Sandra Beijer
Hej, jag heter Sandra och är författare, bloggare och skribent. Har skrivit tre romaner och bloggat sedan 2005. Tycker om fredagar, cava och när det är sommar. Skriver just nu manus till min dramaserie som kommer till SVT 2022.
Annons

det här är hjärtat.

Boldil Malmsten - Det här är hjärtat

Ganska ofta, eller i alla fall mer än andra händelser som varit, tänker jag på en fredagskväll sommaren tvåtusensju när jag ännu försökte komma över min första pojkvän och det inte alls gick. Fastän det var jag som ville att det skulle vara över, fastän det hade gått ett halvår sedan jag hade sagt det till honom.

Annons

Jag ska aldrig mer göra slut, sa jag till min kompis som gick bredvid. Aldrig någonsin.
Sånt kan man inte bestämma, svarade hon.

Men jag visste redan då: inte igen.
Eller nevermore, för att citera Bodil Malmsten.

Och hittills har jag faktiskt inte gjort det.
Och det borde kanske vara svårare än så, mer komplicerat och mångbottnat.
Eller så är det bara inte det.
Jag har inte någon lust att självmant kasta mig in i det mörker av att behöva glömma hur någon andas mot en om nätterna. Jag sörjer nästan löjligt ofta att jag tvingats göra det så många gånger.
Jag tror att jag egentligen inte byggdes för att göra det, jag tycker mig fysiskt känna hur hjärtat krymper för varje gång.

Boldil Malmsten - Det här är hjärtat

Jag har läst Det här är hjärtat av Bodil Malmsten många gånger. Som ljudbok. Som fysisk bok. Som enstaka verser jag hittat på internet. Vissa av dikterna har jag läst så ofta att jag upprepar de för mig själv ibland i huvudet utan att knappt märka det.

Annons

Boldil Malmsten - Det här är hjärtat

Det här hjärtat är en bok om att inte komma över någon. Om att det inte blir bättre. Nej, man dör istället. För att de dog. Från en, för en, eller i Bodils fall: att de faktiskt gjorde det.

Det är så hjärtskärande och ärligt, och som ljudbok så skitjävla sorgligt med Bodils egna lilla darrande men samtidigt stadiga röst.

Boldil Malmsten - Det här är hjärtat

Jag tänker när jag läser denna diktsamling att det bästa sättet att komma över någon är kanske att våga tänka tanken att man faktiskt inte kommer göra det. Att helt lämna över sig i känslan av att det är såhär nu, snipp snapp snut resten av alla dagarna.

Man pulsar genom eviga vintrar med hjärtat i små trådar inuti kroppen tills det en dag lossnar, skrumpnar ihop i magsäcken. Och ut växer ett nytt hoppfullt, ungt, utan nedskavda hörn. Och detta unga, nya organ lurar en att hoppa fritt igen.

Så går det kanske till. Att det är dumheten som gör det.

Boldil Malmsten - Det här är hjärtat

Annons

Undrar bara hur många hjärtan man egentligen har i sådant fall?
Hur mycket naivitet kroppen pallar?

Bodil skriver:
Tideräkningen för alla arter
utgår från hjärtrytmen
säger hjärtkärldocenten

Bara de hjärtlösa går fria
Så länge du lever
kommer du att lida

Och det ska kallas liv

Definitivt

29 kommentarer till “det här är hjärtat.”

 1. Mimmi skriver: 19 februari 2018 kl 15:30

  rys rys rys <3


 2. anna skriver: 19 februari 2018 kl 15:36

  Älskar henne. Önskar så att hon fanns kvar


 3. Juliaprick.blogg.se skriver: 19 februari 2018 kl 15:44

  Den bästa av böcker. Lånade den som e-bok och skärmdumpade alla sidor i telefonen för att kunna ha den tillgänglig hela tiden. Det får man säkert inte göra men det behövdes visst göras då och den behöver fortfarande läsas då och då med jämna mellanrum.


  1. Lisa skriver: 19 februari 2018 kl 19:16

   Det tycker jag visst att man får ❤️ /bibliotekarie


 4. Anna Eriksson skriver: 19 februari 2018 kl 16:32

  <3


 5. Julia skriver: 19 februari 2018 kl 17:14

  Det här är världens finaste inlägg om att aldrig bli glad igen. Precis så här känns det, fast jag försöker inte komma över någon, jag är bara deprimerad.


 6. Hilda skriver: 19 februari 2018 kl 17:43

  <3 . All denna himla sorg vad uuurrrggg och aääääuuhh den är.

  Tack för fint skrivet. Och tack att Bodil fanns och att hon också skrev så sjujäkla bra


 7. Matilda skriver: 19 februari 2018 kl 17:55

  Ända in i hjärteroten.
  Kan man bli tsm med sitt ex igen? Hade kommit över honom o nu har vi pratat o setts o jag tror vi båda börjar känna nåt igen. Är det dömt att misslyckas? Är jag dum som kanske vill igen? Vad säger ni?


 8. Ellen Gräntzellengrantz.blogg.se skriver: 19 februari 2018 kl 18:24

  Har också den fina lilla boken i min hylla. Känner så mycket för den. Klappar på den ibland när jag går förbi.


 9. Ida skriver: 19 februari 2018 kl 19:31

  så fint <3


 10. F skriver: 19 februari 2018 kl 19:44

  sjukt störigt med korrfelet dock! ”låten barnen stiga av först”


 11. Anno skriver: 19 februari 2018 kl 19:56

  Exakt samma sak hände mig när jag gjorde slut med min första pojkvän. Det var jag som inte var kär och ville göra slut. Hade varit tillsammans i 6 år. Jag var så levande första tiden efter. Tills en dag 5 månader senare när han smsade att han träffat någon. Jag dog. Min hjärna hade liksom inte fattat att det var på riktigt. Att vi liksom inte skulle bli ihop igen. Grät och grät i 6 månader. Fick gå om en termin på universitet. Var så himla himla himla trasig. Och jag känner som du sandra, kommer aldrig göra slut igen. Iaf inte pga tråkigt/inte kär. För det är inte värt det. Inte någonstans. Har blivit dumpad två gånger sedan dess, senast för en månad sen. Fanns någon annan innan det tog slut. Gör så himla ont. Orkar inte ta mig igenom sorgen igen. Men man måste ju.


 12. Elsa skriver: 19 februari 2018 kl 20:26

  <3


 13. Lina skriver: 19 februari 2018 kl 20:34

  Blir lite ledsen att jag inte kan hitta någon fysisk kopia av boken som jag kan köpa!


  1. Isabelle skriver: 19 februari 2018 kl 21:14

   Det här är hjärtat finns med i hennes ”Samlade dikter”. Den går att köpa fortfarande.


 14. thesadbox skriver: 19 februari 2018 kl 20:37

  Vill tipsa om denna underbara Ted talk från Guy Winch – How to fix a broken heart ❤️

  https://www.ted.com/talks/guy_winch_how_to_fix_a_broken_heart/up-next


 15. hanna skriver: 19 februari 2018 kl 20:55

  Bodil, Bodil, Bodil. Har inte många idoler men hon var en. Bodil och Patti Smith.


 16. Lover skriver: 19 februari 2018 kl 21:35

  Precis så tror jag också det är. Eller jag har kommit fram till att så måste det vara och jag måste acceptera.. I år är det 15 år sedan jag och Han träffades. Och jag kommer aldrig riktigt över det. Snart har jag älskat honom under halva mitt liv. Fast jag har nu barn, inte med Han, och Han bygger hus med någon annan. Ändå känns inget av allt detta på riktigt utan som att verkligheten är kvar där vi tog slut.


