Annons
Annons

svar på frågor om new york.


 

Om jobbet.

Where are you going to be working in the Big Apple?
I work as a copywriter at an advertising agency called Kirshenbaum Bond Senecal + Partners. It’s a mid-sized agency (we’re around 400 people, and that is mid-size for New York) and it’s located in West Village.
I now work in a agency called Wieden Kennedy. We’re about 200 people and it’s located in Soho. Nina is my work partner and we will be working as a creative team here at the agency.

Annons

I was wondering how you managed to get a Visa to live in New York? I want to live there but don’t know how!
I got a job here and they helped me to get a work visa.

Is the pay in New York better than Stockholm?
Yes it is. But the taxes are higher and the rents are more expensive.

Hur många jobb sökte du/ni?
Vi sökte runt 9 och fick jobberbjudanden från en tredjedel av dem.

Kommer du visa var du jobbar?
Kanske. Känns lite märkligt dock att gå runt och fotografera på arbetsplatsen. Vi får se!

Kände du att det var många byråer som var intresserade av att anställa Europeiska medarbetare med tanke på lågkonjunkturen eller var det svårt att hitta byråer som var villiga att anställa och hjälpa till med arbetsvisumet?

Jag fick känslan att lågkonjunkturen var på väg bort. De flesta byråer var redo att anställa igen.

Är det en praktikplats du har fått, tyckte jag läste det? Får man lön på praktikplatserna?
Nej det är inte en praktikplats. Jag är anställd här som copywriter.

Jag tänker att det kan vara knepigt att gå över från att vara copywriter på svenska, till engelska, som inte är ens modersmål.
Ja det tänker jag också. Men reklambyrån är ju fullt medvetna om det också och vet att just den saken kommer ta lite mer tid.

Kan du under ditt treåriga arbetsvisum byta arbetsplats i NY eller gäller arbetsvisumet endast om du jobbar kvar på samma byrå?
Jag måste jobba på samma byrå under mitt första år. Sedan kan jag byta om jag vill.

I wanted to ask what kind of dress code your office has. Maybe dress codes are more flexible up in NYC, but down here in DC it seems mandantory that everyone wear really drab and boring navy suits all the time, which I can’t stand.

We don’t have a dress code, you can dress just as you like. I would say that 99% of the advertising agencies in the world doesn’t have a dress code.

Har du några tips för om man vill söka jobb i NY, hemsidor som kan vara nyttiga och saker som man bör tänka på gällande den amerikanska jobbkulturen osv?
Nej jag vet tyvärr inte. Jag har bara koll pa min egen bransch. Men det måste finnas massa som bloggar om det här som kanske vet? Folk som pluggar, jobbar med andra saker, är au-pairer osv. Googla järnet!
;

Om att flytta hit.

Hur funkade flytten? fick du jobbet och sedan var det bara att söka arbetsvisum eller hur gick det till?
Jag och Nina bestämde att vi ville jobba tillsammans som ett kreativt team i New York. Det var steg 1. Utomlands i reklambranschen fungerar det nämligen så ofta, att man jobbar i fasta team. Vi översatte vår portfolio med våra reklamjobb och sedan skaffade vi en agent som skickade över vår portfolio till reklambyråer hon trodde skulle passa oss. När vi var på semester här i juli gick vi upp och halsade på de som var intresserade. Vi kände direkt att Kirshenbaum var stället vi ville vara på och så hade vi sån himla tur att de ville ha oss också! Vi skrev på kontrakt nästan direkt och sedan började deras advokater med visum-processen. De mailade vad vi behövde skicka till dom, till exempel CV, rekommendationsbrev, anställningsbevis från tidigare arbetsplatser, papper från reklamskolan, listor och bevis på priser man vunnit och massvis av annat. Och sedan fick man bara vänta tills viktiga USA-manniskor godkänt att man var berättigad ett arbetsvisum. Efter det skickade byrån över alla hundratusen papper till mig och jag kunde boka en tid på amerikanska ambassaden i Sverige och gå dit och visa att jag var berättigad ett visum. Sedan tog de mitt pass en vecka for att klistra in ett arbetsvisum i det och dagen efter åkte jag hit. Typ så.

Om du inte haft kompis/pojkvän som följt med dig, hade du flyttat ändå?
Men jag har ingen pojkvän som följer med mig. Ludvig är bara här i november och sen ska han tillbaka till Sverige och gå klart skolan. Och Nina är min kompis absolut, men hon är också min arbetskollega och vi jobbar som ett kreativt team ihop. Det är svårare att söka ensam för att reklambyråer i New York gärna vill att man redan ska vara ihopteamad med någon, men det ar klart jag hade provat ändå. Jag lovade mig själv, ingen mer vinter i Sverige på ett tag.

