Sandra Beijer
Hej, jag heter Sandra och är författare, bloggare och skribent. Har skrivit tre romaner och bloggat sedan 2005. Tycker om fredagar, cava och när det är sommar.
Annons

en intervju med mig själv om att flytta.

home

DET KOM ETT BREV:

✉️
Från Josefin: 
Jag önskar ett inlägg om flytt!
Hur tänker du kring flytt, varför vill du flytta, hur ser drömläggan ut, vad kommer du sakna i din gamla lägga och vad kommer du va glad att du slipper etc.

KRAM!!!!!!!

Annons

📃
Josefin!
Självklart. Jag har skrivit en flytta-intervju med mig själv bara för dig!

Och – vill passa på att förtydliga till alla med tangentbordsfingrar som bränner att jag vet såklart att jag är få förunnad som kan och har de här valmöjligheterna. Jag har tjänat ihop varje krona till min första lägenhet och det har dessutom gått 6 år sedan dess. Jag är tacksam osv. Så. Mot intervjun.

home

FLYTTA-INTERVJUN:

Hej, Sandra. Varför vill du flytta?

Hej. Jag vill flytta för att det är dags. I vår har jag bott i min lägenhet i 6 år. Det är för länge helt enkelt. Mina rörelsemönster i lägenheten är invanda. Jag går runt där på samma sätt som jag gjort i över ett halvt decennium.
Jag har haft två förhållanden i den lägenheten, varav ett var som sambo i tre år. Det är mycket historia i väggarna. Jag behöver skakas om. Vakna i nya rum.

Annons

home

Vad kommer du sakna i din gamla lägenhet?

Allt men också inget?
Jag köpte den 2014 efter att ha varit på i alla fall 30 olika visningar. Några lägenheter hade jag budat på men dom blev för dyra. Så dök denna upp. I mitt favoritområde på Södermalm, mitt på Nytorget.

Högt ovanför träden. Stora rum med högt i tak att andas i. En enorm balkong som rymmer massor av personer med helt fri utsikt och ingen insyn. Grannar som aldrig klagar. Tvättmaskin och torktumlare. Fönster åt både norr och söder. Alla mina favoritbarer runt hörnet.

Det är inte konstigt att jag inte flyttat. Jag och den där läggan är bästisar. Men det är bara dags nu.

october

Vad kommer du vara glad att du slipper?

Kommer typ inte på något jag inte tycker om.
Det kanske skulle vara att köket ligger i norr så det inte är kvällssol på hösten. Blir ju inte lika fina matbilder då 😌

home.

Renoverade du din lägenhet?

Ja, jag renoverade både köket och badrummet för att det var dags. De hade inte renoverats sedan början av åttiotalet. Emaljen var borta i både diskho och badrum och saker var trasiga.

Annons

Och badrumsrenoveringsinlägg finns ett före här och ett efter här.

home. balcony.

Vart vill du flytta?

Ja, vart vill jag flytta? Jag har en ganska specifik rektangel på en karta som jag kollar.
Så här ser min lista ut på områden:

Allra helst: Mariaberget.
Stockholms vackraste plats tycker jag. Som en kullerstenssaga, högt uppe på ett berg.
Andra plats: Mariatorget.
Dras liksom dit, känner mig alltid hemma där. Och så mysigt.
Dock vill jag inte bo längre bort än Folkoperan. Alltså snarare mot Slussen än Zinken.
Tredje plats: Nytorget.
Haha. Där jag bor nu alltså. Har en by-mitt-i-staden-känsla som är fin.
Fjärde plats: Gamla Stan.
Pga Gamla Stan?! Så gulligt. Dock måste lägenheten ligga högt upp för annars blir den för mörk.
Femte plats: Mosebacke.
Fint att bo på en kulle, samt nära till det mesta. Kan även tänka mig gränderna kring Slussen.


Vadå kan du inte tänka dig att bo någon annanstans än dom?

Nej.

home

Hur stort vill du bo och hur stort bor du nu?

Jag bor på 60 kvadratmeter nu och vill gärna inte gå under det.
Jag gick på en visning i höstas på 50 kvm och kände direkt att det är nog dumt att köpa mindre ändå.

Vill bo i en tvåa eller trea på 60-90 kvadratmeter. Eller liksom. Större går ju såklart bra men kommer troligen inte ha råd med det. Viktigt är att sovrummet är ett eget rum. Inga sovrum i vardagsrum osv, känner mig för gammal för det.

Annons

home

Vad måste du absolut ha?

Jag hade en ganska lång måste-lista först. För att jag verkligen älskar lägenheten jag bor i nu. Den har så många kvalitéer som jag först inte ville offra.
Men mitt nyårslöfte är att jag måste stryka lite! Annars kommer det aldrig bli någon flytt.

Har tre måsten:
Ett: Sekelskifte eller i alla fall byggt innan 1940. Jag tycker inte om funkis och jag har råd att bo i äldre lägenhet och då gör jag gärna det.
Två: Högt i tak.
Tre: Att den har personlighet. Mycket!

may

Vad vore en bonus?

Bonus vore: Balkong, stort badrum (med fönster!) och högt upp i huset. Söderläge vore fint.

balcony

Vad vore okej?

Förut ville jag inte ha ett renoveringsobjekt, pga så jobbigt. Men om det är det som krävs för att flytta innan sommaren får jag väl ta mig an det.

october

Annons

Vad är ett no-no?

Nyrenoverade Bianca Ingrosso-kök går bara inte. Ge mig nåt skruttigt hellre. Får panik av alla renoveringar som ser likadana ut. Vem vill bo i ett hotellrum? Hoppas tjugotalet blir årtiondet vi slutar renovera fullt fungerande kök till karbonkopior av varandra.

home

Hur ser drömlägenheten ut?

Något snett och vint med högt i tak och många fönster på Mariaberget. En balkong att odla på.

 

Dela på:

49 kommentarer till “en intervju med mig själv om att flytta.”

 1. Frida skriver: 8 januari 2020 kl 13:09

  AMEN på det där om köksrenoveringar! Så. Himla. Tråkigt att allt ska se likadant ut. Får panik.

  Hoppas att du snart hittar din drömlägenhet <3


 2. Sofia skriver: 8 januari 2020 kl 13:12

  Lägger du ut när din lägga kommer ut på Hemnet? Den uppfyller nämligen i princip alla krav som jag och min sambo letar efter! Vi bor vid Mariatorget nu men karln jobbar vid Nytorget så hade ju vart SOFT att bo nära det!


  1. Sandra Beijer skriver: 8 januari 2020 kl 13:12

   självklart!


   1. Mya skriver: 8 januari 2020 kl 15:56

    Ni kanske kan byta med varann ☝️


  2. C. skriver: 8 januari 2020 kl 18:15

   Ni kanske kan göra ett lägenhetsbyte? 😀


   1. Sofia skriver: 8 januari 2020 kl 21:09

    Hade vart drömmen med lägenhetsbyte men vi bor tyvärr på 45 kvm :'((( börjar bli för litet med två pers + hund! Men Sandra, om du vill bo i samma hus som Häktet fast på baksidan (= ingen som stör) holla at me hehe <3


 3. Eg skriver: 8 januari 2020 kl 13:20

  Kul med att du intervjuar dig själv 🙂
  Jag förstår verkligen inte alla som jagar ’hotellkänslan’ i ett hem. Jag vill ha hem-känslan.


 4. jenny skriver: 8 januari 2020 kl 13:35

  åh! längtar till den dagen jag också har råd med en lägenhet. ska bli spännande att se vad du hittar 🙂


 5. cornelia skriver: 8 januari 2020 kl 13:36

  För mig är det skitviktigt att lägenheten har fönster åt mer än ett håll, får PANIK och känner mig instängd annars. Och balkong pga fd lantis som måste få känna mig lite fri (+ har katter som måste få andas lite luft, de är också fd lantisar). Vill även bo högt upp och ha öppen spis/kakelugn. Kommer få spara i åratal känns det som haha 🙂 Din lägenhet verkar ju ha många plus, har inte fattat planritningen så har faktiskt undrat över om du har fönster åt flera håll 😉 Ska bli kul att följa, hoppas du hittar något drömmigt!


  1. Louise skriver: 8 januari 2020 kl 15:18

   Fråga!! Jag har en lantiskatt och det börjar bli dags att flytta tillbaka till Stockholm och då kommer katten följa med. Fungerar det väl för dig och dina katter? Jag är rätt ovan kattägare och oroar mig för hur han kommer må i stan. Han är gammal och rätt lat, tänker att det underlättar när det kommer till miljöombyte. Dessutom tänker jag försöka få tag på en lägga på bv.


  2. Louise skriver: 8 januari 2020 kl 16:49

   Vet inte vad som hände med mitt förra svar, så skriver igen: Går det bra att flytta lantiskatter till stan? Kan de anpassa sig i den nya miljön? Det börjar bli dags för mig och min lantiskatt att flytta och jag oroar mig för att han ska vantrivas.


  3. Louise skriver: 8 januari 2020 kl 17:58

   Hur fungerar det att flytta en lantiskatt till stan? Jag kommer snart att göra det och jag oroar mig över att min katt kommer vantrivas i en för honom ny och konstig miljö.


 6. Emmi skriver: 8 januari 2020 kl 13:50

  Intressant hur boendet och ens måsten speglas av vem man är. Bor själv på 34 kvm med sovrum i vardagsrum. Men separat ordentligt kök, hall och badrum. Tror aldrig jag kommer känna mig för gammal för att bo i en etta(är 30 år idag) som det känns just nu iallafall. Men det kanske kommer en dag. Lever rätt aktivt till vardags och äger inte särskilt mycket hemartiklar (desto mer äventyrsprylar) och reser gärna, men jag älskar mitt hem och gillar att känna mig hemma, det är absolut en viktig, liten plats för mig.
  Lycka till med flytt & försäljning 🙂 kul att följa!


  1. Åsa skriver: 14 januari 2020 kl 14:12

   Ja, eller hur, jag är 39 och har bott på 33 kvm de senaste sju åren och det är absolut den lägenhet jag trivts BÄST i. Men jag är inget fan av att bjuda hem folk heller, om jag vore det hade jag nog inte velat ha sängen i det enda rummet och ett minimalt köksbord.


 7. Elviramorkblatt.blogspot.com skriver: 8 januari 2020 kl 13:59

  Alltså du inreder så fint det gör ONT i mig hahaha, ska bli så spännande att följa din flytt åh!!


 8. Anna skriver: 8 januari 2020 kl 14:03

  EXAKT!!!!! Orka Mallorca att ett vedertaget så kallat snyggt hem är ett snygg men fantasilös, kopierad version av influänsäräääärs spons-hem.

  Mer skruttighet och SJÄL!!!!!!!!!!!!!


 9. Linda skriver: 8 januari 2020 kl 14:05

  I feel u. Bor i sekelskiftes nu och kommer aldrig kunna bo i något annat tror jag. Älskar allt med det. Hur det finns knäppa små vrår och att vissa rum är snea, att fönstren är enorma och på sommaren kan vi sitta i dom och dricka cava.
  Vi fick dock stryka vår dröm med balkong för denna lägenheten, kanske nästa gång.


 10. Sofia skriver: 8 januari 2020 kl 14:39

  Så olika det kan vara och så olika förutsättningar också. Jag var 35 när jag köpte min första lägenhet på 33 kvm och där bodde jag tills jag var 39. Valde att bo centralt istället för att bo större. Jag bor nu med min man o 2 kids på 57 kvm, väljer fortf att bo nära allt men har nu balkong o det är underbart! Älskar funkis o att hitta landetkänsla i stan pga lantis ha ha


 11. Ninni skriver: 8 januari 2020 kl 14:43

  Kul intervju! Men hoppas du har balkong på måste-listan, du passar så bra med balkong haha! När du odlar och planterar på våren och dina cava-kvällar på balkongen. Blir såklart bra oavsett vad du väljer! Ser fram emot att följa den här resan!
  Och ha inte skräck för renovering, det går faktiskt ganska smidigt! Särskilt om du kan bo kvar i din gamla lgh en månad medan job gets done, typ badrum, slipa golv osv. Helt nytt kök är kanske meckigare och tar mer tid att planera.


  1. Ninni skriver: 8 januari 2020 kl 14:46

   PS! Förstår precis att det är dags att flytta även fast du trivts bra! 6 år är länge.


 12. Ida skriver: 8 januari 2020 kl 14:45

  Lägg genast in en bevakning på Swedenborgsgatan! Det är en fullkomlig DRÖM. Speciellt på sommaren då det är gågata. Och läggorna där har allt som du efterlyser. Krypavstånd till Paradiso och cavabaren på Ginko.


 13. Mika skriver: 8 januari 2020 kl 14:51

  Håller fullständigt med om det där med hotellrumskänslan.

  Sekelskifte är såå fint. Det enda negativa är lite mer springor i lister och väggar…för andra gäster så att säga. Men man får väl städa bättre!

  Din nuvarande är jättefin men det finns så klart många trevliga boenden.


 14. Sofia skriver: 8 januari 2020 kl 15:41

  Kul läsning! Imponerad att du inte har hiss på måste-listan, det är typ det enda måstet jag har 🙂


 15. Millis skriver: 8 januari 2020 kl 15:41

  Ja, jag säger som många andra, fattar absolut inte varför man skulle vilja att ens hem påminner om ett hotellrum. De är ju i regel, även om de kan vara snyggt stylade, rätt opersonliga. Det bör de ju vara så det passar många olika personligheter, men hemma vill jag ha det lite knäppt och saker som jag gillar. Jag skiter rätt högaktningsfullt i om saker passar ihop eller inte, kör på devisen att om jag gillar allting så blir ju det den gemensamma nämnaren och då passar det ihop 🙂 Mitt hem skulle antagligen inte passa i någon inredningstidning, men mina vänner älskar att hänga hos mig för de tycker det är så mysigt. Bästa kommentaren tycker jag 🙂


 16. Malin skriver: 8 januari 2020 kl 15:58

  Du vill inte bo i hus? Jag såg mig dig i ett av de där på Djurgården. 😊 Men det är klart lite långt till allt du vill ha nära kanske.


 17. Sussi skriver: 8 januari 2020 kl 16:42

  Jag kommer på mig själv med att klicka in på den här hela tiden. Pga ROSA KÖK, knöliga väggar och växter lite här och där. Gillar inte blått så badrummet skulle gå bort men det har ju stort fönster iaf.
  Ska inte ens köpa lägga i Sthlm men kan inte låta bli att kika på den då och då 🙂


  1. Sussi skriver: 8 januari 2020 kl 16:45
   1. Maria A skriver: 8 januari 2020 kl 17:09

    Men vad mysig lägenhet! Väldigt fint ljus.


   2. eli skriver: 8 januari 2020 kl 19:16

    men alltså JA, denna har ju allt sandra behöver/önskar sig! tycker den skriker hennes namn? det rosa köket med massor av plats att laga mat, den brokiga stenväggen (?) i vardagsrummet, sneda väggar, plats för massa vänner på middag, gulligt sovrum, BALKONG, t.o.m pastellig utsikt??? tycker ärligt talat att t.o.m det ljusblå badrummet är sandra och att det funkar skitbra med resten! sandra, du måste titta på den åtminstoneee.


   3. Anna, New York - My Bite of the Big Applenewyorkmybite.com skriver: 8 januari 2020 kl 19:36

    Wow, så fin lägenhet! Ser väldigt ”Sandrig” ut som jag har uppfattat det. 🙂


    1. Anna skriver: 8 januari 2020 kl 21:00

     Hon ville ju ha högt i tak och detta är en vindsvåning med lägre i tak än en vanlig lägenhet?


    2. Anna, New York - My Bite of the Big Applenewyorkmybite.com skriver: 9 januari 2020 kl 11:21

     Anna: Jo, jag tänkte också att den biten kanske inte helt stämde. Huset är dock från förra sekelskiftet och jag tyckte inte det såg ut att vara SÅ lågt i tak. Men kanske går den bort då.


   4. Micki skriver: 8 januari 2020 kl 21:44

    Fantastiskt mysig och härlig lägenhet ju! Bra tips!


   5. Em skriver: 9 januari 2020 kl 01:08

    Gudars vilken lägga! 😍
    Ser även lite ut som att Elsa Billgren hjälpt till med home styling hehee, mycket fina gamla möbler!!


   6. Ulrika skriver: 9 januari 2020 kl 17:35

    Oj! Frågan är om inte det där ÄR din nästa lägenhet, Sandra?!


 18. Emmaemmaforss.com skriver: 8 januari 2020 kl 16:46

  Skall bli så roligt att se hur din nästa lägenhet kommer att se ut !


