Annons
Annons

13 julklappsboktips till en romantiker.


 

Som ni antagligen vet vid det här laget läser jag allra helst skönlitterära kärleksromaner där språket delar huvudroll med handlingen (ibland får den mer än gärna knuffa handlingen ner till en biroll om det passar sig). Jag behöver egentligen ingen annan genre. Eller ja, typ nästan i alla fall.
Här kommer tretton boktips om du vill ge bort en välskriven kärlekshistoria till en romantiker i jul. Kanske till dig själv.

Annons


Titel & Författare: Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg
Handlar om: En klassiker från 1903 om Arvid Stjärnbom och Lydia Stille i Stockholm. En tonårskärlekshistoria som blir en vuxenkärlekshistoria efter att de möts på en teater tio år senare. Både är gifta och en komplicerad relation påbörjas i en tid där det inte är så lätt att skilja sig och där man tvingas och smyga omkring fast man är kära.
Favoritcitat: Och kommer det en gång en riktig vårsol in i mitt liv, så ruttnar jag väl strax, av ovana vid klimatet.


Titel & Författare: För Lydia av Gun-Britt Sundström.
Handlar om: För Lydia kom ut kom ut 60 år efter Den Allvarsamma Leken men är en fristående fortsättning. Den behandlar precis samma historia, men ur Lydia Stilles perspektiv. Gun-Britt Sundström har då tagit Lydias parti och berättar hennes sida av denna knixiga romans. Dessutom utspelar den sig under 60- och 70-talet.
Favoritcitat: ”Det går inte att sova med en triumfmarschorkester i kroppen”


Titel & Författare: Det är något som inte stämmmer av Martina Haag
Handlar om: En utelämnande bok baserad på Martina Haag och Erik Haags uppbrott 2013 när han lämnade henne för en annan. Eller, karaktärerna heter andra saker i boken, men det är uppenbart att den är i högsta grad självbiografisk. Extremt utelämnande, man kan känna sorgen genom alla sidor.
Favoritcitat: ”Jag vill berätta att man klarar sig, fastän man faller i tusen meter i sorg. Att man tror att man ska dö, men man överlever. Jag hade behövt höra det hundratals gånger. Allt går, på något konstigt sätt går det till slut. Även om man dör ganska mycket på vägen.”


Titel & Författare: Nattsagor för sömnlösa av Johanna Wester.
Handlar om: Boken handlar om en sommar och lite mer i nittonåriga Olivias liv. Hon har just gått ut gymnasiet, jobbar extra i en kiosk och tillbringar nätterna på olika barer längs med Götgatsbacken. Hela hennes vakna tid upptas av Josef, ett fram- och tillbakaförhållande som är i tillbakastadiet när boken tar vid.
Favoritcitat: ”Nu går jag” säger Josef. 
”Men”, börjar jag mina meningar.
”Nej”, avslutar han dem.”


Titel & Författare: Looking for Alaska av John Green
Handlar om: Sextonåriga Miles kommer från Florida och flyttar ner till Alabama för att gå på internatskola. I samma korridor bor Alaska. Alaska är skolans cigarettsmugglare, är ihop med någon äldre snubbe och är förstås allt Miles längtat efter och vill ha. Han blir dödsförälskad från första mötet och tillsammans med henne och några andra på skolan bildar de ett tajt gäng som sätter sig emot skolans rika, populära elever och röker och dricker vin på hemliga gömställen.
Favoritcitat:She taught me everything I knew about crawfish and kissing and pink wine-and poetry. She made me different.”


Titel & Författare: Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri.
Handlar om: Boken handlar om Samuel och berättas utifrån människor i hans närhet. Den centrala berättarrösten är framförallt hans bästa kompis Vandad. De lär känna varandra på en fest och sedan är det dom. Samuel är en romantiker – ständigt sökande efter att bli golvad av kärleken, men lika besviket övertygad om att det aldrig kommer att ske. Men det gör det, en dag träffar han Laide och blir himlastormande brutalförälskad.
Favoritcitat: ”Jag tror jag har träffat henne eller alltså jag vet inte men shit alltså shit det var så jävla jag vet inte jävlar alltså shit phew vänta lite jag ska berätta jag måste berätta lugna mig lite men shit alltså shit!!!”


Titel & Författare: Alltings Början av Karolina Ramqvist.
Handlar om: Boken handlar om Saga och den börjar när hon är femton år och forsätter sedan genom gymnasiet, in i arbetslivet och slutar när hon fyller tjugofem. Saga är febrigt kär i  Victor Schantz. Han är äldre, känner alla i Stockholms mediesväng och drar med henne hem när han har lust. Det är sorgligt men igenkännande, att vilja vara så stark i allt men samtidigt så underlägsen och längtande när det handlar om vem man tycker om.
Favoritcitat: Detta:
alltingsborjan


Titel & Författare: Steglitsan av Donna Tartt.
Handlar om: Kanske framförallt en spänningsroman men ändå en fin kärlekshistoria inflätad i handlingen. Den handlar Theo, en tolvårig pojke vars mamma omkommer under en bombexplosion på ett konstmuseum i New York. Theo är också där, men överlever. Några ögonblick innan bomben smäller får han ögonkontakt med en flicka på museet. Innan han tar sig ut från den bombade byggnaden stjäl han en tavla värd miljoner.
Favoritcitat: Citatet ovan är makalöst tycker jag.


Titel & Författare: Expeditionen – min kärlekshistoria av Bea Uusma
Handlar om: En sann historia. I juli, år 1897, ger sig Ingenjör Andrées expedition iväg i en vätgasballong mot Nordpolen. Ingen har någonsin lyckats ta sig dit och dessa tre svenska män vill vara de första. Ingen av dem har några större kunskaper om arktiska förhållanden, men det gör ju inget, de ska ju bara passera ovanifrån med en ballong, inte sätta en fot på marken. De har packat champagne, rosa sidenhalsdukar och tjusiga handskar i älgskinn. De blir bejublade i Sverige när de ger sig av och alla tre ser framemot att komma hem som hjältar. Resan ska ta 6 dagar, men ingen hör något av dem på 33 år.
Favoritcitat:  ”Anna Albertina Constantia Charlier är 25 år. Hon vill bli konsertpianist. Hennes namn betyder vätgasballong på franska.”


Titel & Författare: Sputnikälskling av Haruki Murakami
Handlar om: Boken berättas av T, hopplöst förälskat i den 22åriga författarinnan Sumire som i sin tur är kär i Myu, en berest affärskvinna. Efter nattliga samtal i telefonkiosker, rödvinsmiddagar och resor till Italien och Grekland försvinner plötsligt Sumire spårlöst. Myu och T, tvingas lära känna varandra för att hitta nyckeln till Sumires försvinnande.
Favoritcitat: Citatet ovan.


Titel & Författare: Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson
Handlar om: Poeten och essäisten Ester blir tillfrågad att hålla ett föredrag om den kände konstnären Hugo Rask. Ester börjar samla på sig information och i veckor ägnar hon all tid åt att forma ett perfekt föredrag. Innan hos ens träffat Hugo förstår hon att den här mannen är inte vem som helst, de andas precis samma luft och tankar och när hon väl håller sitt föredrag känner hon att hon förstår honom på ett sätt ingen annan någonsin gjort. De måste träffas.
Favoritcitat: ”Varför kunde hon inte få samma känsla inför honom som de sju miljarderna hade, som levde sina liv utan att bekymra sig det minsta om vad han höll på med.”


Titel & Författare: Utan Personligt Ansvar av Lena Andersson
Handlar om: En fristående tvåa av Egenmäktigt Förfarande. Ester Nilsson  går och blir komplett dödsförälskad i Olof Sten, skådespelare och gift. Hela boken är en kamp för att Esters hjärta ska få plats i honom, och han utnyttjar förstås det, om och om igen.
Favoritcitat: ”Det var årets varmaste dag och så vackert i Stockholm att det gjorde ont i de känsligare bland stadens själar.”


Kan ju även rekommendera min egen bok förresten! Får man det? Jag gör. Den handlar om den allra första kärleken, mellan två femtonåringar en höst i Stockholm. Och hur svårt det kan vara, det här med att vara förälskad.
Den hamnade på en fin topplista på Adlibris för några dagar sedan, topp 5 mest sålda ungdomsroman i år!
topplista

Finns här.

För mer boktips, spana in min bokkategori.
.

Translation. Fifteen love stories to give as a christmas gift to your most romantic friend. The ones available in English are: The Swedish classic novel The Serious Game by Hjalmar Söderberg, Looking for Alaska by John Green, The Goldfinch by Donna Tartt and Sputnik Sweetheart by Haruki Murakami.

(0)
(0)
(0)
20 kommentarer | Translate
 


Annons


SENASTE NYTT FRÅN ELLE.SE 
 


Annons

Laddar