Sandra Beijer
Hej, jag heter Sandra och är författare, bloggare och skribent. Har skrivit tre romaner och bloggat sedan 2005. Tycker om fredagar, cava och när det är sommar. Skriver just nu manus till min dramaserie som kommer till SVT 2022.
Annons

blixtra, spraka, blända!

blixtra, spraka, blända - Jenny Jägerfeld

Jenny Jägerfeld är en ungdomsförfattare jag tycker mycket om. Hennes bok Här ligger jag och blöder läste jag 2014 och en recension finnes här. I våras kom hon ut med den här bjässen på över 500 sidor, Blixtra, spraka, blända! Trots sidantalet läste jag ut den på tre dagar, en kombination av semester och att man hela tiden ville veta hur det skulle gå.

Annons

blixtra, spraka, blända - Jenny Jägerfeld

Boken handlar om Penny. Som artonåring skrev hon en dekadent roman som prisades till skyarna, vann Augustpriset och vände upp-och-ner på litteratursverige. När Blixtra, spraka, blända! börjar har det gått tre år och Penny har skrivkramp och är olycklig. Inget blev som det var tänkt.

Annons

blixtra, spraka, blända - Jenny Jägerfeld

Men så träffar hon Lola av en slump, youtubestjärnan i flerfärgade peruker, bred skånska och extravaganta outfits. Helt plötsligt rinner ett kapitel fram och Penny får ett förskott av förlaget på en kvarts miljon. Lola och Penny drar till London för att få mer inspiration, tar in på lyxhotell, dricker champagne och knaprar allt knark de kan hitta och lite till. Och så börjar en sprakande nedåtgående fyrverkerispiral.

blixtra, spraka, blända - Jenny Jägerfeld

Jag tycker ofta när man läser böcker om unga personer som ska va coola så är dom nästan aldrig det. De använder fel uttryck, tar fel beslut, tycker fel killar är snygga, har för bajsnödiga åsikter. Jag måste byta sida fort och skumläsa pga skämskuddefaktor. Med Jenny Jägerfeld är det inte så, hon skriver spot on. Jag ser dessa livsfarliga, svincoola människor rakt framför mig. Hade varit livrädd för dom och älskat dom okontrollerat om jag träffat dom på riktigt. Kanske bedyrat min kärlek på en efterfest där dom hamnade varje helg och jag var bara en tillfällig besökare som kände nån som kände nån.

Att läsa Blixtra, spraka blända! var lite som att mata en välproducerad tv-serie; man vill omedelbart sätta på nästa avsnitt efter det förra tagit slut. Man vill rekommendera serien till sina kompisar, man vill handla samma klänning som Lola hade i den där scenen i avsnitt tre, man lyssnar på soundtracket, man definierar sig med karaktärerna i en slags skräckblandad förtjusning.

Annons

Perfekt sommarbok, tillräckligt tjock för att hålla en semester och sådär mysspännande så att man längtar tills nästa lästillfälle.

Finns här och här.

 

5 kommentarer till “blixtra, spraka, blända!”

 1. Ulrikanettelblad.blogg.se skriver: 15 juli 2018 kl 10:02

  är så sugen på denna!


 2. Cheapocheapostarfighter.blogg.se skriver: 15 juli 2018 kl 18:40

  Cyklade och köpte på dirren! Så förväntansfull!


 3. Rebecka skriver: 16 juli 2018 kl 20:54

  Den var så himla bra! Vill bara ha mer och mer.
  Skildringen av ett liv som ändå är en fantasi <3


 4. Maricka skriver: 31 juli 2018 kl 06:33

  Tack för tips! Lånade på biblioteket (bästa med att vara i sin sömniga, lantliga hemby på semester – INGEN lånar något från nyhetshyllan om somrarna och där finns alltid massor av guldkorn) och sträckläste. Obehaglig spiral, kanske några sidor för mycket men i övrigt mycket, mycket bra!


 5. Louise skriver: 2 augusti 2018 kl 08:57

  Tack för tipset! Hetsade igenom den på under 24 timmar – det var liksom så högt tempo i boken att jag fick läsa fort för att hänga med…. Men gudars vilken bra bok!


Dela på:
Laddar