Annons
Annons

i mina öron i februari – ett inlägg om poddar.


 

cap d'antibes

Jag får ibland frågan vilka poddar jag lyssnar på, men jag tycker det är svårt att göra en lista med alla för det varierar så mycket.

Jag behandlar rätt få poddar som tv-serier jag följer, lyssnar snarare på enstaka avsnitt som intresserar mig.
De enda poddar jag lyssnar på varje avsnitt är Alex&Sigge, Mellan Raderna och En varg söker sin podd.

Annons

Jag dras mest till podcasts där man får lära sig något. Antingen ren information, uppdatering om samtiden eller på ett filosofiskt plan. Jag är inte så intresserad av poddar som pratar om sina egna liv eller som inte har en tydlig uppbyggnad och rak linje och bara snackar fritt.
Jag vill känna att jag blir smartare eller mer hjärnrik på ett eller annat sätt när jag lyssnar på något.

Jag tänkte att ni skulle få följa med på min poddvecka!
Det här har jag lyssnat på de senaste sex dagarna:

SÖNDAG.

Söndagsintervjun i P1 – Annika Norlin.
En fin intervju om skrivande, stillsamhet och att bryta sig ur saker man inte trivs i.

p3 Dokumentär – Mirakeldoktor i Aneby
Veterinären Elis Sandberg vill bota cancer på sextiotalet och uppfinner preparatet THX, gjort på kalvbräss.
Blev så oerhört illa till mods av denna dokumentär! De ba plockar ur bräss ur döda kavlar, maler ner det och sprutar in det i folks lår med stora sprutor. Gud.

Kropp & Själ i P1 – Kampen mot fetman
Det finns tydigen inte så mycket forskning och vetenskapliga svar än på varför vissa är överviktiga och andra inte – däremot desto mer skuldbeläggande. I det här programmet tar de upp Biggest Loser-deltagare som exempel. Nästan alla gick upp till sin tidigare vikt eller mer efter programmet tagit slut, trots att de lagt om sina vanor. Tipstack till Lady Dahmer som tipsade om detta avsnitt i sin blogg.

Fråga vad du vill – Jag blev döv
Fråga vad du vill är ett program där lyssnarna får ställa frågor till vanliga (och ovanliga) gäster. I det här programmet är gästen Ida, som blev döv som 23åring. Hon har dock en hörprotes nowadays. Visste inte att hörproteser funkade så pass bra!? Tyckte det var särskilt fint när hon pratade om saknaden av vissa ljud, som grus under skon. Flera gånger nämnde hon grus under skon-exemplet, kändes så sorgsamt uppriktigt på något vis.

MÅNDAG.

Lunch med Montelius – Löfven på Krogshow & Dödsögonblicket
Lyssnade på deras två senaste avsnitt i måndags. Författaren Martina Montelius och Expressens Gunilla Brodrej träffas på ett lunchställe och pratar brett om kultur. I de två senaste avsnitten äter de halloumi, kroppkakor och fasan och pratar om poddar de lyssnat på, teaterföreställningar de gått på och artiklar de läst. Alltid med feministisk vinkel och mycket humor (plus att de ofta blir ganska tipsy).
Älsssskkkkkkar dom. Vet nu hur jag vill bli som person i framtiden och det är som Maria Montelius och Gunilla Brodej.

TISDAG.

Tankar för dagen – Stefan Lindberg om ett brustet hjärta
Tankar för dagen är som en krönika i ljudform på ungefär fem minuter. Perfekt att lyssna på under en kaffepaus eller två tunnelbanestationer. I detta avsnitt talar författaren Stefan Lindberg om ett brustet hjärta och det är så fint beskrivet och så spot on att jag fick rysningar.
”Smärtan är beviset på att du har varit någons”.

ONSDAG.

Mellan Raderna, en podcast om läsning – Vilse i Mellangården
Mellan Raderna är en av mina favoritpoddar. Författaren Peppe Öhman och Pr-proffset Karin Jihde talar om böcker de läst den senaste veckan. De läser nästan alltid aktuella böcker och jag har hittat så mycket boktips här! I detta avsnitt talar de om George Saunders romandebut, Spark Joy av Mari Kondo och Djävulen är en lögnare av Sara Razai.

TORSDAG.

Tankar för dagen – Bob Hansson, smartsnäll borde det heta!
Bob Hansson pratar fint om hur snällhet kanske är det viktigaste vi har.
”Snällhet skapar inte naiva beslut, det är det otrygghet som gör. Och otrygg blir man av dumhet”.

Meny – Allt du behöver veta om djupfryst
Meny är en matpodd i P1. Detta avsnitt handlar om fryst mat historiskt, hur man ska tänka när man fryser in, varför fryst mat har låg status i Sverige men hög i Frankrike, och allt annat om frysning! Är numera expert på all things frys. Speciellt tining, lärde mig massa nytt. Att min frys frostar igen konstant är inget vi behöver tala om.

Lilla Drevet – Nationalism
Lilla Drevet är om någon missat en podd som tar upp politik och sådant som händer i världen på ett intelligent men lättsamt sätt av roliga smarta människor med hjärtat till vänster. Alltid vettiga analyser och denna podd är ett bra sätt att hålla sig uppdaterad tycker jag. Detta avsnitt talar de om allt från efterdyningarna av metoo i teatervärlden till konservativa Uppsalastudenter.

Språket i P1 – På Japan och i Island
En podd om svenska språket helt enkelt. Tycker det är så roligt att lära mig om hur ord uppkommit, vad ordspråk betyder från början och olika dialektala knix. I detta avsnitt talar de bland annat om Lidingö-iiin och begreppet ”full patte”.

FREDAG

Alex & Sigge – Solblås
Det första jag gör efter att jag ätit frukost på fredagar är att sätta på Alex & Sigge. Tycker så mycket om dom. Det finns ingen podcast i Sverige som är så välproducerad, arbetad och samtidigt så genuin. Har lyssnat varje fredag i många år. Imponeras över att de jämt får ihop trådar och avlöser varandra så finstämt. Visst att man inte alltid håller med, men varför skulle man behöva det?
Tycker de får oförtjänt mycket kritik. Det är många i de kretsar jag rör mig i som tycker det är coolt att ogilla dom..försvarar de alltid till döden då. Får ni förresten också känslan av att de kommer sluta podda i år? Tycker de har småhintat om det i samtliga av årets avsnitt.

Yes, det var veckans poddkonsumtion! Tänk vad mycket nytt jag lärde mig jag inte visste förra veckan! 

(26)
(16)
(0)

31 kommentarer till “i mina öron i februari – ett inlägg om poddar.”

 1. Vilket fint inlägg, många bra tips och poddar jag blev sugen på att kolla in. Det är bara det att jag verkligen inte klarar av poddar. Kan inte förklara varför. Jag måste koncentrera mig till hundra procent för att registrera det som sägs. Om jag inte sitter alldeles stilla och bara lyssnar så blir orden bara till bakgrundsbrus. Så varje gång en bloggare förkunnar att de startat en blogg så känner jag bara ”yay.” Kanske får ge det ett försök till. Och sitta alldeles still.

 2. Arbetar som dietist inom fetmaområdet och skulle bara vilja förtydliga att det visst finns mycket forskning – däremot ännu inte entydiga svar eller ”lösningar”. Men det är absolut ett område som det forskas mycket på, självklart behöver man fortsätta med det. För er som inte gillar att lyssna på poddar så har Jacob Gudiol skrivit mycket om det som Kropp och Själ tog upp angående fetma: http://tyngre.se/artiklar/en-gaang-tjock-alltid-tjock/

 3. Så bra!!!! Du får gärna göra detta till ett återkommande inlägg!! 😀

  En fråga också: vad använder du för app för att lyssna på podcasts? Jag har hittills bara testat Apples egna Podcast-app men tkr den är så användarovänlig typ så jag drar mig för att lyssna i den. Tkr den är krånglig att organisera sitt lyssnande i typ! Samt ganska ful…..

  1. använder tyvärr bara den också och tycker den här hemsk! har nån annan tips får de gärna dela med sig. viktigt för mig är att p1 ska finnas där för lyssnar nästan bara på p1-poddar 🙂

   1. Jag använder en app som heter Pocket Casts och tycker att den gör jobbet alldeles prima. Du väljer vilka poddar du prenumererar på, när avsnitten laddas ner hamnar de som en feed, när man lyssnat på dem försvinner de från feeden. Den är som en lite enklare version av så som apples Podcaster-app var innan den uppdaterades med iOS 11. Kostade runt 40kr, men det var det utan tvekan värt.

  2. Jag använder Pocket casts. Där finns alla poddar och funkar bra. Man kan göra lite egna listor och organisera mer. Har testat massor av olika appar sen Apples egna podcastsapp gjordes om och blev helt obrukbar.

 4. Ännu ett fint, så välbearbetat och genomtänkt inlägg Sandra. Tack för dessa tips, har nu laddat ner massa nya podcasts och ska nu sysselsätta min lördag med dessa<3 tack för din smarta, roliga och underhållande blogg

 5. Tycker att Alex och Sigge är ALLT annat än genuina! Dom har ju till och med berättat att varenda mening är skriptad! Det var min absoluta favoritpod fram till ca maj 2014. Sen blev den så oerhört konstlad enligt mig 🙁 älskar dock Alex mest av allt i hela världen.

 6. Alex & Sigge är verkligen också min storfavorit! Har skrattat så otroligt mycket med dom och längtar varje vecka efter nytt avsnitt! Tror tyvärr också att detta är sista poddåret för dem dock 🙁

 7. Så himla många bra tips! Måste lyssna asap! Jag lyssnade på mycket poddar förut men nuförtiden lyssnar jag bara på en podd regelbundet (From the Heart- Conversations with Yoga Girl. Tycker den är så himla mysig och genuin) men det ska det bli ändring på nu!

 8. Omg, ja! Har inte lyssnat på just den men har däremot lyssnat på hennes andra pod, Witch Please som är en feministisk Harry Potter-pod.
  Hon är så himla smart, rolig och varm. Riktig feel good trots att de tar upp problematiska saker.

 9. Ja vad bra inlägg!!! Ska lyssna på flera av dom, särskilt den om frysmat låter jätteintressant. Men tycker Sigge/Alex är sviniga, förstår inte vad det finns att gilla med dom.

 10. Kan verkligen rekommendera ”Djävulen är en lögnare”! Överlag finns det många intressanta författare inom den finlandssvenska litteraturen nu, typ (förutom Sara Razai) Adrian Perera, Elin Willows, Johanna Holmström m.fl.

 11. Åh jag är också Peppe-fan och älskar Mellan Raderna!

  Och så vill jag tipsa om den brittiska podcasten The High Low med journalisterna Dolly Aderton och Pandora Sykes. De tipsar om sånt de läst, lyssnat och sett i veckan också diskuterar både kultur och nyheter utan att falla ur och bara babbla (håller med, orkar inte det). De är både roliga och vettiga! Dolly Alderton har också precis kommit med en bok om kärlek, ”Everything I know about love” som jag tänker att du hade gillat?

 12. Tack för tipsen. Promenad går dock helt bort, blir för distraherad av allt som finns att kolla på 🙂 Kanske skulle gå att lyssna samtidigt som jag målar naglarna eller något.

 13. Tack för att du tog dig att svara på min kommentar! <3 Jag är definitivt mer av en visuell människa, tror jag. Om jag kollar på något eller läser något, då lär jag mig snabbast. Vilket är konstigt då jag samtidigt är musikalisk – känns ju som om det borde hänga ihop med att vara en auditiv person? Jag har i alla fall nästan lyssnat igenom en hel ljudbok som jag inskaffade för ungefär ett år sedan, haha. Det funkar verkligen bara om jag typ åker tåg eller buss.

 14. Håller helt med angående Alex och Sigge!! Tycker det är så löjligt när personer ska hata de bara för att. Såklart jag lyssnar om de är konkreta formuleringar men det är det så sällan. Har inte uppfattat det som att de ska sluta padda Hoppas du har fel!!!!! Och förresten är jag också likadan i mitt lyssnande. Vill få ut något av det liksom. Och sista, jag tycker du verkar så himla klok. Haha låter verkligen platt men du formulerar dig så bra, står upp för dina åsikter och har så smarta tankar!

 15. klarar tyvärr inte av sigge i alex och sigge längre med sin smygsexism som rent konrket innebär att han bara höjer män samtidigt som han bashar kvinnor, och då framförallt ”feminister”. hans uttalanden om ”feminismen idag” är såå jävla ”hej jag är en man som gått natur på södra latin och jag gillar indie-tjejer och tror därför att jag inte kan vara sexistisk”… nej tack.

 16. 1) gud va kul att lista/tipsa om specifika avsnitt istället för bara poddar! blir så stressad annars om nån ba ”lyssna på den här podden med 375 avsnitt” man ba.. ska jag börja från början? eller lyssna på det aktuella och ev. inte gilla pga ej fatta nåt?
  2) en grej jag tycker tas upp för sällan är hur bra singellivet är för podd-lyssnande!!! Det kan ju upplevas ensamt att gå runt själv hemma hela dagar/kvällar (obs jag tycker det e toppen men vissa kanske tycker det e trist) men det är sååå kompatibelt med att lyssna på svinmånga poddar och lära sig massa grejer och höra massa roliga saker medan man pysslar runt å lagar mat/plockar undan/håller på hemma. När jag bor med nån blir det mer typ att man står å steker nåt å tvingar nån att lyssna på en rätt ointressant grej som hände en idag liksom.

 17. Jag har tänkt på dig, har lyssnat på BFF-podden. En asbra podd om vänskap och känslor. Dom som har den är så smarta och roliga!!! Skitroliga gäster också. Du MÅSTE lyssna <3

 18. ÄLSKAR ÄLSKAR ÄLSKAR alex&sigge. jag var såååå ointresserad av att lyssna på dem fram tills typ 2-3 månader sedan då jag lyssnade för allra första gången. har nu lyssnat bakåt i arkivet ca 100 avsnitt på 2 mån. LIFE <3

 19. Bra podd där man lär sig massa nytt är Stil (i P1), ett tema varje vecka som sen kopplas mot mode, kultur, trender etc. Temat kan vara allt från Mariah Carey, Versace till swimmingpool och Martin Luther.

Visa alla kommentarer

(Obligatorisk)

 


Annons

 
 


Annons

Laddar