 17. Trasig skriver: 20 februari 2018 kl 08:42

  Och skrev fel e-post. Jag som känner som Lover, och ville få hemlig kontakt.


  1. Sandra Beijerrodeo.net skriver: 20 februari 2018 kl 10:32

   Om ni båda mailar mig kan jag para ihop er. Kram


 18. Matilda skriver: 20 februari 2018 kl 09:25

  Så himla himla fint.


 19. Sofia skriver: 20 februari 2018 kl 10:10

  GU va fint <3


 20. Kulissliv skriver: 20 februari 2018 kl 11:10

  jag har mailat Sandra ”Lover”. från min hemliga mail. hoppas du också vill. / Kulissliv


 21. Caisa skriver: 20 februari 2018 kl 13:38

  Tror inte det handlar så mycket om att ”komma över”. Tror det mer kan handla om en sorg likt en sörjer någon som gått bort från en, som inte finns längre.


 22. Caisa skriver: 20 februari 2018 kl 13:43

  Har funderat så mycket kring det där.
  Lever med mannen jag älskar i nuet. Vi talar om barn och framtid och huset på landet och arbete utomlands. Att bygga ihop oss.

  Ändå finns han alltid kvar. Det har gått mer än ett år sedan och jag orkade inte längre. Ett krävande förhållande, som tog mer än det gav. Men han finns kvar, och jag blir fortfarande kall när jag googlar hans namn och ser att han bytt adress till porten tre hus ner från där vi bodde tillsammans. Och mitt hjärta börjar fladdra och min inre blick likaså. Det känns tryggt att läsa att en kanske alltid kommer att ha ont på just det där lilla stället som var vi en gång. Människor går liksom inte att ersätta sådär.


 23. Josefin skriver: 20 februari 2018 kl 15:31

  Jag började typ andas den dagen jag insåg att jag inte kommer kunna komma över honom helt, och att det får vara så. Säger till mig själv att det är helt okej att sakna någon man aldrig mer kommer att få träffa, precis som när någon dör. Man slutar ju inte sakna någon för att den personen går bort, eller hur?
  Han har en del av mitt hjärta alltid, tur det har fler skrymslen och vrår tänker jag, där andra kan få sin plats.


 24. Ida skriver: 20 februari 2018 kl 20:29

  Så himla skönt att läsa vad du och alla ni andra skriver. Gjorde slut med mitt ex för två år sedan för att jag kände att det var jag som lyfte honom och peppade och drev oss framåt, men jag fick aldrig så mycket av det tillbaka. Antar att han behövde lära sig att ta hand om sig själv och att jag redan kunde det. Jag har en ny person nu som är världens finaste och som jag verkligen känner att jag vill leva med resten av livet. Trots det så kan jag få så himla ont i hjärtat vissa dagar. Blir så ledsen när jag tänker på hur blixförälskade jag och mitt ex var, hur allting runt om oss bara var suddigt när vi pratade med varandra, hur vi hade exakt samma humor och tankar. Att vi aldrig fortsatte vara vi liksom. Så himla sorgligt men jag antar att det inte nödvändigtvis handlar om att komma över någon, som ni säger. Det kanske bara är så att vid olika tidpunkter i livet behöver man olika personer. Han kommer alltid vara den bästa jag vet när det kommer till vissa grejer. På samma sätt som min nuvarande kille kommer att vara det. Usch så deppigt. Men livet är fint ändå!


 25. Weronika skriver: 20 september 2018 kl 11:29

  Hej Sandra!

  Tack för fina inlägg om kärlek och ditt vackra sätt att uttrycka dig på. Jag får inte tag i boken någonstans, vart köpte du den någonstans?


  1. Sandra Beijer skriver: 20 september 2018 kl 11:36

   Den finns inte längre kvar men ingår i hennes bok Samlade dikter som jag tror går att köpa fortf. kram


Dela på:
Laddar