Annons
Annons

vårt femtiotal hette paris. något annat decennium värt ett namn följde aldrig.


 

Alltså denna boken! Denna. boken. är. så. himla. bra. Ellen lånade ut den till mig för några veckor sedan och sa att ”du måste liksom ha läst den om du ska hänga i Paris i några månader.” Jag hade inte läst något av Stig Claesson tidigare men jag fullkomligt älskade hans språk. Det är bråttom och detaljerat på en och samma gång.
.

Annons

Boken handlar alltså om Paris 1956. Om att dricka en hel massa rödvin, hångla med nya människor, hitta hemliga barer ingen annan får veta om, promenera planlöst, vara pank, dricka öl på krita och bli kär.
.


Denna våren som de har, alla de här människorna från olika delar av världen, är så himla fin att läsa om. Inte en oro i livet på ett sätt (och på ett sätt många förstås) och man får gå på dejt fastän man kanske tappat en framtand, man tar en morgonöl (verkar vara helt okommenterat normalt på femtiotalet?) på baren i huset man bor och man bjuder hem främlingar för att imponera på dem att man har en helt egen skrivmaskin.
.

De flesta ställena de går till känner man igen om man varit i Paris, och det är hej vilt name-dropping på alla från Edith Piaf till Samuel Beckett. Och däremellan pratar man strunt om vem som just nu är förälskad i vem bland dem man hänger med och diskuterar högt om Algerietkriget för att imponera.
.

Tyckte så mycket om den på typ alla sätten. Skrattade högt flera gånger, när gör man det när man läser en bok liksom? Dagens boktips, finns för runt 40 pix på bokus och adlibris till exempel.

.

A novel I read about Paris in the fifties by a Swedish author called Stig Claesson. In Swedish it’s called Efter Oss Syndafloden, and I’m not sure if it has been translated into English.

(0)
(0)
(0)
25 kommentarer | Translate
 


Annons


SENASTE NYTT FRÅN ELLE.SE 
 


Annons

Laddar