Annons
Annons

vegetarianen.


 

vegetarianen - han kang

Den senaste bok jag läste ut var Vegetarianen av Han Kang. Ett så fantastiskt omslag eller hur? Och en mörk mörk mörk insida.

vegetarianen - han kang

Vegetarianen handlar om en kvinna som helt plötsligt bestämmer sig för att sluta äta kött. Hennes man vaknar en natt och hittar henne framför kylskåpet som hon tömmer på allt innehåll av kött. Hon beskrivs av honom som en ordinär kvinna, tystlåten, och som aldrig haft en tillstymmelse till uppror inom sig. Så vad är det som händer nu?

Annons

Maken, familjen och människor i hennes omgivning kan inte hantera beslutet att bli vegetarian. Men hon är benhård. Aldrig mer kött. Detta leder snart till ett maktspel av våld, sex, och tvångsmatning.

vegetarianen - han kang

Vegetarianen är en bok med väldigt många bottnar och antiköttätandet är mer eller mindre en symbolik för mäns våld mot kvinnor (tolkar jag det som i alla fall). Hennes stilla uppror förvirrar männen. De kan varken hantera det eller acceptera det. Att hon vägrar objektifieras eller mallas in i bilden av en kvinna och fru förväntas vara leder till att hon blir våldtagen, utnyttjad, inspärrad och undersökt. Men inget viker henne.

vegetarianen - han kang

Slutligen kanske den helt enkelt handlar om en kvinna som försöker leva i en värld inte alls byggd för henne. Som vilken kvinna som helst.

Tyckte den var svinbra.

Vegetarianen finns att köpa här och här.

(0)
(0)
(0)
11 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar