Sandra Beijer
Hej, jag heter Sandra och är författare, bloggare och skribent. Har skrivit tre romaner och bloggat sedan 2005. Tycker om fredagar, cava och när det är sommar.
Annons

hon ville. och längtade. och satt där och ville och längtade och uthärdade.

claire messud - kejsarens barn

Den där ser härlig ut att läsa, sa tre personer oberoende av varandra till mig när jag läste Kejsarens Barn tidigare i juli. Mjukband på 500 sidor brukar ju ha den tendensen. Men den var härlig på riktigt också, inuti.

Annons

Kejsarens Barn handlar om den kulturella, intellektuella, unga New York-societeten tidigt tvåtusental. Skulle kunna vältra mig i sådana här böcker. Njutigt från start till slut, där de blasé släntrar omkring i Soho och Upper East, dricker iskaffe och försöker överträffa varandra i samtalsämnen.

Det här är Claire Messuds debutroman, den kom ut 2006 men översättes till svenska nu i år. Den utspelar sig under månaderna innan 9/11 och handlar om kompisarna Danielle, Marina och Julius. Alla tre är up and coming inom olika delar av New Yorks kulturliv. Marina lever i skuggan av sin kända författarpappa och strugglar med sin första bok, Danielle jobbar inom tv och drömmer om att göra dokumentärfilm och Julius skriver krönikor i hippa tidningar.

En dag kommer Marinas kusin Bootie till stan. Han är uppväxt i en småstad, fattig men hungrig på det New York har att erbjuda. Han blir en slags katalysator för kompisgänget och sätter igång en kedjereaktion av händelser.

Annons

Jag älskar såna här småputtriga tegelstensböcker där något obekvämt och obekant osar under ytan. Berättelsen tar tid på sig och karaktärernas personligheter vecklas ut för läsaren som origami. Jag tycker den påminner både om Ett litet liv (framförallt de första 300 sidorna innan de makabra delarna) och Den hemliga historien. Tipsa mig gärna om flera såna här slags böcker om du vet nån jag borde läsa.

Tyckte mycket om hur boken var skriven, meningarna ibland flera rader långa, orden välformulerade och invaggande. Översättningen är 10 av 10 poäng. Jag känner hur Manhattan luktar när jag läser den, jag ser alla karaktärer tydligt framför mig. Under läsperioden kunde jag vakna och längta efter historien, att jag skulle tillbaka till New York igen.

Boken finns här och här.

 

Dela på:

31 kommentarer till “hon ville. och längtade. och satt där och ville och längtade och uthärdade.”

 1. Susanne skriver: 25 juli, 2019

  Tack för alla fina boktips genom åren! Mina inte så unika lästips: Siri Hustvedt ”Vad jag älskade” och ”Hustrun”, Meg Wolitzer. Över tid; om konst, böcker, New York, osv.


 2. Linda skriver: 25 juli, 2019

  Omg! Ska helt klart läsa denna när jag åker till new york


 3. Mika skriver: 25 juli, 2019

  Har du läst Fördjupade studier i katastroffysik? Den är rätt lik Den hemliga historian på många sätt men jag hade sån tur att jag läste Fördjupade studier i katastroffysik några år innan någon tipsade mig om Donna Tartt. En tjock bok där man mestadels får följa huvudpersonen i hennes vardagsliv fram till att det blir mer spännande när märkliga saker händer på skolan. En av mina favoritböcker!


  1. Emma skriver: 25 juli, 2019

   Jaa läste också fördjupade studier i katastroffysik innan den hemliga historien och ÄLSKADE den!! Brasklapp för att jag var 17 så det är ca 10 år sen men har ungefär samma smak nu också


   1. Jenny skriver: 26 juli, 2019

    Fördjupande studier i katastoffysik är nog jättebra om man är 17, men tror att det skulle bli lite mycket cringe nu vid 33… det var redan liiite jobbigt när jag läste den för 10 år sen!
    Den är uppenbart väldigt inspirerad av tartt’s den hemliga historien. Men extra emfas på ’väldigt’.


 4. Sofia skriver: 25 juli, 2019

  Hej!
  Jag tipsar om Skönhetens linje av Alan Hollinghurst. Den utspelar sig bland brittisk överklass under 80-talet. Man får följa Nick som spenderar en sommar hos en förmögen vän och hans familj i London. Varma sommarnätter i London, antikhandlare i Notting Hill och helger på lantgods. Påminner mycket om En förlorad värld av Evelyn Waugh. Skönhetens linje har även filmatiserats som mini-serie och den är nästan lika bra som boken!


 5. Sara skriver: 25 juli, 2019

  Strugglar :/


  1. Sandra Beijer skriver: 25 juli, 2019

   ja va det lite jobbigt tycker du..?


   1. j skriver: 25 juli, 2019

    mysigt med talspråk tkr jag! så man snackar ju, med lite svengelska hit och dit


 6. Lynn skriver: 25 juli, 2019

  Alltså Den Hemliga Historien är en av de bättre böckerna jag läst på flera år, så ska definitivt läsa denna…svänger förbi Akademibokhandeln på lunchen. 🙂 Håller med ovanstående om Siri Hustvedts bok ”Vad jag älskade” och hennes man Paul Austers samtliga böcker var favoriter. Bäst bok jag läst i år är utan tvekan Chris Cleave Little Bee. Otrolig historia och så bra språk så man ryser…


  1. Raviolan skriver: 25 juli, 2019

   +1 på Paul Auster!! Läser hand 4321 just nu, man riktigt sjunker in i den på ett sätt som liknar Donna Tartt och Ett litet liv-stilen men denna gör det på ett nytt sätt. Älskar!!!


 7. Frida skriver: 25 juli, 2019

  Kvinnan på övervåningen av samma författare är en sådan bok som satt sig i mig. Har läst den två gånger, och den får mig att tänka så jäkla mycket. Rannsaka mig själv. Så – den är mitt hetaste tips!


 8. j skriver: 25 juli, 2019

  är såå trött på 9/11?? flera böcker jag läst sistone väver in det utan något värde. är så himla trött på att läsa om det, när jag tror att jag ska få läsa nåt annat om New York


 9. Angelica skriver: 25 juli, 2019

  Läs ”de obotliga optimisternas klubb” av Jean-Michel Guenassia! En väl värd tegelsten!!


 10. Johanna Malmjohannamalm.com skriver: 25 juli, 2019

  Åh, du måste läsa My year of rest and relaxation of Ottessa Mosfegh! Vet inte om den finns översatt till svenska. Men den utspelar sig också i millenieskiftets New York & är en orgie i privilegie, ennui, rants över konstvärlden & late-capitalism-anxiety. Samt så, så rolig. plz läs.


  1. Alexandra skriver: 25 juli, 2019

   Den kommer ut på svenska senare i sommar/höst! Håller med, den var så så så bra. Läs den!


 11. Sofia skriver: 25 juli, 2019

  Tack för boktips och recensioner! Har just läst Allt jag inte kan säga av Emelie Pine, tack vare tips från dig. Den var fantastisk.


 12. Sofia skriver: 25 juli, 2019

  Tipsar om The Luminaries av Eleanor Catton och Moon Tiger av Penelope Lively. Den första är hela 840 sidor (typ) och utvecklar sig låååångsamt men målmedvetet med otrolig karaktärsskildring, utspelar sig under guldrushen i Nya Zealand på 1800-talet. Den sistnämnde är ingen tegelsten men väl en gripande skildring av ett livsöde, kärlek och vänskap i Englands överklass under och efter andra världskriget. Huvudpersonen Claudia är allt annat än ”likeable” och jag älskar henne för det.


 13. Anna skriver: 25 juli, 2019

  Läste denna när den kom ut och ÄLSKADE den. Tills sista kapitlet. Kändes som om förläggaren la till ett extra kapitel för att slutet skulle bli lite mer bekvämt för läsaren?


 14. Jenny skriver: 25 juli, 2019

  Om du inte gjort det – läs Kate Atkinson och Liv efter Liv, den fastnar och själva idén är mycket bra. Och Kate Atkinsons första bok som kom på 90-talet, I museets dolda vrår är en av min större läsupplevelser, var tonåring då, men den är fortfarande ?? Kort sagt, hon är en favoritförfattare.


 15. Anna, New York - My Bite of the Big Applenewyorkmybite.com skriver: 25 juli, 2019

  Roligt att höra att du tyckte den var så bra! Den ligger som sagt i min hög över böcker att läsa.

  Här är ett annat tips på en riktigt bra roman som utspelar sig i New York, dock efter 9/11:
  http://www.newyorkmybite.com/these-days-are-ours-om-att-vara-ung-i-new-york-sex-manader-efter-nine-eleven/

  Handlar om 23-åriga Hailey på Upper East Side. Mycket dialog!


 16. Indra skriver: 25 juli, 2019

  Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda. Men i Frankrike. Bara läst några sidor men är så mysig. Som igelkottens intelligens om du vet?


 17. Maria skriver: 25 juli, 2019

  Bee Season av Myla Goldberg (i originalspråk ofc)


 18. O. skriver: 26 juli, 2019

  Kanske är jag den enda som läser dig på PC oftast, då jag älskar dina bilder i stort format, men jag älskar INTE VÅRTREKLAM på båda sidor samtidigt som jag läser din blogg. For real?


 19. J skriver: 26 juli, 2019

  Kan rekommendera The love affairs of Nathaniel P. !


 20. Lovisa skriver: 26 juli, 2019

  Stad i brand av Garth Risk Hallberg, om man gillar tjocka romaner, Med York och 70-tal ?


  1. Lovisa skriver: 26 juli, 2019

   *New


 21. Nora skriver: 27 juli, 2019

  Dina boktips är alltid så bra! Älskar både Ett litet liv och Den hemliga historien, läste efter att du tipsat.. Tack ?


 22. Ylva skriver: 27 juli, 2019

  Manhattan Beach av Jennifer Egan passar perfekt in på beskrivningen ovan – småputtrigt med obehag under ytan. Utspelar sig i New York dessutom, om än under mellankrigstiden och WW2.


 23. Sanna skriver: 29 juli, 2019

  Har ett boktips som inte är en tegelstensbok men som är väldigt vackert skriven och som jag tror du skulle gilla; ”Strändernas Skönhet” av Nina Bouraoui. Varning för att den ingående beskriver det inre kaoset efter ett breakup på ett så bra sätt!


 24. Elin skriver: 29 juli, 2019

  Ett litet liv och Den hemliga historien ploppade upp så fort jag läste ”Jag älskar såna här småputtriga tegelstensböcker” haha. Älskar med den typen av bok, har varit besatt av att hitta liknande böcker sedan jag läste Den hemliga historien för första gången. Är 200 sidor in i Steglitsan av Donna Tartt nu, so far inte besviken.


Annons
Laddar
https://sandrabeijer.elle.se/vad-jag-hittade-pa-i-helgen-food-edition/