Annons
Annons

sommarpraten. sista delen.


 


Här kommer den allra sista delen av sommarpratare jag tog mig an i år. 28 stycken blev de totalt. Ändå bra jobbat känner jag! Del 1 hittar du här och del 2 här.
I den första delen hade jag ambitionen att lyssna på alla men nu mot slutspurten valde jag mest de som jag faktiskt var nyfiken på sedan innan, eller hade fått rekommenderade.
Här kommer då de sju sista:

Annons


Syster Karin.

Syster Karin är nunna och bor i ett litet rött hus med vita knutar tillsammans med tre andra nunnor, några höns, ett par katter och en hund. Hon berättar om flyktingfamiljerna som kommer dit och bor hos dem (som hon kallar sina vänner), om kärleken till musik och om att som tjugofemåring bestämma sig för att helt hänge sig åt Gud. Ett gulligt och fint sommarprat med mycket hjärta. It didn’t blew my mind men fint att höra om hur det är att vara nunna ändå.


Daniel Poohl.

Daniel är journalist, författare och vd för stiftelsen Expo. Expo skapades för tjugo år sedan och är en politisk obunden tidning vars huvudsyfte var att granska högerextremistisk journalistik.
Daniel berättar om när högervindarna blåste på nittiotalet i hans mellanstadieklassrum. Flera av hans klasskamrater blev nazister och han själv: antirasist. Hon berättar om när han precis börjat på Expo och fick gå undercover i två månader hos nationaldemokraterna (en slags tidig del av sd). Detta kapitel är förövrigt mycket spännande att lyssna på. Finaste är ändå när han berättar om sin mamma som blir kär i Michel, hennes granne som måste utvisas. Ett megamegabra sommarprat, och kanske extra viktigt om du någon gång funderat på att rösta SD. Daniel förklarar allt så vettigt, lugnt och med så mycket kärlek. Blev lite kär i honom.


Herman Geijer.

Herman Geijer är zombieexpert. Han berättar att när man ska förbereda sig för en zombieapokalyps går det att jämföra med att förbereda sig för valfri katastrof. Det viktigaste är ju nämligen inte att lära sig hur exempelvis zombies rör sig i vatten, utan snarare hur man får tag i rent vatten under en zombieapokalyps. Sedan är det förstås en himla massa info om zombies och hur de bär sig åt och tänker. Men det är även ett prat om konsumtionshets, rasism och om mänskliga behov. Intressant och ganska så roligt sommarprat. Dock entonig röst och riktigt riktigt dålig musiksmak.


Fredrik Reinfeldt.

Fredrik sänder live och jag lyssnade faktiskt på detta när det var just prick live. Satt i bilen påväg till Way Out West. Jag tycker om Fredrik, tycker att han verkar snäll. Röstar ju inte blått som ni vet, men man kan ju såklart gilla folk ändå. : ) Fredrik har en fin sagoröst i sitt sommarprat och är både rolig och intressant att lyssna på. Tyckte om den första delen när han pratar om att skriva en bok. Om skrivkramp, om hur viktigt det är att få höra att man är duktig ibland och hur ett bokmanus man skriver till slut blir lite som ens husdjur.
Missade dock halva pratet pga gick ut ur bilen och åt på Max. Rekommenderar iaf det jag hörde, drygt 30 minuter.


Seinabo Sey.

Seinabo Sey gör magisk musik och förra året hamnade hon på ett frimärke vilket borde vara typ Sveriges motsvarighet till att adlas? Seinabo berättar om när hela hennes familj flyttade till Gambia på nittiotalet, om kroppsideal och om sin egen kropp. Om hudfärg och att inte ta skit. Det här är ett av de bättre praten i år. Hon är rolig, arg och engagerad och har en fin röst att lyssna på. Så göre bara, lyssna!


Annika Norlin.

Artisten och journalisten Annika Norlin lägger helt sitt Sommar på att prata om PMS. Alltså, jag är relativt ny i pms-världen eller hur man ska säga. Jag visste inte ens att jag hade pms förrän jag för runt två år sedan skaffade en mens-app och lärde mig min cykel någorlunda. Helt plötsligt upptäckte jag ett samband med att jag varje månad drabbades av ångest, irritation och ensamhetskänslor. Det var ju då min pms bröt ut. Annika är mycket intresserad av hur hormoner styr oss som människor och i detta prat lär vi oss massor. Hon har gjort intervjuer och research och berättar allt på ett sånt där intressant sätt som bara någon som är väldigt insatt och engagerad kan göra. Och så spelar hon himla fin musik också.


Ulla Skoog.

Sommarens sista sommarprat är Ulla Skoog, en skådespelerska som man verkligen gillar kan jag känna spontant! Detta prat är som små mininoveller där varje novell slutar med en liten knorr. Det är otroligt välskrivet, roligt och finurligt. Dock pratar hon helt otroligt mycket om byggnadsvård. Jag är imponerad av att hon ändå får det att låta intressant men hade jag varit hennes producent hade jag kanske rekommenderat att i alla fall klippa bort en kvart av det eller så… Allt som allt skulle jag hur som helst tipsa om pratet ändå. Särskilt den första halvtimmen är finfin.
.

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Det var de sista sju. Av dessa är mina favoriter Daniel Poohl och Seinabo Sey.

Bästa sommarpraten i år tyckte jag var Tom Alandh, Daniel Poohl, Liza Marklund och Magnus Falkehed.

.

Translation. Sommar i P1 (Summer on P1) is one of the most popular shows on Swedish radio. The 88-minute-long programme is broadcast daily from Midsummer’s Day until the middle of August, always starting at 13.00 (a timeslot it has occupied since 1959), with repeats in the late evening and very early morning. Each edition is presented by a different host, who plays music of his or her own choosing and talks about a topic of personal relevance. The hosts range from celebrities to politicians, scientists, authors, athletes, and royalty. (<- This was by the way taken from Wikipedia). Here are some reviews of the ones I have been listening to.

(0)
(0)
(0)
24 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar