförfalskningsbrott. Detta tänkte jag skulle vara juicy med spännande historier om brott (extra pepp om man har läst Steglitsan!) men tyvärr är det väldigt lite av sånt. Mest är det historier från när hon var liten och hur byn hon är uppväxt i nu ser annorlunda ut (vilket kanske inte är så jättekonstigt känner jag om man är 63 år gammal). Lite sömnigt sommarprat. Bästa delen är när hon berättar om när hon jobbade som polis vid Gröna Lund i början av åttiotalet och hur hon om morgnarna såg personalen på Skansen gå ut och rasta vargarna i koppel och bada elefanterna i Djurgårdsbrunn!


Kalle Moreus.

Kalle Moreus är en person som helt gått mig förbi. Visste inte vem har var förrän Jenny spelade en låt av honom i bilen på väg till Ninas bröllop. Lite knäppt ju, känner att man borde veta detta. Men han är hursomhelst speleman och musiker. Tyckte om hans sommarprat, det var mysigt och handlade framförallt om hans kärlek till musiken. Gillar när det är stort fokus kring själva musiken som spelas med förklaringar till. Gillade mest kapitlet om katten Benny  : )


Therese Christiansson.

Detta sommarprat är helt fantastiskt. Therese är krigsreporter och författare och är för tillfället bosatt i Istanbul. Hon berättar om barn och kvinnor hon har mött och möter i krig. Det är barn utan ansikten, barn som aldrig fått en kram, barn med grov ångest och barn som ligger sömnlösa i sina sängar på grund av bomberna som går av omkring dem. Stod och diskade när jag lyssnade på detta och grät ner i diskhon. Så otroligt fint berättat rakt igenom och mycket viktigt.


Anna Mannheimer och Peter Apelgren.

Anna Mannheimer är programledare och journalist och Peter Apelgren är konstnär och komiker. De är gifta med varandra och har sommarpratet ihop. Vet faktiskt inte riktigt varför de har det tillsammans? Inspelningen sker i alla fall i deras gemensamma hem och jag tyckte mycket om denna timme. Ett avväpnande samtal om adoption, vargar, en sjuk mormor och om snoppar. Bland annat. Som att tjuvlyssna på en spännande och rolig konversation bordet bredvid en på restaurangen.


Mona Malm.

Mona Malm är 80 år och skådespelerska. Hon berättar om att gå på Dramatens Elevskola, om att ha varit gift i 60 (!) år, om att va kvinna och ändå arbetat hela sitt liv (inte självklart då) och om att jobba i en bransch där man som kvinna om och om igen blir bedömd efter sitt utseende. Ett feministisk sommarprat och jag tycker också om att hon inte bara hyllar Ingmar Bergman som det känns som man måste göra i Sverige om man har jobbat med honom. Hon pratar istället om hans härskarteknik och hur han kunde skrämmas. Ett så väldigt fint sommarprat och tanter är något av det bästa vi har. Särskilt Mona Malm kände jag när jag lyssnat klart.


Tom Alandh.

Tom Alandh är journalist och dokumentärfilmare och jag älskade detta sommarprat. Tom borde helt klart vara berättarröst till all världens sagor. Tyckte detta var så himla mysigt från början till slut med små knorrar efter varje historia och hans röst är fantastiskt fin att lyssna till. Tom berättar om sin pappa som var som Tarzan, om duktiga skolkamrater som sedan nästan super ihjäl sig för att Vietnamkrigets bilder gör för ont, om en gammal sliten Monica Zetterlund som bara berättar historier om man bjuder på starköl och om många andra människor han träffat genom sitt yrkesliv. Mitt favoritprat hittills.


Nina Hemmingsson.

Nina Hemmingsson är serietecknare och har du av händelse missat hennes serier så har du så otroligt mycket asroligt och knivvasst framför dig. I sitt sommarprat talar Nina om sitt mörker och sin ångest, om en social fobi och om kärleken till att rita. Jag älskar Nina Hemmingsson men hennes röst är SÅ entonig i detta prat. Kanske är hon nervös? Jag måste verkligen om och om igen anstränga mig för att inte flyga iväg någon annanstans med tankarna. Tänk ändå att det är så viktigt med ett bra tonfall. I skolan lärde jag mig verkligen ingenting när lärarna talade som linjärer utan en enda dal och sång i språket. Störs du inte av sånt tror jag däremot du kommer gilla detta prat.


Arash ”Ash” Pournouri.

Aviciis manager. Pratar om sin kärlek till musiken och framförallt housemusiken. Jag tycker om att lyssna på folk som ska beskriva musik och hur den känns, man hör ändå inte sådant särskilt ofta? Tyckte bäst om när han pratar i början om när han ”house-frälstes”. Annars lite segt prat och det känns inte riktigt som att man lär känna honom. Han känns typ lite skrytig på ett oskönt sätt? Men det kanske bara är jag.

.
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Okej det var alla jag lyssnat på hittills! Mina favoriter so far är Tom Alandh, Therese Christiansson och David Batra.
Hoppas ni upptäcker någon ny favorit, och rekommendera gärna om jag har missat någon extra bra!

 

 Translation. Sommar i P1 (Summer on P1) is one of the most popular shows on Swedish radio. The 88-minute-long programme is broadcast daily from Midsummer’s Day until the middle of August, always starting at 13.00 (a timeslot it has occupied since 1959), with repeats in the late evening and very early morning. Each edition is presented by a different host, who plays music of his or her own choosing and talks about a topic of personal relevance. The hosts range from celebrities to politicians, scientists, authors, athletes, and royalty. (<- This was by the way taken from Wikipedia). Here are some reviews of the ones I have been listening to so far.

 

(0)
(0)
(0)
57 kommentarer | Translate
 


Annons


SENASTE NYTT FRÅN ELLE.SE 
 


Annons

Laddar