Sandra Beijer
Hej, jag heter Sandra och är författare, bloggare och skribent. Har skrivit tre romaner och bloggat sedan 2005. Tycker om fredagar, cava och när det är sommar. Skriver just nu manus till min dramaserie som kommer till SVT 2022.
Annons

Får jag fråga en sak? sa han. Vill du att jag lämnar henne?

samtal med vänner - sally rooney

Jag har läst en bok som är en sån där riktig jäkla ta-med-på-semestern-och-läsa-på-stranden-bok! Så oerhört praktiskt eftersom den tiden närmar sig med stormsteg för många därute. Samtal med Vänner av Sally Rooney, en bok som kom ut förra året.
Bra svensk översättning måste jag börja med att säga.

Annons

samtal med vänner - sally rooney

Boken handlar om tjugoettåriga Frances. Hon pluggar på universitetet och skriver poesi som börjar få en del erkännande och uppmärksamhet. Tillsammans med sin bästis Bobbi träffar hon en kväll fotografen och journalisten Melissa som vill göra ett reportage om dem båda. Bobbi och Frances följer med Melissa hem och där finns Nick, Melissas man. 32 år gammal, skådespelare, vackraste Frances sett (objektivt vackraste alla sett), charmig, lugn, kvick, inkännande, inlyssnande, rolig etc bla bla bla BOOM.

Annons

Fyra veckor senare och en otrohetsromans är inledd.

samtal med vänner - sally rooney

Samtal med Vänner handlar om att älska någon som är tillgänglig ibland. Men att också samtidigt vara den personen själv. Det är möten i källarlokaler och tvättstugor, hemliga mail, blickar över köksbord och lögner som avlöser varandra. Romanen är trovärdig. Man förstår varför de dras till varandra, tempot är rimligt eller vad jag ska säga: allt går liksom i en så verklig takt att det är som att det händer framför en.

Sally Rooney är så jäkla bra på att berätta den här historien, man bara gled över sidorna och jag kunde måla upp varenda karaktär framför mig. Ibland tenderade den att vara lite väl feel-good-romantic-comedy i sin dramaturgi (se: John Green), men sen tyckte jag hon fångade upp det igen och lät historien färdas på sitt eget sätt.

samtal med vänner - sally rooney

Annons

Om det är tröttsamt att läsa ännu en historia med svår, komplex nästan-tonårstjej som träffar äldre, rik, mer erfaren man? Jo tack. Det kan man ju säga. Riktigt jävla aströttsamt faktiskt. Men vad ska man göra, jag ger typ upp. Det här verkar ju uppenbarligen vara en historia många fortfarande har en längtan efter att få berätta. Antagligen för att de själva upplevt något liknande.

Jag känner inga jättesympatier för varken huvudkaraktären eller hennes kille. Det är ju tyvärr så att ingen är så egoistisk som de förälskande. Skit samma om nån annan var där först, för det vi upplever nu, du och jag, är något helt annat. Lolilol. Den enda jag routade för i den där boken var Melissa, Nicks fru.

Men, å andra sidan behöver man ju faktiskt inte heja på nån i en bok, det är ju inte det som är poängen. Att jag kände starkt motstånd för den där knepiga kärlekshistorien innebär att boken tog tag i mig. Dialogen, drivet, karaktärerna; jag läste och läste tills den tog slut och efter det kändes det som att jag hade hängt på riktigt med dom allihopa.

 

23 kommentarer till “Får jag fråga en sak? sa han. Vill du att jag lämnar henne?”

 1. beatrixkiddo skriver: 24 maj 2018 kl 06:29

  Dina bokrecensioner är alltid så intressanta och bra tycker jag och detta trots att jag har ganska olik smak i böcker, spelar ingen roll om jag inte håller med, alltid så intressant att läsa dina reflektioner. Apropå det hoppas jag verkligen du planerar skriva om Caroline Ringskog Ferrada-Nolis Rich Boy, jag ÄLSKADE den. Påminde mig om Maken, Terrence Malicks filmer (särskilt Tree of Life), och så mycket annat. Vill också att den ska bli film eller typ miniserie på SVT. Dog så bra den var.


  1. Annika skriver: 25 maj 2018 kl 07:53

   Och Tree of Life är det överlägset sämsta jag någonsin sett på bio… SÅ fascinerande att andra kan älska sådant man själv kräks på ? (OCH TVÄRTOM!)


   1. Beatrixkiddo skriver: 25 maj 2018 kl 12:41

    Hahaha jag kan förstå att man kan hata den, jag älskar den men det är liksom så nära att jag bara tycker den är ridiculous och svulstig, men också därför jag älskar den! På det sättet påminner den dock inte alls om Rick Boy, utan där är det liksom utifrånperspektivet på en individ/familj och att en sån lite prick på planeten kan rymma så mycket historia och händelser och smärta fast nästan ingen annan på planeten ens vet om att hen finns.


 2. Jenn - forever abroad skriver: 24 maj 2018 kl 07:53

  EXAKT vad jag behövde just nu. Lyssnat sönder massor av poddar och behöver komma in i boklyssnadet igen. Tack!’

  https://jennifersandstrom.se


 3. Lotta skriver: 24 maj 2018 kl 08:04

  rubriken fick mig fan att tappa andan. Ibland är det sjukt hur dina inlägg kommer i precis rätt tid i livet 😮


 4. Ki skriver: 24 maj 2018 kl 08:10

  Jag vet inte om jag är överslut och stressad men mina ögon började tåra på bussen när jag läste detta. Denna boken beskriver typ mitt liv just nu. Till och med namnet på karaktären är detsamma. Lite omvända roller men fan. Har lagt undan ett ex på bibblan som jag ska hämta imorgon. Tack


 5. Saga skriver: 24 maj 2018 kl 09:25

  Tack Sandra!! Älskar dina bokrecensioner <3


 6. M skriver: 24 maj 2018 kl 10:25

  Bra recension! Upplever exakt samma som du. Gillade varken Nick eller Frances särskilt mycket, var alltid team Melissa. Har hört att många tycker tvärt om dock. Tycker såna här historier bara är provocerande typ


  1. Anna skriver: 25 maj 2018 kl 08:31

   Jag avskydde Melissa när jag läste den då jag tyckte hon var en kall och intetsägande karaktär.


 7. emma skriver: 24 maj 2018 kl 14:28

  Alskar nar du skriver om bocker (och nar du skriver bocker). Om du ar sugen pa en alternativ romans helt utan snubbar kan jag rekommendera lite lesbisk literatur: The Colour Purple, Oranges Are Not the Only Fruit och Fingersmith. 🙂

  Sag de har vita go go bootsen pa ASOS och tankte pa dig: http://www.asos.com/asos/asos-rosana-leather-block-heeled-boots/prd/9170002?clr=white&SearchQuery=rosana&gridcolumn=2&gridrow=1&gridsize=3&pge=1&pgesize=72&totalstyles=3

  Other Stories har fatt in en ny kollektion med tyger fran House of Hackney som ser ut som din fotolj om du vill matcha den haha.

  Har for ovrigt forsokt skicka min himla kjol men fatt tillbaka ett ledset paket for andra gangen. Fattar ingenting. Ska ga till posten igen och fraga vad problemet ar… :/


  1. Sandra Beijer skriver: 24 maj 2018 kl 14:38

   maila mig! och tack för fina tips <3


 8. Julia skriver: 24 maj 2018 kl 15:29

  Fast jag måste säga att jag uppfattade den stora romansen vara egentligen vara mellan Frances och Bobbi, som ju inte bara är hennes bästis utan också hennes exflickvän.


 9. Martina skriver: 24 maj 2018 kl 15:51

  Va modiga ni är ni som känner att ni ska läsa för att den påminner om ert eget liv just nu. Den påminner om mitt också, just därför skulle jag aldrig i livet läsa, tänker jag. Måste tänka på annat i alla fall ibland. Så jag läser en fantasybok om ungdomar som måste döda varandra pga sjukt samhälle istället (inte hungerspelen men liknar lite). Där är jag i alla fall inte, tänker jag och blir lite tröstad av det.


 10. maja skriver: 24 maj 2018 kl 17:51

  Fast jag fattar varför sånahär böcker skrivs om och om igen.

  Varför är otrohet provocerande? Är det verkligen rimligt att lägga alla sina romantiska förväntningar och behov hos en enda person? Varför får vi ha flera vänner, till och med flera bästisar, men bara en ynka älskare? Varför är det orimligt att förvänta sig att en endaste vän borde tillgodose alla ens sociala behov men rimligt att förvänta sig att en endaste partner borde tillgodose alla ens romantiska och sexuella och trygga och äventyrliga och spontana och framtida? Fan va orättvisa vi är mot oss själva och varann.. eller? Tvåsamhet, vafan är det? Varför är den så viktig? Varför känner jag personligen att den är det? Är det en biologisk konstruktion, eller en samhällelig? Varför känner vi oss rånade när någon vi älskar har kapacitet att älska flera samtidigt? Hela vårt självvärde liksom står och faller med det. Säger inte att jag är ett undantag men jag blir fan inte klok på att det ska behöva vara så. Tanken på att leva i en öppen relation skaver, men utmaningen att behöva hitta någon som kompletterar mig fullständigt, ens för en längre stund känns helt omöjlig. Hur få ihop?? Sorgligt att två personer som är så himla bra för varann måste göra slut bara för att någon vill utforska en del av sig själv med någon annan en stund.

  Någon som hänger med i detta eller ska jag bara gå o skjuta mig? Tänkt mycket på moraliserande kring otrohet de senaste åren och jag bara MÅSTE PRATA OM DET etc


  1. Sandra Beijer skriver: 24 maj 2018 kl 18:18

   menar inte otroheten utan maktskillnaden i ålder, klass, status och pengar mellan tjejen och killen!


   1. maja skriver: 24 maj 2018 kl 19:11

    OK poletten har trillat. Jag läste det som att det är egoistiskt att följa förälskelse liksom, att ”nån annan var där först” syftade på personens partner o ”något helt annat” liksom var den nya relationen. Men hajar nu att du förmodligen helt och hållet menade den specifika uppsättningen svår tonårstjej / rik erfaren man är tjatig. Got you. Men hur härligt att jag fick skriva av mig osv?? Hah tack tack


    1. Sandra Beijer skriver: 25 maj 2018 kl 11:51

     haha det är underbart att få skriva av sig!


  2. emma skriver: 24 maj 2018 kl 18:24

   Så himla bra och vettig kommentar!!! vill också prata om detta!! Vi kanske ska prata tillsammans? hehe 🙂


  3. Martina skriver: 28 maj 2018 kl 11:29

   Ja! Komplicerat är det! Jag undrar hur normen ser ut om hundra år. Går man tillbaka i tiden har det ju hänt massor. Vet tex att min mormor och morfar hade det bedrövligt i sin relation men att skilja sig var en sån skam att de hängde ihop och nötte på varann tills döden. Och ännu längre förr var väl det enda praktiska att man hade sin familj, punkt. Inte kunde torparbönderna ha bonusbarn och varannanvecka-liv riktigt. Men jo jag tycker ändå otrohet är förjävligt, för otrohet är för mig när man har lovat någon att vara trogen (uttalat eller outtalat), och du går bakom ryggen på din partner. Samtidigt, så många hamnar ändå där, det kan inte vara så enkelt som att de otrogna är dåliga människor…


 11. Mjau skriver: 24 maj 2018 kl 19:05

  Routa gör en gps.
  Route = väg

  Root = heja
  ”I’m rooting for you!”
  På svengelska blir det då ”rootade”


  1. Sandra Beijer skriver: 25 maj 2018 kl 11:51

   tack!


 12. Tove skriver: 24 maj 2018 kl 21:35

  Så fint med boktips! jeg lagrer den 🙂
  Er selv oppslukt av Fredrik Backman om dagen, og må bare anbefale Bjørnstad og Vi mot dere til alle! For et språk, og for en fortellerevne. Jeg vil bare lese mer og høre mer om de forskjellige personene. Så der var en anbefaling fra meg! ha en fin kveld 🙂


 13. Anna skriver: 25 maj 2018 kl 08:42

  Jag läser en himla bra bok just nu: Dansa vid vulkanens rand av Grégoire Delacourt. Vacker och sorglig! Rekommenderas!


Dela på:
Laddar