Annons
Annons

Att fotografera skarpt i mörker.


 

new york.

En fråga som jag får ganska ofta är hur mina bilder kan vara skarpa på kvällen även om jag inte använder blixt.  Är något av en blixtallergiker som ganska många bloggare (det är svårt att fånga ett moment när det blixtrar till liksom). Fotograferar man utan blixt kan man vara mer hemlig och kapsla in ögonblick utan att märkas. Om det är det som man är ute efter alltså!

Annons

friday

new years eve.

new york.
Tänkte förklara hur jag gör när jag fotograferar på kvällen. Jag använder en Canon 700D för den som undrar, en standard och enkel systemkamera där ett kamerahus kostar cirka 5000 kronor.
Vill även säga OBS! Är otroligt dålig på kameratermer och kanske inte är 100% korrekt på allt så vill du ha någon mer pro person rekommenderar jag exempelvis Moderskeppet, Nevnarien och Rockfotoemma.

halloween.
Objektivet.
Något av de första grejerna jag lärde mig och som även har förändrat mitt liv som någon som konstant bär runt på en kamera är ett välja ett fast objektiv. Alltså ett som inte går att zooma på. Dessa objektiv tar otroligt mycket bättre bilder i mörker, och typ bättre bilder i överlag.
Mitt är ett fast Canon 50 mm f/1,4
Vad betyder de dära sista siffrorna f/1,4 då? Jo det handlar om kamerans bländare. Ju lägre tal = desto större bländare = desto större ljusinsläpp. Det är alltså hur mycket ljus kameran klarar att fånga upp = desto bättre foton blir det när det är kväll.
f/1,4
som jag har är väldigt lågt och mitt objektiv kostar runt 3700 kronor. Men det finns ett bra Canon 50 mm f/1,8 som kostar runt tusenlappen och funkar fint också.

Untitled-1
Kamerainställningar.

Jag fotograferar på M, vilket betyder manuellt. Jag rekommenderar att lära känna din kamera så att du kan göra det. Bilderna blir himla mycket bättre än kamerans automatiska inställningar. Läs häftet som kommer med kameran när du köper den, tråkigt men himla bra! Och fråga kompisar med kameror, ställ alla dumma frågor för kameraspråk är asklurigt, särskilt om man är dålig på matte.

way out west.

way out west.

IMG_3972

Så här ser mina inställningar ut när jag fotograferar på kvällen.
1. M = manuell inställning

2. Det här är slutartiden. Den bestämmer hur mycket ljus som ska in i kameran när du trycker på avtryckaren. Här står den i 1/80-dels sekund och på dagen har man kanske 1/2000-dels sekund, så det är ganska stor skillnad. Ju lägre siffra i slutet desto ljusare bilder. Men – desto stadigare måste du hålla kameran.

3. Här har vi då bländaren igen. På kvällen fotograferar jag alltid på absolut lägsta siffran, för då blir det som ljusast. Ju lägre siffra desto kortare skärpedjup, vilket innebär att du bara får skärpa på den del i bilden du har fokus på. Här är det alltså viktigt att hålla kameran stadigt igen. Men du får också fint så kallat  ”bokkeh” när du har kort skärpeljus, dvs blurret i bakgrunden.

4. Sist men inte minst ISO-talet. ISO-talet gör bilden ljusare eller mörkare. Ju högre ISO = desto ljuskänsligare kamera. På dagen kanske man har 100 eller 200 som ISO så 1600 är högt. Ibland kan jag behöva gå ännu högre om man exempelvis fotograferar på en klubb eller mörk bar. Ju högre ISO desto grumligare bilder (för högt ISO kan göra att dina foton ser ut som mobilbilder). Men jag tycker det ändå kan vara ganska fint med grumlet på kvällen, hellre det än suddig.

new years eve.

italy.

IMG_3970
Continuous Shooting.
Vad de flesta kanske inte tänker på när de undrar om skärpan i mina kvällsbilder är att det nästan aldrig blir bra på första försöket!  Jag har JÄMT min kamera inställd på detta: Continuous Shooting, vilket innebär att när jag håller in avtryckarknappen tar min kamera fyra bilder på en gång. Detta är guld när man fotograferar på kvällen, eftersom oftast är 3 suddiga och en skarp. Och ja, det är jobbigare sen när man ska sortera och välja ut bilder, men värt.

rave party.

friday in new york.

Paris.

italy.

Du själv.
Sist men inte minst! Håll din kamera stadigt som om det hängde på ditt liv! En stadig hand gör hela bilden.
Och förstås, sök alltid ljuset. Var träffar det? Hur faller det på människor? Bli kompis med ljuset så blir ljuset kompis med dig.
Lycka till puss.

book release party.

Translation. How I take pictures during night time.

 

 

(0)
(0)
(0)
21 kommentarer | Translate
 


Annons


SENASTE NYTT FRÅN ELLE.SE 
 


Annons

Laddar