Jag undrar om du kan berätta lite närmare om hur du praktiskt gjorde när du flyttade. Med dina möbler/saker hemma i Sverige? Med din post, kan man vidarebefordra den till Amerika? Och så vidare.
Lampor och byrå och sånt förvarar jag där mina föräldrar förvarar grejerna som blev över när de sålde sitt landställe. Angående kläder så sålde jag mer än hälften när jag hade bloppis och resten fick plats i två stora resväskor. Med post har jag skickat över hyllor, tavlor och annat som ska göra det hemtrevligt. På skatteverkets hemsida fyller man i papper att man ska flytta utomlands och ska sluta betala skatt och sånt i Sverige. Min post med viktiga papper kommer till min byrå för tillfället.

Hur finansierade du flytten?
Ända sedan jag slutade på Berghs och började jobba på Garbergs har jag haft som mål att en dag flytta hit. Därför har jag lagt undan pengar varje månad i tre års tid på ett sparkonto. Då det var dags hade jag tillräckligt mycket pengar för att kunna till exempel lägga pengarna på hyran till vår lägenhet vi ska flytta in i (man måste betala massa månaders hyra i förväg här). Flygbiljetten hit och visumet betalade reklambyrån jag fick jobb på.

Beskriv hur tankarna gick när planet från Sverige äntligen lyfte.
Åh jag tänkte inte så mycket då. Klockan var sex på morgonen och jag var dödstrött. Men när jag åkte taxi in till New York från flygplatsen så tänkte jag bara att herregud, jag klarade det. jag är här nu.

hur VÅGADE du flytta från sverige, lämna allt du hade och flyga till andra sidan jordklotet?
Jag har velat bo här i så fruktansvärt många år. Det känns som hela mitt liv varit en startsträcka till att kalla New York för hemma. Jag går på gatorna har och det känns så rätt i magen att det inte går att förklara. Då vågar man!

Hur länge har du tänkt stanna? vart är dina planer för framtiden?
Jag har arbetsvisum i 3 år. Vill jag stanna längre så förnyar jag det. Men tanken är att jag stannar tills det slutar kännas rätt. Kanske händer det aldrig, jag vet inte riktigt.

jag har bara en fråga varför valde du att flyta till new york när du redan har bott där var du inte lockad av en mer främande plats där du inte känner så många personer och folk ser helt annolunda ut?
Du kan läsa om det här. Och sen vill jag tillägga att det handlar ju inte om en resa, att åka någonstans och upptäcka nya platser. Det gör jag gärna pa min semester. Det här handlade ju om att flytta någonstans och kalla en ny plats for hemma. Och då var New York min stora dröm att få kunna göra det i.

Hur många av dina vänner är det som har gjort den här omlokaliseringen till det stora äpplet?
Det är jag och Nina och sen är det Carl Fredrik. Christian som gick i min klass på Berghs har bott här i några år.

Vad var det jobbigaste med visumprocessen och hur gick intervjun på USAs ambassad till?
Det jobbigaste var att skaffa alla påskrifter och rekommendationsbrev från typ tusen olika personer jag bara kände sådär. Att sitta och skriva sida efter sida på komplicerad engelska och låta proffsig var klurigt. Intervjun på USA’s ambassad och vad man behöver för att kunna boka ett möte kan du läsa om på Ninas blogg här.

Det tog ju så himla lång tid för dig att få ditt visum, hade din resa till Kuba något med saken att göra?
Nej, det hade ingenting med det att göra. Anledningen var den att Nina har en fil. kand för att hon har gått pa handels, medan jag inte har det för att att jag läste på Berghs. Och en fil. kand star högt i kurs nar man söker arbetsvisum. Det gjorde att jag behövde komplettera med massa fler grejer vilket gjorde att hela processen försenades.

Fanns det stunder då hela NY-grejen började kännas ”skrämmande” så att du bara ville skrota planerna och stanna hemma?
Nä aldrig.
.

Om boende.

var/hur bor du och hur lyckades du få tag i det stallet?
Jag flyttar in i en lagenhet på lower east tillsammans med Nina den 20 November om allt går som det ska. Det är en liten trea med vardagsrum + varsitt sovrum. Vi har haft en mäklare som hjälpt oss, och Nina gick på visningar när jag satt hemma i Sverige och väntade pa mitt visum. Lägenheten hyr vi. Det är inte svårt att skaffa lagenhet i New York, det finns massor. Problemet är snarare att de är så förbaskat dyra så det är snarare en prisfråga vad man har råd med.

What is your apartment like? Will you be posting photos soon? Can’t wait to see it.
At the moment me and Nina live at a friend’s apartment on Spring Street in Soho. But we’ve just found a wonderful flat on Lower East that we are going to rent. Moving in 20th of november! I will of course show you pictures when we settled in a bit.

Hur går man tillväga för att finna en lägenhet i New york? Några speciella webbsidor som du kan tipsa om?
Craigslist och streeteasy är bra första steg.

Hur mycket kostar det för en liten etta i NY?
Det beror helt på var man väljer att bo. Det kostar olika i olika stadsdelar. Men räkna med att lägga ut i alla fall 15 000 kronor i manaden for en liten etta. Men nästan alla bor tillsammans eftersom det blir billigare att dela. Folk som bor sjalva ar rätt ovanligt.

Gällande lägenhet, krävs det flera månaders hyra i garanti för att få en hyreslägenhet?
Ja puh. Jag ar utfattig nu. Som icke amerikansk medborgare vill de antingen ha en rik amerikanare som kan gå i borgen for en – vilket vi inte hade. Så vi behovde betala 1 ars hyra på en gång.

Hur har du råd att bo där? Är ju svindyrt att leva där. Får du mycket ekonomiskt stöd från föräldrar?
Jag har råd eftersom jag har lön. Jag får inget ekonomiskt stöd från mina föräldrar.
.

Om fritid.

Jag hoppas att du i framtiden tar med oss på en tur genom din New-York-vardag! Det skulle vara så roligt att få se hur den skiljer sig från din Stockholms-vardag. Kram och ha det så kult i New York!
Det kommer jag absolut göra, flera gånger om. ha det sa kult på restaurangen!

Hur kommer det sig att du verkar ha ett rätt omfattande umgänge där trots att du inte bott där (?) förut?
Sveriges reklambransch är liten. Christian (som ni antagligen kommer se mycket av framöver) gick i min klass på Berghs och flera andra svenskar som jobbar i reklambranschen här känner jag genom kompisar, träffat på reklamfester i Sverige, eller att de också gått på Berghs eller praktiserat på Garbergs. Svenska reklamare har gott rykte i New York så de finns mycket svenskar på ganska många byråer. Dessutom lär man ju fort känna folk genom kompisars kompisar.

Jag undrar, vad är det Ludde gör i NY? Studerar? Kommer han att bo kvar med dig när han är klar med sina studier?
Ludde är här över november och praktiserar på en byrå. Han åker tillbaka 20 november.

Har du många vänner i NY?
Ganska många. Känner rätt manga svenskar här och sen lärde jag kanna några amerikanska också när jag var här och praktiserade under sommaren 2007. Då kände jag liksom ingen och gick på klubb själv och bara tog tag i folk som såg snälla och roliga ut. Den sommaren blev jag modig!

I know you already have friends in New York but how do you make new ones? Any advice on how to meet people there when you don’t know any or many people would be greatly appreciated.
When I stayed in New York for 3 months in the summer of 2007 and didn’t know anybody, except my friend Michelle. So I just went out night clubbing by myself and talked to people that seemed fun. It worked really great because people are so social and nice here! Also I e-mailed the blogs that I read that lived in New York and asked them if they wanted to meet up.

How much money would you say you need a month to live in New York?
I don’t know yet cos I only lived here for a couple of days. But I guess more than Stockholm anyway, especially because the rents are so high.

jag och min bästa vän ska praktisera på en reklambyrå i NY i början på nästta vår! Det är supermegakul och en dream come true! Vi kommer vara på manhattan och eftersom vi båda gillar din blogg undrar jag om man kanske kan få bjuda dig på fika eller kanske drinkar när vi kommer? Det vore himla kul och spännande!
Ja det får man supergärna! Man kan maila mig pa sandrabeijer snabel-a gmail punkt com.  Men jag kommer jobba väldigt mycket har så jag kan inte lova att jag kommer ha tid över men förhoppningsvis!

Vad gör dina vänner som också flyttat dit, som Carl Fredrik?
Carl Fredrik jobbar som copywriter precis som jag, han gick klassen under mig på Berghs. Han har fått jobb på en annan byrå här. Vi är så glada att vi båda är här ihop samtidigt!

Är du lycklig?
Ja!

kan inte du liksom visa bilder på precis ALLT du gör i new york? typ ‚ här jag till jobbet‚ här köper vi mjölk och så vidare. sådant vardagsliv i ny skulle vara så roligt att se.
Haha jo jag lovar, men jag måste liksom komma in i det hela forst. Allt ar så nytt nu.

Har du nagon address/p.o. box man kan skicka brev till i New York? Bor ocksa i USA sa tankte slanga ivag ett litet ”Valkommen Hit-Paket”
Jamen va fint! Du kan skicka till mitt jobb! Adressen ar:
Wieden & Kennedy
Att: Sandra Beijer
150 Varick Street
New York, 10013
USA


kommer du fortsätta blogga lika mycket i USA?!

Ja! Det är absolut tanken. Men nu i början kommer det vara så mycket med allt och därför kanske det liksom inte blir två inlägg om dagen som förut. Så ha tålamod käraste ni.
.

Om New York.

Kan du göra en bästa av NY- lista som du gjorde med Sthlm?
Det finns en sån i högra ramen här på bloggen. Klicka på New York-guide under ”vanliga frågor”.

Vad är det bästa med new york?
Alltså allt. De breda gatorna, nattklubbarna, människorna, dofterna, barerna, affärerna och kanske framförallt känslan av att den här staden är så oändligt stor att vad som helst kan hända närsomhelst.

Vilka är dina topp-tre saker du nu måste göra när du är i NY på heltid, som du inte gjort förut?
Jag ser fram emot att gå till naturhistoriska museet och kolla på de gigantiska dinosaurierna och uppstoppade djuren. Och sen ska det bli roligt att fixa i ordning vår lägenhet och gora det mysigt där och så.

Vilken är din favoritdel i New York ?
Nolita!

jag undrar hur varmt det är?
Det är superbra väder! Som stockholms-september ungefär skulle jag säga. Inte mer än ett par strumpbyxor och halsduken lite löst sådär.

Will it be hard for you to adjust to American culture? What are some of the biggest differences between here and Sweden?
I’ve  been in New York so many times before and I stayed here for 3 months in 2007 so I am kinda familiar with the american culture. But I don’t doubt that I will get into situations that will be weird because of the cultural differences. The biggest thing that strikes me is that everyone here are so social and friendly and extremely nice. In Sweden we are more reserved, at least in Stockholm.

Will you be traveling through the states at all since you now live here? We have a big country, I think you would love it very much You have so much to see, I hope you explore!!!!!
Yes, most of all I want to go to San Fransisco. Don’t really know when I will have the time though but I hope soon!

Min pojkvän, som själv är från USA och liksom jag aldrig har varit i New York kan inte förstå svenskarnas hysteri över staden. För honom är NY en farlig, stökig stad där alldeles för många blir skjutna varje dygn.. Det handlar väl om olika områden I guess, men det känns verkligen inte som att det är ”the wild” people som åker dit, utan snarare fina, rika personer.. låter dumt, men du kanske förstår min poäng? Är ”erat” New York en liten glasbubbla med liten inblick i det ”farliga” av staden?
New York var väldigt kriminellt för ungefär tio femton år sedan. Jag tror det var i slutet av 90-talet som de gjorde en stor, stor insats och satte in typ 10 gånger fler poliser här nu än då. Det är verkligen poliser överallt och man hamnar i fängelse för nästan allt för de har noll tolerans (typ kissa på gatan alltså). Jag är hur som helst nästan aldrig rädd här. Men det är klart att det inte är som en småstad. Läskigt att åka tunnelbana på natten och promenera på tomma mörka gator till exempel. Och angående att det bara är rika här: helt fel. New York är så bra för här finns exakt alla olika manniskor. Fattiga, rika, medelklass, svarta, vita, gröna, blå, lila, indie, hipster, brats, svennar  och så vidare tills det aldrig tar slut.

Är det läskigt att staden är så stor, med så mycket människor och så mycket going on?
Nej jag älskar det! Måndagar är som fredagar!

Är det inte otroligt svindyrt?
New York är en dyr stad men det är Stockholm också. Här är det billigare att äta ute, att åka taxi, att dricka öl. Men hyrorna är ju tusen gånger högre. Man får tänka ekonomiskt och lite klokt så klarar man sig.

Vad ar mindre bra med New York?
Många lägenheter är lite sunkiga och det finns ganska mycket kackerlackor och möss. Sedan är det ju helt andra arbetsregler här än i Sverige. Man har väldigt lite semester och de kan säga upp en på dagen om de har lust med det. Och så är det läskigt att åka tunnelbana på natten, det ska man inte göra.

vad tycker du om de olika områdena? Meatpacking, Soho, LES, West Village, Uptown osv? Finns det vissa stadsdelar du typ aldrig är i?
Jag gillar de flesta stadsdelar under 20:e gatan. Brukar inte åka högre upp än så förutom om jag ska till central park. Tycker upper east och upper west och det där är lite trist. Det är här nere som det mesta händer.

du som har semestrat så mycket i new york, hur är det prismässigt? som paris och london ungefär?
Nej det är billigare än Paris och London.

Hur blir det med mat där borta? Jag har aldrig varit i USA och har alltid undrat över maten (är jag konstig eller vad?) Är allt verkligen så fett som det sägs? Kan man köpa ”vanlig” mat och laga hemma? Eller är det bara en massa halv och helfabrikat?
Jag tycker maten här är bättre än Sverige. Det finns så himla många trevliga lunchställen med jättegoda sallader med en miljon saker i och ingen tråkig isbergssallad. Nästan varenda ställe man passerar är ekologiskt och organiskt. Samma sak på kvällarna när man ska gå ut och äta, så kan man välja på liksom allt. I matäffaren är dock exakt allt lightprodukter och det är väl det enda deppiga, att inte något har en någorlunda okej fetthalt. Men jag tror att så fort man kommer in i vardagen lite mer så kommer man nog hitta rätt i mataffärerna också.

hur är människorna i n.y? stressade? snälla, sociala?
De är sjukt pratiga och snälla och megasociala. Alla pratar med en överallt. Pa neråtsidan så har de svårt att läsa av känslor och är ganska så köra-över-iga.
.

Om Sverige och om alla där borta.

Hur ofta kommer du åka till Stockholm?
Åker över julen och sen tror jag nästa resa blir i augusti. Vi får se.

Hade du en hyresrätt i Sverige?
Jag hade en hyresrätt i Sverige. Sa upp den när jag åkte.

Hur kommer du klara dig utan kyssar ifrån din kille?
Eftersom vi är så himlans kära i varandra så kommer vi klara det alldeles utmärkt. Han får komma hit ofta och när vi inte ses skriver vi långa mail och skypar. Vi var ju ifrån varandra flera månader i somras när han sommarjobbade här och det var inte ens lite svårt (ja förutom för hjärtat då). Han är min viktigaste person, sådana är värda att vänta på.

vad är det du kommer sakna mest med sverige?
min mamma och min pojkvän och alla mina fina vänner.

Hur lång tid har Ludvig kvar på sin utbildning?
Ludvig slutar på Berghs i sommar och då är han färdigutbildad copywriter.

Hur ofta kommer du och Ludde ses?
Så ofta det bara går. Gav honom till exempel en resa hit över nyår i födelsedagspresent! Det blir megafint.

Kommer du inte sakna din mamma jättemycket? Typ ont i kroppen av saknad när man är lite exempelvis bakfull en söndag. Ens kloka och snälla mamma liksom
Jo, jag kommer sakna henne så jag nästan kommer gå av!

Hur ska du överleva utan saltlakrits?
Haha, vi får se. Annars får någon skicka över! Jag har redan fyllt mitt skafferi med sötlakrits jag hittade i min mataffär i alla fall.

vilken tid på dygnet (Sverige tid) kommer du blogga? (så jag vet när jag ska kolla)
Jattesvårt att svara på! Jag kan ju tidsinställa inlägg också och kanske ska gora det så de inte kommer mitt pa natten. Hmm.. Men vet du. Du borde skaffa bloglovin.com. Då slipper du klicka in och kolla. De sparar alla dina favoritbloggar och säger till när de uppdateras!

Var du bara trött på vintern, eller var det hela sverige? För det blir ju ganska så kallt i New York under vintern också?
Visst blir det kallt i New York. Svinkallt till och med. Men vintern ar ju inte 6 månader lång. Fy sjutton for sex månader vinter alltså. Och kolsvart mörker och grå grå himlar. Ville bara bort från det. Och New York är ju min bästa stad också. Den finaste platsen jag vet!
.


Q&A about my move to New York. Click here for the google translator.

(0)
(0)
(0)
57 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar