Annons
Annons

sveriges bästa macka. del 1.


 

sandwiches.

Har ni hört om Mack-SM? Det är en lunchmacketävling som Sveriges bagare & konditorer håller i varje år som är himla ärofylld att vinna. Nu är det snart dags för final och de åtta finalmackorna har blivit utsedda. Jag blev tillfrågad om jag ville smaka på dessa mackor och inte bara det – att ni skulle få chansen att rösta fram vinnaren!
Jag är ju en mack-lover och dessa finalister är mackinspiration deluxe så jag tackade ja till detta roliga uppdrag.

Annons

Mack-SM har funnits sedan 2002 och tar varje år fram Sveriges godaste och mest nytänkande macka, med andra ord – Sveriges bästa macka.
Finalmackorna bedöms av en jury och utmaningen är tillverka 20 lunchmackor efter eget recept på 45 minuter. Den tävlandes kreativitet får sen avgöra om den ska ätas med händerna, med kniv och gaffel, om den ska serveras i låda, i smörgåspapper eller på tallrik, om den ska vara varm eller kall, enkel eller dubbel. Juryn är noga utvald och i år sitter även ni i den!
Ni kommer alltså få rösta fram en favoritmacka och denna får då en juryröst i finalen. Att vinna Mack-SM är typ som att få mack-sommarprata om ni tänker i flotthet liksom.

sandwiches.

Jag fick mackorna levererade för några veckor sedan för en provsmakar-eftermiddag. Den första ronden med fyra mackor innehöll så kallade ”mötesmackor”. Alltså inte sådana man äter on-the-go utan kanske med gaffel och kniv på ett möte. Här kommer mitt utlåtande:

sandwiches.

En världsomsegling av Ebba Waldenström
Quinoabröd med blomkål, gulbeta, polkabeta, morot, mango och avokado.

Sandra tycker:
 En sak som jag tycker man ganska ofta glömmer bort i Sverige är att det borde vara lika mycket pålägg som det är bröd!  Det har den här fina rosa av Ebba Walderström. En god, kripsig macka, extra gott med sötman från mangon. Känns nyttig! Mycket instagramvänlig dessutom.

sandwiches.

Pan de Iberico av Marika Karlsson
Oliv-levainbröd med manchegokräm, het tomatsalsa med fermenterad vitlök, ruccola och ibericoskinka

Sandra tycker: Jag älskar ibericoskinka, så detta får två tummar upp. Vitlöken smakar distinkt pga fermenterad vilket är <3.  Gott med tomatsalsa på körbärstomater också. Den här mackan har utomlandsig feeling tycker jag. Som någon semestrig lunch på flott hotell.

mack-sm-macka-marica Småländsk jaktmacka foto Patric Johansson

Småländsk jaktmacka – Marica Lundberg
Macka av grovt bröd med färskostkräm, luftig sallad på ruccola, huvudsallat och frisé samt råriven rödbeta, smörgåsurka och isterband. Toppad med lingonfärskost och kapris.

sandwiches.

Sandra tycker:  Som ni ser glömde jag fota av denna macka (antagligen pga så pass macksugen). Snodde därför en proffsbild fotograferad av Patric Johansson istället, och så ser ni på pilen var mackan låg och väntade på mig innan jag åt upp den : ) Mycket gott med isterband på bröd, isterband äter man för övrigt för sällan! Gillar sältan från kapris och saltgurka och den där idén med lingonfärskost vill jag sno med mig. Bra om man är hungrig för den både ser och är matig. Tror detta hade varit Magnus favorit. Ser förresten nästan ut som en korvsallad! Korvsallader borde ju finnas.

sandwiches.

Susedalen – Johan Blidberg
Surdegslantbröd med bondostomelett, skogspickles på torkade trattkantareller, rödlök och svartkål. Toppat med rökta hasselnötter och harsyra.

Sandra tycker:  Sist men inte minst har vi denna! Denna macka lovar mycket. Helt klart den snyggaste och bloggigaste. Omelett på macka känns ju rätt märkligt. Men så HIMLA god. Syrlig på ett nästan godisaktigt sätt med jättemycket umamismak. Man kan urskilja alla smaker i en tugga och det smakar på hela tungan. Omnom.

Untitled-1

Det var alla mackor för den här gången!
Vilken tycker ni ska vinna av dessa fyra? Rösta i kommentarsfältet! Den med flest röster den 4 november får alltså en hel himla juryröst, och tävlingen pågår bara här på niotillfem.
Nästa vecka blir det de fyra återstående: on-the-go-mackorna.

 

Translation. The official competition of Sweden’s best sandwich is ON. This year my readers can vote on their favorite and the one with the most votes counts as 1 jury vote in the actual final.

(0)
(0)
(0)
210 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar