Sandra Beijer
Hej, jag heter Sandra och är författare, bloggare och skribent. Har skrivit tre romaner och bloggat sedan 2005. Tycker om fredagar, cava och när det är sommar. Skriver just nu manus till min dramaserie som kommer till SVT 2022.
Annons

bli snäll igen.

Jag har läst Geir Gulliksens senaste roman Bli snäll igen. Det här är Gulliksens tredje roman översatt till svenska. Den utkom för några veckor sedan.
Geir Gulliksen har gett mig några av mina bästa läsupplevelser. Han får hjärnan att börja jobba; jag minns plötsligt oväntade händelser från länge sen, eller hamnar i nya infallsvinklar på gamla tankar.

Annons

Bli snäll igen handlar om femtioårige Henning som känner sig färdig med förhållanden. Han har haft kärleksrelationer sedan han var femton, varit sambo sedan han var nitton. Hans förhållanden har nästan alltid gått in i varandra: han har lämnat kvinnor för andra kvinnor. Nu undrar han vem han kan bli utan tvåsamheten. Har han missat något väsentligt i livet när han alltid behövt förhålla sig till någon annan?

Läsaren får följa med i Hennings bearbetning av relationerna han knutit under det halva sekel han levt på jorden. Trots dem känner han sig både ofärdig och sökande.

Annons

Hela sitt liv har Henning varit stolt över sin känslighet och sitt hopp om kärleken. Att han är en modern man som har nära till sina känslor. Att han är så vidöppen inför andra människor och går in 110% i varje relation. Men nu börjar han fundera på om det han alltid tänkt var positiva egenskaper egentligen är hans värsta sidor. För vad är det han lämnar efter sig? Ett band av trasiga relationer och drömmar som gått i kras.

Efter att jag hade läst Geir Gulliksens roman Berättelse om ett äktenskap som handlar om en kvinna som lämnar sin man för en annan man skrev jag 2017:

”Jag blir mer och mer övertygad om att kärleksrelationer egentligen inte handlar om vad två personer har tillsammans. Det handlar snarare om hur en person förhåller sig till en annan, och har man tillräckligt med tur så förhåller man sig någorlunda lika till varandra någorlunda länge.

Hur kan man annars så enkelt bara förflytta blicken? Det är inte ens partners unika person man väljer, det är snarare en inneboende stencil av en idé som förflyttas mellan människor på grunder som gynnar en själv.”

Efter att ha läst Bli snäll igen fortsätter tankegången. För visst är livet beskaffat så att man kan träffa någon och falla, trots att man är i en existerande relation. Man dras så hjälplöst till denna nya individ att allt tidigare upphör. Det finns inte längre. Man tror att nu, nu är jag äntligen framme. Det var ju den här människan som behövdes för att göra mig komplett. 

Men man bär varje relation inuti sig, vare sig man vill eller inte. De finns där inne, skvalpar omkring och blir en del av en. Ingenting upphör. Att följa fjärilar är inte svårt så länge man själv är en fjäril. För så sitter Henning där, med hår i öronen  ”och flagor av mjäll på skuldrorna som jag inte visste om eftersom jag inte hade någon som berättade det för mig.”
Sakta men säkert sjunker något in i huvudkaraktären; att i jakten att fylla sig själv förlorar han mycket annat på vägen.

Annons

Men eftersom livet inte är en film med knorr och sensmoral pågår dagarna ändå. Man hittar annat som ersätter, man förhåller sig till sina val. Och för att orka fortsätter man söka, trots att man vet att man inte kommer hitta fram. Vi är bara våra drifter, vi blir inte mer än så. Vi lever bara. Försöker vårt bästa. Det är som det är.

Boken finns här (adlink) och här. 

Tidigare bokinlägg om Geir Gulliksen:
Berättelse om ett äktenskap
Se på oss nu

22 kommentarer till “bli snäll igen.”

 1. Krista / Miss Macaronia skriver: 24 januari 2021 kl 07:47

  Älskar hans böcker (tack för det, fick nys om honom via bloggen), pepp på läsa denna. Tycker också att han verkligen får en att tänka.
  Har tänkt att det är så fint att välja varandra gång på gång genom att vilja ses, höras, dela tankar här och nu. Kanske till och med finare än att gifta sig eller flytta ihop, de ”ritualerna” kan ha mer att göra med ens föreställningar om livet, normer eller praktiskt.


 2. Lisa skriver: 24 januari 2021 kl 08:02

  Jag läser bara kriminalare men herregud Sandra dina recensioner 😍 du är helt fantastisk!


 3. Jasmin skriver: 24 januari 2021 kl 08:15

  SÅ bra skrivet.


 4. elsa skriver: 24 januari 2021 kl 09:44

  så bra recension! jag blir väldigt sugen på att läsa Gulliksen.


 5. Petra skriver: 24 januari 2021 kl 10:01

  Det blev som så många gånger förr en beställning direkt, för HUR kan man inte vilja veta mer? Tack Sandra för att du fått mig att äntligen vara intresserad av böcker. Läste i princip ingenting fram till för några år sedan, men senaste åren har det blivit ändring på det, och många av de böcker jag läst är just de du recenserat (och dina såklart).

  Då jag inte kommenterar så ofta vill jag också passa på att ge dig feedback att din blogg verkligen utvecklats till små text-skatter varje dag. Det är en ynnest att få följa dig genom gråt & skratt i livet. Din blogg är den enda jag följer dagligen & har gjort det i snart tio år. Du är bäst!


  1. Oskar skriver: 24 januari 2021 kl 22:54

   Who is starstruck?


 6. Josefine skriver: 24 januari 2021 kl 10:05

  Oj oj den låter lika gripande som de andra böckerna!


 7. Milla skriver: 24 januari 2021 kl 10:29

  Blev ett köp direkt!!!


 8. Maja skriver: 24 januari 2021 kl 10:34

  Jag älskar också Gulliksen men framför allt tycker jag så mycket om ditt sätt att skriva om litteratur. Främst att du sällan lägger någon värdering eller typ BETYG på det du läst utan att vi får en aning om vad boken vill säga, snarare. Uppskattat i detta tyckar-samhälle!

  Vill förresten tipsa om Marie Austad, annan norsk författare som skriver så skarpt och tätt och relationer. Romanen Vuxna människor är underbart och hennes novellsamling Får jag följa med dig hem tror jag du skulle gilla.


 9. Sofia R skriver: 24 januari 2021 kl 10:55

  Fick tårar i ögonen av den här recensionen. Dina ord!!! man tappar hakan


 10. Johanna skriver: 24 januari 2021 kl 11:31

  Omgggg Sandra vilken fin text på så många plan. Du skriver så satans bra!!


 11. Diana skriver: 24 januari 2021 kl 11:46

  Vilken recension!! Bravo


 12. Julia skriver: 24 januari 2021 kl 11:47

  Men var den braaaaaa?????


  1. Sandra Beijer skriver: 24 januari 2021 kl 12:00

   jäättebraaa 😌


   1. Julia skriver: 25 januari 2021 kl 12:03

    Hahaha


 13. Ingrid skriver: 24 januari 2021 kl 11:51

  Att följa fjärilar är inte svårt så länge man vill vara en fjäril.

  Den meningen låste upp något i mig


 14. Kugge skriver: 24 januari 2021 kl 13:24

  Så otroligt fin recension. Tack Sandra för att du bloggar och förgyller våra liv med dina ord!


 15. Mima skriver: 24 januari 2021 kl 20:10

  Wow vilken recension. Får gåshud.


 16. NOC skriver: 24 januari 2021 kl 22:35

  Oj vad dina ord satte sig. Riktigt gripande.


 17. Evelina skriver: 25 januari 2021 kl 10:15

  Om jag precis började gråta av denna recension? Ja. För 3,5 månad sedan jag blev lämnad och jag börjar nu hitta mig själv igen. Jag MÅSTE faktiskt inte ha honom för att vara någon, jag kan göra mig själv glad. Och jag ser faktiskt framemot att upptäcka vem jag är. Utan någon annan.


  1. Sandra Beijer skriver: 25 januari 2021 kl 10:26

   ❤️❣️


 18. Elin skriver: 26 januari 2021 kl 16:43

  Vilken fin recension! Ser fram emot att läsa boken. Har precis gått in i ett nytt förhållande efter en längre tid som singel. Under den tiden fokuserade jag så himla mycket på mig själv och att göra det jag mådde bra av vilket varit otroligt värdefullt. Men nu när träffat den här killen som jag känner att shit ingenting har någonsin känts såhär bra så är jag ju också så smärtsamt medveten om vilket bagage jag har med mig in, ett bagage som inte fanns på samma sätt när jag inledde mitt förra förhållande.


Dela på:
Laddar