Annons
Annons

i mina öron i februari – ett inlägg om poddar.


 

cap d'antibes

Jag får ibland frågan vilka poddar jag lyssnar på, men jag tycker det är svårt att göra en lista med alla för det varierar så mycket.

Jag behandlar rätt få poddar som tv-serier jag följer, lyssnar snarare på enstaka avsnitt som intresserar mig.
De enda poddar jag lyssnar på varje avsnitt är Alex&Sigge, Mellan Raderna och En varg söker sin podd.

Annons

Jag dras mest till podcasts där man får lära sig något. Antingen ren information, uppdatering om samtiden eller på ett filosofiskt plan. Jag är inte så intresserad av poddar som pratar om sina egna liv eller som inte har en tydlig uppbyggnad och rak linje och bara snackar fritt.
Jag vill känna att jag blir smartare eller mer hjärnrik på ett eller annat sätt när jag lyssnar på något.

Jag tänkte att ni skulle få följa med på min poddvecka!
Det här har jag lyssnat på de senaste sex dagarna:

SÖNDAG.

Söndagsintervjun i P1 – Annika Norlin.
En fin intervju om skrivande, stillsamhet och att bryta sig ur saker man inte trivs i.

p3 Dokumentär – Mirakeldoktor i Aneby
Veterinären Elis Sandberg vill bota cancer på sextiotalet och uppfinner preparatet THX, gjort på kalvbräss.
Blev så oerhört illa till mods av denna dokumentär! De ba plockar ur bräss ur döda kavlar, maler ner det och sprutar in det i folks lår med stora sprutor. Gud.

Kropp & Själ i P1 – Kampen mot fetman
Det finns tydigen inte så mycket forskning och vetenskapliga svar än på varför vissa är överviktiga och andra inte – däremot desto mer skuldbeläggande. I det här programmet tar de upp Biggest Loser-deltagare som exempel. Nästan alla gick upp till sin tidigare vikt eller mer efter programmet tagit slut, trots att de lagt om sina vanor. Tipstack till Lady Dahmer som tipsade om detta avsnitt i sin blogg.

Fråga vad du vill – Jag blev döv
Fråga vad du vill är ett program där lyssnarna får ställa frågor till vanliga (och ovanliga) gäster. I det här programmet är gästen Ida, som blev döv som 23åring. Hon har dock en hörprotes nowadays. Visste inte att hörproteser funkade så pass bra!? Tyckte det var särskilt fint när hon pratade om saknaden av vissa ljud, som grus under skon. Flera gånger nämnde hon grus under skon-exemplet, kändes så sorgsamt uppriktigt på något vis.

MÅNDAG.

Lunch med Montelius – Löfven på Krogshow & Dödsögonblicket
Lyssnade på deras två senaste avsnitt i måndags. Författaren Martina Montelius och Expressens Gunilla Brodrej träffas på ett lunchställe och pratar brett om kultur. I de två senaste avsnitten äter de halloumi, kroppkakor och fasan och pratar om poddar de lyssnat på, teaterföreställningar de gått på och artiklar de läst. Alltid med feministisk vinkel och mycket humor (plus att de ofta blir ganska tipsy).
Älsssskkkkkkar dom. Vet nu hur jag vill bli som person i framtiden och det är som Maria Montelius och Gunilla Brodej.

TISDAG.

Tankar för dagen – Stefan Lindberg om ett brustet hjärta
Tankar för dagen är som en krönika i ljudform på ungefär fem minuter. Perfekt att lyssna på under en kaffepaus eller två tunnelbanestationer. I detta avsnitt talar författaren Stefan Lindberg om ett brustet hjärta och det är så fint beskrivet och så spot on att jag fick rysningar.
”Smärtan är beviset på att du har varit någons”.

ONSDAG.

Mellan Raderna, en podcast om läsning – Vilse i Mellangården
Mellan Raderna är en av mina favoritpoddar. Författaren Peppe Öhman och Pr-proffset Karin Jihde talar om böcker de läst den senaste veckan. De läser nästan alltid aktuella böcker och jag har hittat så mycket boktips här! I detta avsnitt talar de om George Saunders romandebut, Spark Joy av Mari Kondo och Djävulen är en lögnare av Sara Razai.

TORSDAG.

Tankar för dagen – Bob Hansson, smartsnäll borde det heta!
Bob Hansson pratar fint om hur snällhet kanske är det viktigaste vi har.
”Snällhet skapar inte naiva beslut, det är det otrygghet som gör. Och otrygg blir man av dumhet”.

Meny – Allt du behöver veta om djupfryst
Meny är en matpodd i P1. Detta avsnitt handlar om fryst mat historiskt, hur man ska tänka när man fryser in, varför fryst mat har låg status i Sverige men hög i Frankrike, och allt annat om frysning! Är numera expert på all things frys. Speciellt tining, lärde mig massa nytt. Att min frys frostar igen konstant är inget vi behöver tala om.

Lilla Drevet – Nationalism
Lilla Drevet är om någon missat en podd som tar upp politik och sådant som händer i världen på ett intelligent men lättsamt sätt av roliga smarta människor med hjärtat till vänster. Alltid vettiga analyser och denna podd är ett bra sätt att hålla sig uppdaterad tycker jag. Detta avsnitt talar de om allt från efterdyningarna av metoo i teatervärlden till konservativa Uppsalastudenter.

Språket i P1 – På Japan och i Island
En podd om svenska språket helt enkelt. Tycker det är så roligt att lära mig om hur ord uppkommit, vad ordspråk betyder från början och olika dialektala knix. I detta avsnitt talar de bland annat om Lidingö-iiin och begreppet ”full patte”.

FREDAG

Alex & Sigge – Solblås
Det första jag gör efter att jag ätit frukost på fredagar är att sätta på Alex & Sigge. Tycker så mycket om dom. Det finns ingen podcast i Sverige som är så välproducerad, arbetad och samtidigt så genuin. Har lyssnat varje fredag i många år. Imponeras över att de jämt får ihop trådar och avlöser varandra så finstämt. Visst att man inte alltid håller med, men varför skulle man behöva det?
Tycker de får oförtjänt mycket kritik. Det är många i de kretsar jag rör mig i som tycker det är coolt att ogilla dom..försvarar de alltid till döden då. Får ni förresten också känslan av att de kommer sluta podda i år? Tycker de har småhintat om det i samtliga av årets avsnitt.

Yes, det var veckans poddkonsumtion! Tänk vad mycket nytt jag lärde mig jag inte visste förra veckan! 

(0)
(15)
(0)
31 kommentarer | Translate
 


Annons


SENASTE NYTT FRÅN ELLE.SE 
 


Annons

Laddar