 19. Cecilia skriver: 8 januari 2020 kl 17:10

  Din lägenhet är verkligen fantastisk! Hoppas du hittar något som kan blir minst lika bra!
  Älskar funkis haha! Men kan du ändå tänka dig att bo i funkis även om du inte gillar? Det är ju 30-tal 🤔 förvirrad hehe


 20. stellahildebrandtliving.com skriver: 8 januari 2020 kl 17:17

  jag tänker direkt att du ska bo på bellmansgatan uppe på pucken, men då blir det kanske inte så ljust. annars kan jag rekommendera hela bellmansgatan! möjligen mkt partisk pga uppväxt där men det är trevligt! ser fram emot att få följa flyttresan!


 21. Johanna skriver: 8 januari 2020 kl 17:18

  Men heller hur, vem vill bo i ett hotellrum? Älskar att bo på hotell en weekend eller på semester och så men känner aldrig för att flytta in. Behöver faktiskt lite saker, vill ha foton, souvenirer och gamla presenter stående.


 22. Sofia skriver: 8 januari 2020 kl 17:22

  Iiih!!! Ska bli så kul å följa!!!! Varför e flytt så HIMLA spännande??? Mmmm


 23. Cecilia skriver: 8 januari 2020 kl 17:24

  Här kommer ett till brev:
  Hej Sandra,
  Äter du fortfarande tacos till lunch lika ofta? Om nej, varför inte och vad äter du i stället? Om ja, har det tillkommit några pålägg? Några variationer baserat på säsong?


 24. Andj skriver: 8 januari 2020 kl 17:35

  Jag är uppvuxen i sekelskiftesmonster men sitter i en 60-talslägga nu. Fyfan vad jag trivs här! Så mkt lättare att städa och inte ett helgprojekt att sätta upp ngt högt uppe på en vägg eller byta en lampa. Dröm! 2 balkonger och fönster i 3 väderstreck högt uppe utan insyn 🤩


 25. Miriam skriver: 8 januari 2020 kl 17:50

  blir spennende å se hva du kjøper! holder helt med deg i at det er fint med en ny start etter mange år på samme sted.


 26. Emma skriver: 8 januari 2020 kl 18:53

  Får PANIK när folk länger ut fullt fungerande kök och renoverar något som ändå blir omodernt om 5 år. Folk verkar har tappat fattningen.
  Och fint inlägg! Mysigt. Gillar kommentaren om att personer sk hålla tassarna borta från tangentbordet haha<3


 27. Anna, New York - My Bite of the Big Applenewyorkmybite.com skriver: 8 januari 2020 kl 19:37

  Det här var väldigt intressant att läsa! Förstår dig absolut, att det är dags för en förändring. Det ska bli roligt att se var du hamnar. Stort lycka till!


 28. elsa skriver: 8 januari 2020 kl 19:44

  håller verkligen med ang. kök! Om jag flyttar till stockholm någon gång vill jag också bo vid mariaberget, älskar det området. hoppas verkligen du hittar en bra lägenhet snart! ska bli kul att följa med i renoverings- och inredningsprocesser (om vi får :))


 29. Gabriella skriver: 8 januari 2020 kl 21:18

  Åh så spännande! Kul att se din nästa lägenhet sen och hur du inreder, jag är redan pirrig haha:)


 30. Cecilia skriver: 8 januari 2020 kl 21:42

  Jaaa, sååå underbart att flytta! Det är ett bra tillfälle att rensa, hehe. Har bott fyra år i min lägenhet nu och det börjar rycka lite i flyttarmen (kan läsas på två sätt, insåg jag just, men finns det en godistarm måste det ju finnas en flyttarm), så jag hoppas på att få följa 😊


 31. Linda skriver: 9 januari 2020 kl 08:30

  + 1 på det där med att folk vill bo i lägenheter som ser ut som utställningar/hotell. Alla influencers som bara – åh, jag har så himla bra inredningssmak om jag får säga det själv – och så ser det bara ut som en kopia av vad som är ‘inne’ just nu. Heja mer personligt inredda hem med själ (som ditt t.ex.:)).


Laddar
https://sandrabeijer.elle.se/tio-fina-plagg-pa-rean-att-alska-lange/