Sandra Beijer
Hej, jag heter Sandra och är författare, bloggare och skribent. Har skrivit tre romaner och bloggat sedan 2005. Tycker om fredagar, cava och när det är sommar. Skriver just nu manus till min dramaserie som kommer till SVT 2022.
Annons

frågor och svar om kärlek, sex & relationer etc.


Undrar om du har några tips på dejting? Varit singel i 1 år nu och dejtat runt litegrann, men tycker det är typ omöjligt att stöta på nya människor som man fattar tycke för (obs har haft tinder men gav upp efter 3 veckor).. Måste man ha tinder för att komma någon vart med dejtandet in your opinion? Puss o kram, du är bäst <3


Hello hello! Nu är ju inte jag någon dejtingexpert så, men här kommer 3 tips:
1. Tacka ja till allt. Middagar, fester, events (lol sorry) du kanske annars inte gått på. Nya människor finns i alla periferier och man måste vara uppmärksam och sökande.
2. Var modig. Ragga! Typ inget, varken personer, jobb eller äventyr trillar ner i ens knä. Man måste vara aktiv i sitt eget liv.
Handfast klassiskt flirttips:
Ser du gullig person? Håll fast på blicken på hen. Titta sen ner. Vänta några sekunder. Titta dit igen, få ögonkontakt. Titta ner. Titta upp. Le. BOOM. Ler hen tillbaka är du hemma. Gå dit och ligg. Gift er, bli lycklig resten av era liv.
3. Sänk förväntningarna på Tinder. Se det som ett candy crush med killar/tjejer typ. Jag tror att många gör felet att de tänker att de ska hitta sin stora kärlek där, då fattar jag verkligen att man hatar den där appen. Svajpa på söndagsmorgnarna när du har tråkigt, chatta lite med nån söt, träffa nån annan på en öl och gå hem, antingen med dom eller själv. Tänk inte fem steg framåt utan stanna i nuet typ.
Okej nu kommer jag inte på något mer just nu. Lycka till!

Annons


tycker du det är viktigt att våga vara singel?


Ja och nej. Svår fråga. Jag tror det är viktigt att inte hoppa mellan förhållanden för att slippa vara själv. Ett förhållande ska inte fylla något svart hål av tomhet utan man ska ju vara med någon för att man tycker väldigt mycket om den specifika personen.
Frågan är ju också ställd lite speciellt tycker jag: ”att våga vara singel”. Det är inget farligt att vara singel! Det är däremot farligt att vara med någon bara för att man inte vågar vara ensam.

Annons


vad är din bästa sexleksak? Du får såklart hoppa om det är för privat!


Privatshmivat! Jag har en vibrator från Lelo (typ den här) samt 2017 års mest hajpade vibrator Satisfyer Pro 2 Next Generation. Gillade den inte, till skillnad från alla andra jag pratat med. hmm.


Om du gifter dig någon gång – vilken låt spelas? Kram


Det beror förstås på killen! Tänker att man skulle ha en låt som både tyckte passade varandra.


Hur tänker du om att skaffa barn? Vet att du skrivit om det tidigare, men är ändå nyfiken då vi är i ungefär samma ålder och jag fortfarande inte känner nåt sug och känner mig stressad.


Jag känner inget sug just nu heller. Händer det sen så händer det sen. Klart det vore mysigt att ha en bebis med nån man älskade i en potentiell framtid? Men det är inte mitt livsmål på något sätt. Drömmer om andra saker i min framtid.
Jag är så fruuuuktansvärt trött på den här frågan om jag ska vara ärlig. Känner mer och mer att den är för privat och min egen. Så fort den tas upp ska någon berätta för mig hur sämre fertila trettioåringar är till skillnad från tjugofemåringar och hur stressad jag borde känna mig och yadi yadi. Låt mig va känner jag kring hela grejen. Det är mitt liv. Jag får bestämma och för tillfället är jag barnfri och gillar läget.


Vad föreslår du eller din dejt oftast att göra på dejten? Den första, och sen typ sjätte/sjunde dejten….. (om du alltså inte råkar dra till Paris m personen i fråga). Alltså en vanlig Stockholmslörd. Tycker det kan va SÅ svårt spec vintertid.

Propagerar alltid aw för dejt nr 1 om man inte träffat personen ifråga! Då kan man dra och säga att man ska käka middag med nån om hen är tråkig. Om hen är gullig kan man gå vidare och äta nånstans och dricka mer vin. Jag är ju barperson, så jag dejtar på barer. Bli tipsy är alltid ett bra tips för att lätta på stämningen om man nu dricker alkohol.
Sjätte/sjunde dejten? Hångla i sängen eller?! Ses hemma, laga mat pussas lyssna på musik tycka om varandra mmm <3333
Aktiviteter är kanske kul annars? Gå och bowla typ. Gud jag vet inte riktigt, jag tänker liksom inte dejtande som någon annan större aktivitet än att göra det jag gör med mina kompisar (+ attraktion då). Jag gillar att dricka vin, äta på restaurang, gå promenader utan riktning i stan och vara hemma. Så då gör jag just det på dejter.

Annons


Hej!! Hade du kunnat bli ihop med nån som varit otrogen i ett tidigare förhållande?Kram på dig <3

Ja det hade jag. Jag tror på förlåtande. Precis som Jesus! Hehe


Varför ska man ha relationer med män? Behöver vi ens dem??

Haha. Tänker alltid på suffragettefrun i Mary Poppins ang detta:
Though we adore men individually. We agree that as a group they’re rather stupid.
Patriarkatet suger, vi är alla en bricka i det, så även män. Men herregud vad killar luktar gott va


vad har du för åldersgränser på tinder?


Har inte Tinder atm, men hade 22-37.

Annons


Om du gifter dig någon gång, hur skulle du då vilja ha bröllopet? Stort och lyxigt, litet och intimt, i Sverige eller utomlads, inomhus eller utomhus, modernt eller vintage? 🙂

Beror nog lite på killen. Men eftersom jag gillar fest tänker jag spontant FEST. Fast vill i och för sig ha middag också så man får alla gulliga tal.. och vigsel såklart också pga romantic…
Vill lätt gifta mig i alla fall. Kärlek + fest = två favoritgrejer.
Om det är utomlands eller inomhus eller modernt har jag inte tänkt på. Spice Girls får gärna komma och sjunga!!


Och har du något favoritnamn? På eventuella framtida barn eller bara något namn du tycker är fint? Så kul med namn tycker jag!

Betty Beijer hallå!! Geninamn ju. Killnamn tycker jag väldigt mycket om Didrik och Oliver. De låter som snälla och söta personer.


Hur vågar en i sitt första förhållande prata med sin pojkvän om sex?

Jag förstår att detta är läskigt. Var sämst på det i mitt första förhållande. Världssämst ärligt. Mitt tips: öva på kompisar. Prata om sex mycket med dina vänner. Fråga vad de gillar, hur de gör, hur de pratar om sex etc. Det finns någon spärr i en (inte i alla då såklart) att sex är pinsamt, privat och hemligt. Vi måste liksom försöka lösa upp den spärren, och det tror jag man kan göra genom att börja prata med någon man känner sig trygg med. Som ens kompisar då. Då kommer det sen bli lättare att ta upp det och förklara för din grabb! Lycka till.


Alltså VAD gör man åt dåligt självförtroende i sängen? Är så rädd att när jag väl träffar någon så kommer den tröttna snabbt för att jag är dålig på att ligga typ?

Hej hej! Nummer ett: Du är inte dålig i sängen.
Hur kan jag veta det här? Jo det är för att människan är rätt och slätt ett djur, och vi har liksom i oss att veta hur man ligger. Man bara vet det. Du kommer röra dig på ett nice sätt utan att du ens tänker på det.
Jag lovar.
Slappna av, njut av den asmysiga stunden, var närvarande och bry dig inte om hur du ser ut. Det kommer bli bra. Du kommer också märka att man av sig själv blir inlyssnande till den andres rörelsemönster, andningar och skiftningar. Särskilt om det är någon du ligger med kontinuerligt. Helt plötsligt liksom växer man ihop, lär känna varandra på ett nytt fint plan.
Sedan vill jag också slå ett slag för kompisar igen, som i frågan över.
Kära läsare, prata om sex ofta och mycket med dina kompisar! Berätta vad du är osäker på, utbyt tips och tankar. Det är så viktigt, särskilt kvinnor emellan, att normalisera sex och höja varandras självförtroende.
Heja tjejer friskt humör.

Annons

28 kommentarer till “frågor och svar om kärlek, sex & relationer etc.”

 1. Ida skriver: 23 mars 2018 kl 07:38

  Mycket bra svar på sista frågan. Är 33 år idag och hade önskat att jag hade pratat mer om sex med mina vänner när jag var tonåring. Eller, det gjorde vi ju, men aldrig på djupet.


 2. Emma Wall skriver: 23 mars 2018 kl 09:51

  Alltså, hatar barnfrågan också. Jag och min partner har fått den frågan sen vi blev tillsammans och då var vi 15 år gamla (!?!?). Känns som en fråga som inte angår någon annan eller spelar någon som helst roll? Det finns mer i livet än att skaffa barn. Folk borde fråga om ens planer att skaffa hund istället.


  1. Lotta skriver: 23 mars 2018 kl 10:00

   haha mitt svar på frågan (som är som himla vanlig) är ofta att nej jag vill bara ha en terriervalp 🙂 Eller så säger jag ifrån och förklarar att det inte är en okej fråga att ställa. Trots det blir ofta responsen ”ja ja, du är ganska ung och det är inte för sent att ändra sig” bla bla bla. Många verkar tycka att det är jobbigt med personer som inte följer en specifik mall, och den frågan tycker jag är mer intressant att fundera över.


 3. Sandra Beijerrodeo.net skriver: 23 mars 2018 kl 10:04

  den äre! tack! uppdaterat 🙂


 4. Linnéa skriver: 23 mars 2018 kl 10:23

  Ja usch BARNFRÅGAN alltså. Jag är fantastiskt lycklig att dela mitt liv med min partner som redan har barn och är äldre än mig – när folk frågar frågan är det som att de nästan är ute efter att hitta en flaw i vårt förhållande?! Typ som att vi aldrig har diskuterat det, eller att det är så självklart att jag måste ju vilja ha barn pga kvinna i fertil ålder ”som inte blir yngre” och vårt förhållande har tidsbegränsning. Helt absurt.


  1. Corinna skriver: 23 mars 2018 kl 11:13

   Jag tror de som kämpar mkt med vab och småbarnsåren är en smula avundsjuka ibland på de som är barnfria (obs menar ej att de ångrar sina barn!) och vill hetsa lite just med såna frågor. En vän till mig har i princip blivit utbränd p.g.a. att hon fått barn (skojar inte men hon är megaperfektionist så förstår varför) och jag kan inte se det som så genuint när hon propagerar för ”ska ni inte ha snart? det är sååå underbart!” men samtidigt häller i sig antidepp och sömnpiller typ. De vill väl inte vara ensamma i allt det jobbiga, utan ha en vän att snacka med om det som stöd. Nog rätt tungt att aldrig få sova när vännen tagit sovmorgon till kl 10. Man hamnar i en märklig sits när man är runt 30 och vännerna börjar få barn men man själv avvaktar lite…


   1. Skjs skriver: 24 mars 2018 kl 09:50

    Asså blev lite ledsen av denna kommentar? Vad vet du om hur genuin hennes fråga är bara pga hon äter sömnpiller/antidepp? Det kan man behöva utan att det för den sakens skull suger så mycket med barn. Det kan vara HELT underbart och det bästa man gjort men man kanske fått problem med sömmen/en förlossningsdeprission och BEHÖVER tabletter? Ska omgivningen då dömma ens liv som nåt jävla misslyckat fail för att man medicinerar? Så fett taskig kommentar. 🙁


    1. Malin Svensson skriver: 25 mars 2018 kl 23:10

     Hur taskigt är det då inte att ge sig på den som är barnlös?!? Jag har fått så mycket tjat om detta så jag tappat livslusten flera gånger. Just för att Jag får höra att Jag är så episkt misslyckad. Jag tycker snarare att det handlar om att de som tjatar borde se sig själva i spegeln?!? I det som kommenteras ovan tycker jag det är befogat att ta upp hennes väns medicinering.


 5. Alex skriver: 23 mars 2018 kl 11:18

  ÄLSKAR detta inlägg. Så mycket bra saker. Ångest kring sex, barnfrihet, flirttips… Allt i samma inlägg. Guld värt!


 6. Linda skriver: 23 mars 2018 kl 11:25

  Jag håller inte med om att man ska prata sex med kompisarna. Vad dina vänner tycker om sex är väl inte relevant för ditt förhållande. Det är superviktigt att kunna prata om sex med sin partner! Om ni inte pratar om det finns det risk för att ni båda går runt och är osäkra och eventuellt lite missnöjda med ert sexliv. Börja prata om det så tidigt som möjligt! Under själva sexakten är dock inte det bästa tillfället att ta upp det, utan ta det när ni ligger och myser i soffan eller något.

  En fråga som kan öppna upp för ett samtal är ”finns det något som du skulle vilja prova?”. Var försiktig med att kritisera, ge istället förslag på andra sätt. Prova er fram, utforska varandras fantasier. Allt kommer inte funka för er båda, men genom att utforska tillsammans kommer ni hitta något som passar just ert samliv (lol).

  Sexet blir sååå mycket bättre när man kommunicerar med sin partner. Våga fråga! Våga berätta om dina fantasier och vad du tycker om!


  1. Sandra Beijerrodeo.net skriver: 23 mars 2018 kl 11:44

   Ja förstås! Det är ju också det jag skriver. Vad frågeställaren undrar och vad jag svarade på var att många kan tycka det är läskigt att prata med sin partner om just sex. Att det finns en spärr där, fast man så gärna vill. Och eftersom det ÄR så himla viktigt att berätta vad man gillar och så vidare, så är ett förslag som jag gav att man kan ”öva sig” med sina kompisar, för där är det oftast inte lika mycket spänning och förväntan i luften. Lättar man på samtalet kring sex i det stora hela tror jag det där samtalet med en partner inte kan så himla farligt helt enkelt.


   1. Linda skriver: 23 mars 2018 kl 13:36

    Okej, jag kanske missuppfattade ditt svar. Jag tolkade det som att du tyckte man ska prata med vänner om sitt sexliv med sin partner. Jag har nog svårt att relatera eftersom jag alltid sett det som en självklarhet att prata öppet om sex med min partner, precis som att man måste vara öppen med sina känslor i förhållandet. Min inställning till detta är väl lite som din inställning till att ragga – det är inte helt lätt för alla, men bara gör det! Våga!


  2. A skriver: 23 mars 2018 kl 12:21

   För mig hare varit så SJUKT viktigt att prata med mina vänner om sex för att utveckla ett språk kring det. Kanske inte nödvändigtvis att snacka om våra specifika turn-ons och fantasier – mer en typ metadiskussion om vad som funkar/inte funkar och hur en kan ta upp grejer, och ba avdramatisera t ex namn på kroppsdelar, ställningar osv (tyckte det var så läskigt att säga såna ord högt till en början). Precis som en vrider och vänder på allt annat i livet med sina vänner. Har varit en lifesaver för de relationer där kommunikation kring sex inte kommit naturligt.


 7. Johanna skriver: 23 mars 2018 kl 12:39

  Instämmer med alla: jättebra svar. Du är så bra på att skriva lagom PK nuförtiden typ om du fattar?


 8. Maya skriver: 23 mars 2018 kl 12:51

  Barnfrågor alltså… Blir S Å T R Ö T T. Och jag kan berätta att de inte slutar för att man får barn heller, snarare tvärtom, då är det som att folk verkligen tycker att det är fritt fram att snacka med en om ens reproduktion och hålla på och fråga efter nummer två i tid och otid. Varför frågar man??? Okej jag kan till viss del förstå nyfikenheten, jag är också nyfiken på när folk i min omgivning ska få barn (pga stor grej ju = spännande!) men skulle aldrig fråga!!! För man vet inte hur pass känsligt ämne det är (det kan ju vara så att folk försöker men inte blir gravida, att den ena personen i paret vill men inte den andra, att man inte vill och bara är jävligt less på frågan…)

  Men Sandra, du behöver faktiskt inte svara på den frågan mer. Om folk vill fortsätta fråga i kommentarsfältet får de väl göra det, men du behöver inte svara, du har ingen som helst skyldighet att göra det


 9. Lotta skriver: 23 mars 2018 kl 14:08

  Men precis, det är så sjukt! Att både vänner och halvbekanta ska förklara fertilitetsfrågor för en är så otroligt konstigt. Det jag inte förstår är varför det känns viktigt att lägga sig i andras livsval? Jag tycker det är asnajs att resa t ex, men hoppar inte på mina jämnåriga (30+) vänner med kids och frågar ”NÄR SKA DU BACKPACKA I SYDAMERIKA SNART ÄRE FÖR SENT” ?


 10. Emelie skriver: 23 mars 2018 kl 14:20

  Mitt bästa tips för att börja våga snacka sex är att ta det typ direkt efter sex, alltså det där tillfället där man typ ligger och myser och pustar ut (haha) och kanske småsnackar om lite allt möjligt. Tycker då att det är rätt enkelt att glida över i ”det där du gjorde då var så jäkla nice” eller typ ”vad tror du om att testa det här nästa gång” osv. Har också fler än en gång glidit över i round 2 pga blir sugen på att testa det där man snackar om.

  Sen är det såklart så att om det gäller typ ett one-night-stand så blir det lite svårare – men då kanske man iaf redan har börjat sänka tröskeln för sexsnack och vågar ta upp det tidigare 🙂


 11. Ivy skriver: 23 mars 2018 kl 18:30

  ”Varför ska man ha relationer med män? Behöver vi ens dem??”

  Hæ??????? Vi behøver jo menn like mye som vi behøver kvinner??


 12. Anna skriver: 23 mars 2018 kl 20:45

  Vill bara säga att enligt nyare forskning så minskar fertiliten ganska konstant efter 20. D.v.s. finns inget drastiskt fertilitetsfall efter 30 utan minskar lite lite i taget tills man kommer till klimakteriet. Är ungefär samma för män som för kvinnor. Så tro inte på skrämselpropagandan.


 13. Ksks skriver: 24 mars 2018 kl 09:44

  Du. Äger. Så. Mycket. Är så fett öppen om precis rätt saker och bah wow!! FÖREBILD. PUSS!


 14. Moz skriver: 24 mars 2018 kl 11:39

  Det är helt begripligt att bli upprörd över att människor tjatar kring vad man borde göra kring barnfrågan (eller vad som helst). Fler och fler lär sig att tagga ner och ge plats genom att vi diskuterar att det är känsligt ämne. Tills dess att alla fattat tänker jag ofta att det inte är alls förvånande att människor som har barn vill att andra också bör skynda sig att skaffa om man kan. För det är sannolikt den häftigaste mest kärleksfulla upplevelse de varit med om, som om de entrat en ny dimension. Och visst är det inte helt konstigt att de önskar människor de tycker om (eller inte ens känner) samma upplevelse. Precis som när folk pratar yoga/meditation/jogging/veganism. Det var fett najs och dom vill att du också ska ha det riktigt najs. Jag försöker typ vara storsint och låta kränkta känslor fladdra vidare.


 15. J skriver: 24 mars 2018 kl 13:02

  Alltså fuck det här med att man måste ha bråttom med barnskaffandet, case in point: https://youtu.be/6YIz9jZPzvo

  Klart alla skaffade barn som tonåringar förr i tiden när det inte fanns preventivmedel och det behövdes arbetskraft till gården? Och klart de inte skaffade barn i sen 30-årsålder om de dog innan de hann fylla 35 år… Det har alltså typ ingenting med fertilitet att göra, om du försöker få ditt första barn i 30-årsåldern och har problem så har det med all sannolikhet inte med din ålder att göra utan andra genetiska/medicinska förutsättningar, du hade nog haft samma problem om du hade försökt i 20-årsåldern.

  Och fuck det här med att det är fel mot barnet att skaffa barn senare i livet (???), det är dessutom skillnad på en 40-årig nybliven mamma och en 70-årig nybliven pappa, det senare kan jag förstå att det är svårare att försvara, men om man skaffar barn vid 40 och medellivslängden i framtiden kanske är 85+ så kommer man kunna vara förälder åt sitt barn långt utöver den tid de mest behöver en förälder. Plus medicinska framsteg kommer säkert göra att vi kommer kunna vara piggare 40-åringar och 50-åringar än tidigare generationer.

  It’s all good people!


 16. S skriver: 25 mars 2018 kl 10:05

  Har inget bra svar tyvärr men känner lite samma sak. Kan liksom bli småkär i andra vilket känns SÅ fel, men sen har det alltid gått över rätt snabbt och jag vet att jag egentligen är nöjd med min kille. Tror det för min del handlar om att få bekräftelse och uppmärksamhet, som en inte får på samma sätt i långvarig relation. Har inget tips eller råd men tar hemskt gärna också emot sådana från vettiga <33


 17. Sandra Beijerrodeo.net skriver: 25 mars 2018 kl 11:43

  hey! livet är kort. du är 20 år. Du ska ha mer än missionären och Aktuellt är min spontana tanke. Det är läskigt att göra slut, men det är inte farligt. Alla dina frågor kommer att lösa sig. Folk har gjort slut i alla tider och det är inga konstiga saker. Man kan sätta en tidsgräns, på kanske 2-3 månader och tänka att känner jag fortfarande såhär då, då är det dags att gå vidare.
  Du kommer inte ångra dig i det långa loppet. Du kommer antagligen hamna i en fas när du ska komma över det här som känns som om att du ångrar, men du kommer inte göra det sen. Och kompisarna faller sig naturligt och ingen familj blir arg.
  Det du längtar efter är ingen konstigt, och det är ju, precis där framför dig.


 18. Allis skriver: 25 mars 2018 kl 12:06

  Hej! Jag kände precis som du när jag var 20-21, var så uttråkad i mitt förhållande men så rädd för att göra slut.. allt var ju liksom egentligen bra. Så jag väntade och för varje dag blev det svårare och svårare att andas tills jag tillslut en dag var otrogen och krossade ett hjärta riktigt ordentligt. Så jag säger spontant: gör slut! Både för din och för hans skull. Om du känner dig osäker så gör som Sandra föreslår, sätt ett datum och känn efter fram tills dess. Att göra slut är asläskigt men att vara ihop med någon som man inte vill vara ihop med är elakt både mot dig själv och din partner, och slutar dessutom oftast rätt illa.

  Lycka till ❤️


 19. Malin Svensson skriver: 25 mars 2018 kl 23:03

  Förstår om barn och frågor kring det är tröttande. Men är väldigt tacksam över att du skrivit om det. Det har jag aldrig läst hos någon annan på detta vis. Önskar jag fått upp ögonen för din blogg för länge sen – då hade det kanske inte blivit sån stor sak och gett så mycket smärta i mitt liv. Tack. Kram.


 20. Tilde skriver: 26 mars 2018 kl 09:20

  Hej Osäker! Jag är 31 och har flera relationer bakom mig, vissa seriösa, andra bara typ KK. 🙂 Det låter verkligen som om du inte kommer bli lycklig i längden av denna livssituation, är det inte så? Jag kan säga att det jag ångrat i livet är sådant jag INTE gjort (t.ex. plugga och arbeta utomlands när jag hade chansen vid 23…), men just beslut jag tagit för att uppleva MER har jag aldrig ångrat! Så om du på riktigt funderar på att göra slut och leva livet på ett annat sätt så ska du nog våga ta steget. 🙂 Saker och ting löser sig, jag lovar! Jag delade lägenhet och husdjur med en man, när det sedan tog slut så hade vi kanske något litet bråk om en möbel, men annars så löste det sig och nu tre år senare är vi båda så mycket lyckligare. Och vet du vad, är du och din kille meant to be, då kommer ni hitta tillbaks till varandra när tiden är inne. Kram!


 21. elvira skriver: 26 mars 2018 kl 10:46

  Jag älskar dig tror jag. Förebild för alla, oavsett kön, ålder, sexuell läggning, m.m. Du e bara helt enkelt bäst och din kategori kärlek kollar jag nog 60 ggr om dagen<3


Dela på:
Laddar