Annons
Annons

det här med reklamsamarbeten.


 

sandra-beijer-helgbild
(foto: janne naess)

I helgens publicerades en intervju med mig i Dagens Media med fokus på mitt yrke som ”influencer” och hur jag tänker när jag går in i reklamsamarbeten. En väldigt fin intervju tycker jag. Har blivit intervjuad ganska mycket genom åren och det märks verkligen när det är en duktig journalist och inte.

Annons

I alla fall.

Det här med att märka reklaminlägg är minst sagt en aktuell fråga just nu, så jag kände att jag ville skriva lite mer om det utöver intervjun. (Läs den gärna först, orkar inte upprepa mig ang det som står där).


Så:
Jag är en av dom som varit en så kallad storbloggare allra längst. Jag går in på mitt tolfte år som bloggare nu och mitt åttonde år som egenföretagare. Som det ser ut nu fakturerar jag en fast summa till Metro Mode varje månad + får betalt för de samarbeten jag gör utöver. En ganska vanlig modell tror jag.

Det är ett faktum att bannerdöden kommer att ske inom några år. Då kommer dom redaktionella samarbeten man gör vara det som man i huvudsak får betalt för och lever på.
Alltså är det extremt viktigt att bloggare lär sig att göra intressanta, relevanta samarbeten för sina läsare som passar in i flödet och är trovärdiga. Det är även viktigt hålla en rimlig nivå på samarbeten och inte ”spamma”, samt även såklart att läsarna förstår att samarbeten inte är något ”fel” utan snarare ett måste i och med att läsa bloggar inte är en betaltjänst.

Med det sagt, här är grejer som jag tänkt på, grejer som jag tycker är problematiska och som måste förändras om bloggen som idé ska kunna leva kvar:


Du gör inte samarbeten för din egen vinning utan för din målgrupp.

Först och främst –  vad flera bloggare måste förstå är att samarbeten inte är något för dom själva för att kunna leva ett lyxigare liv. Om bloggen är ens yrke måste man behandla samarbeten precis som vilken tidningsredaktion som helst. Man måste tänka: vilka varumärken är relevanta för min målgrupp? Både ekonomiskt, åldersmässigt och såklart som man själv kan stå bakom.
Jag tycker exempelvis det är ganska konstigt när bloggare flyger första klass med typ Emirates till nåt femstjärnigt lyxhotell som ett samarbete. Hur många av läsarna har råd med det här? Antagligen en promille.

När jag och Flora tågluffade runt i Europa förra våren i samarbete med Interrail tycker jag är ett exempel på ett bra samarbete för just mina läsare. Jag hade nog aldrig kommit på att göra den resan privat – men den gick rakt in i min målgrupp och något som många har råd med och därigenom gynnar den både avsändare och mottagare. Plus roligt innehåll för bloggen då obvi. Bra innehåll är A och O i ett samarbete.
Om jag sedan har lust att åka till nån söderhavsö och dricka champagne bör jag göra det för mina privata pengar.
Obs jag säger inte att detta exempel gäller alla, men ni fattar dealen: tänk på mottagaren och inte på dig själv.


Bloggare får inte sätta sig på tvären när läsare klagar – lyssna på dom.

En annan sak som jag tycker är lite märklig är när bloggare tar illa upp när deras läsare klagar över dåliga samarbeten. Den direkta kontakten med läsarna är ovärderlig för en bloggare! Säger läsarna att det är irrelevant eller tråkigt så måste man som bloggare kunna ta åt sig av den kritiken.
För att göra ett samarbete intressant bör man lägga ner mycket tid på det specifika inlägget och hela tiden försöka tänka på vad man själv hade uppskattat som läsare.
Obs – detta bör ej förväxlas med dom kommentarer som är ”hej, tänker sluta läsa din blogg nu, du säljer ut dig själv”.
Som läsare måste man förstå att bloggaren behöver gå in i samarbeten och dessutom att ett samarbete inte alls alltid är lika med dåligt. Det går att göra jätteroliga, intressanta samarbeten. Dessutom tror jag att en del bloggare ibland tänker att de inte vill märka ut reklam för att de är rädda för just dom kommentarerna. Så kan vi ju inte ha det.
Både bloggare och läsare bör vara uppmärksamma och inlyssnande mot varandra.


Reklamombudsmannenmåste förstå hur en blogg fungerar.

Ett annat problem med att märka ut inlägg är att Reklamombudsmannen måste förstå hur en blogg fungerar. Jag läste att Blondinbella satts dit för att hon inte publicerat logotypen i ett samarbetsinlägg. Vad är det för sjukt?
Ett blogginlägg är INTE en annons utan ett redaktionellt samarbete. Om vi ska kunna göra bra samarbeten måste det finnas spelrum. Att märka ut högst upp och längst ner borde räcka. Läsaren ska självklart veta att det handlar om ett samarbete men man måste samtidigt kunna jobba med varumärket journalistiskt.
Jag pratade med Michaela Forni förra veckan och tydligen ligger RO på henne om att hon måste märka ut dom inlägg som handlar om hennes bok som ett samarbete med förlaget. Detta är ju helt knäppt tycker jag – det handlar ju om kultur. Gudars. RO måste behandla blogg på samma sätt som månadstidningsmagasin typ.


Alla måste inte vara poliser.

Jag tycker att det just nu känns lite som en häxjakt mot enskilda kvinnor. Visst att flera bloggar ”fular sig” och det är såklart inte okej, men många gör faktiskt så gott dom kan. Reglerna för märkning av inlägg förändras hela tiden och ibland kan man som bloggare heller inte riktigt vara säker på hur man ska göra. Därför borde dom portaler som bloggare ligger på vara duktigare på att utbilda bloggare och förklara vad det är som gäller. Jag har även lärt mig massor av Influencers of Sweden som fungerar som ett slags fackförbund för bloggare kan man väl säga. Är du bloggare – bli medlem där, kolla vad som gäller! Jag har också gjort misstag genom åren, men det har ju inte varit med mening utan för att jag inte haft koll. Glöm inte  – en bloggare är också bara en människa. : )


Detta är även en feministisk fråga!

Tro det eller ej, men detta är även en feministisk fråga. Precis som allt i livet faktiskt, det finns alltid en feministisk vinkel att applicera. Vet ni vilka sajter som inte behöver märka ut adlinks, samarbeten, gåvor etc? Sportsajter. Ingen lägger någon press på de klassiskt manliga intressena och hurvida det ska märkas, eller skattas, eller anmälas och allt vad det är. Trots att dom har jobbat precis på samma sätt som bloggare i flera år. Inte okej. Så konstigt att ingen skriver om det här.

Nu kommer jag inte på mer att säga om denna sak just nu!
Hej så länge!

(0)
(0)
(0)
133 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar