Annons
Annons

en bok om en katt.


 

grannkatten - takashi hiraide

Här kommer ett boktips lastat! Jag fick den här i julklapp av min mamma som hade sett den i bokaffären och tänkt att det var en typisk roman som jag skulle gilla.

grannkatten - takashi hiraide

Baksidetexten är verkligen exakt vad jag tycker om att läsa – en historia som låter sig ta tid, där inget stort och världsomvälvande händer men en särskild atmosfär skapas inuti en istället. Kanske inget för deckarfantasten, så ni kan sluta läsa nu.

Annons

grannkatten - takashi hiraide

Boken handlar alltså om en par i trettiofemårsåldern som aldrig varit särskilt mycket för varken barn eller husdjur. De trivs bäst precis som det är – i ett mindre hus med trädgård, att skriva om nätterna, äta middagar med andra kulturpersonligheter i Tokyo och leva ett lugnt liv. Låter ju himla härligt så jag kan förstå dem.

En dag lyckas dock grannkatten ta sig över till deras sida av trädgården och allt förändras. Denna lilla kattunge rör sig med grace och självförtroende som ingen annan dom tidigare träffat. Den tar sig in i deras hem, somnar i en fåtölj, vaknar, går, och låter sig aldrig bli klappad.

grannkatten - takashi hiraide

Helt plötsligt är de stunder när Chibi kommer de allra lyckligaste på dygnet och de steker makrillar att ha redo och bygger en liten sovplats av kartong till henne. De smyger efter henne i trädgården för att få vara en del av hennes kattliv, försöker förstå hur hon ser på livet i den trädgård de delar som är kattens hela värld.

grannkatten - takashi hiraide

Så väldigt mysig och fin bok som jag läste ut på ett kick. Min Tokyo-längtan blev nästan olidlig. En bok om sorg och längtan och en stillsam skildrig hur man kan bli kompisar med precis vad som helst: trollsländor, katter, cikador. Aldrig bönsyrsor dock.

Finns att köpa exempelvis här och här.

 

Translation. Just finished reading ”The Guest Cat” by Takashi Hiraide. A lovely book about a Japanese couple who befriend a little cat.

(0)
(0)
(0)
12 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar