Annons
Annons

you know who the stars are? We are. Why? Because we don't throw around a fucking rubber ball. You know what we throw around? Live girls.


 

Dare Me by Megan Abbott.

I Italien läste jag bland annat den här boken, Dare Me av Megan Abbott. Den handlar om sextonåriga Addy och hennes cheerleading squad någonstans i USA.
Cheerleaders är typ det finaste jag vet estetiskt, men jag kan mycket lite om sporten (har typ lärt mig allt jag kan från Bring It On..) och var därför peppad på att försvinna in i världen.

Annons

Dare Me by Megan Abbott.
Boken börjar när skolans hejarklackslag får en ny coach, Colette French. Colette tar huvudkaraktären Addy med storm: hon är målinriktad, benhård, ouppnåelig. Hon sätter laget på strikt diet, påfrestande och tung träning och tar ifrån Beth – Addys bästis och skolans queen bee – titeln som lagkapten. Deras lag behöver inga kaptener förklarar Colette. De ska istället smälta ihop till ett enda perfekt synkroniserat team. Addy avgudar Colette, vill bli henne, gör allt hon säger. Beth står inte ut, hatar Coach, ser ner på Addys fangirlande och vill sabotera.

Dare Me by Megan Abbott.

Det här är en mörk bok. Den skildrar maktspelet mellan tonårstjejer, längtan ut till vuxenlivet men att samtidigt äga hela skolan bara genom att fyra av ett leende. Cheerleading behandlas inte så som den gör i din närmsta high school-film, i Dare Me är den en sport på liv och död: något som tar upp hela ens liv, ens kropp och ambitioner och mål. Och killar är något hånglar med då och då av ren tristess, man tar en, kastar iväg en annan. Det är tonårsblaséism, blinkande mascarafransar, hostmedicinfyllor och blodigt krig på en och samma gång.

Dare Me by Megan Abbott.

Jag vill inte berätta för mycket, men det här är en roman som konstant är på väg att spåra ur och när man väl har kommit in i den är den svår att släppa. Hade lite kämpigt med språket de första femtio sidorna, men det kan ju bara vara jag som inte läst en bok på engelska på alldeles för länge. Den är mycket välskriven och kastar en rakt in i en värld som alldeles för ofta i litteratur och film dramatiseras ytligt med vänsterhanden. Det här är långt ifrån ytligt, man kan nästan känna hur hårt deras hjärtan slår i brösten.

 

Finns exempelvis här.

 

Translation. Just finished Dare Me by Megan Abbott. A tense and extremely well written book about Addy and her cheeleading squad. When a new Coach arrives, things change very quickly and Addy is drawn in to something she could never imagined. Read more here!

(0)
(0)
(0)
11 kommentarer | Translate
 


Annons


SENASTE NYTT FRÅN ELLE.SE 
 


Annons

Laddar