Sandra Beijer
Hej, jag heter Sandra och är författare, bloggare och skribent. Har skrivit tre romaner och bloggat sedan 2005. Tycker om fredagar, cava och när det är sommar.
Annons

idag fyller jag år!

? ? ?
Idag är det min födelsedag!
33 år fyller jag, ett väldigt estetiskt snyggt nummer. Nu måste jag vänta ända tills jag fyller 66 innan jag fyller ett lika snyggt nummer igen. Attans.

Att bli äldre är i princip enbart roligare. För varje år känner mig lugnare i mig själv, mer säker på mina yrkesval, tryggare i mina vänskapsrelationer och bekvämare med att säga vad jag tycker om saker och ting.

Annons

Så jag kan verkligen rekommendera det till alla! Att bli äldre. Det är som att man landar behagligare i sin egen personlighet för varje år, blir ödmjukare för världen runt omkring en och samtidigt känner jag hur jag utvecklas framåt, att jag inte är färdig, att det finns så mycket att göra och lära mig och människor att träffa.
Så mycket liv kvar att leva helt enkelt!!

Annons

Däremot är det en sak som blir extra tydlig, särskilt sedan jag fyllde en ålder med en trea i början. Och det är åldersdiskrimineringen. Framförallt mot kvinnor som inte följer en specifik mall.
Det är så lol på att jag känner av den trots att jag ännu är så ung. Jag ser den i mitt kommentarsfält ibland, på trådar om mig själv på internet och jag möts av den när jag hamnar i nya situationer. Varför har jag inga barn? Varför är jag inte gift? Varför klär jag mig som jag gör? Vad får jag ut av att gå ut så mycket? När ska du växa upp? Kan du bara lägga av?

Det är ingen slump att jag får dessa frågor. Att vara 33 år och bara gå en yttepyttebit utanför ramen av en traditonell kvinnoroll stör folk utav helvete. Det är som att de känner ett behov av att uppfostra mig, försöka få mig att förstå att du får faktiskt inte ha mer roligt nu, nu måste du faktiskt bidra med din primära uppgift här i livet: yngla av dig och ta hand om en snubbe.

Jag säger inte att det ena valet är bättre än det andra (obs verkligen inte!). Men jag säger dock att jag aldrig i mitt liv stött på en 30+nånting man som ställs inför dessa frågor. Att jag driver mitt eget aktiebolag, skrivit flera böcker, byggt upp en av Sveriges största bloggar helt själv, skrivit över hundra krönikor, jobbat som copywriter på de några av de bästa byråerna i Sverige och New York i ett gäng år och drog in min första miljon i mitt företag innan jag fyllde 25 är irrelevant. Jag har sagt det förut, men det är för att kvinnor fortfarande definieras utifrån sitt utseende och sin relation till män.

Tänk vad tråkigt det måste vara för alla dom (män) som känner ett behov att förklara för kvinnor vad de får och inte får göra. Och tänk vad härligt det är ändå att vi lever på en plats där man får bestämma helt själv.

Annons

För i slutändan är det ju just så. Folk kan sitta där och irritera sig hur mycket de vill. Och samtidigt knäpper jag min allra kortaste kjol, stryker på mitt allra rödaste läppstift, möter upp mina allra roligaste kompisar och dansar iväg ut i natten.

new york.

Dela på:

309 kommentarer till “idag fyller jag år!”

 1. L skriver: 11 augusti, 2017

  Ja, det är ganska irrelevant att du ”dragit in en miljon”, det gör inte dig bättre än någon annan. Eller mer ”hardworking” eller kapabel för den delen, du är bara mer privvad än 99 % av jordens befolkning. Din feminism är dålig feminism om du samtidigt reproducerar klassförakt.

  Och grattis på din dag!


  1. Katta skriver: 12 augusti, 2017

   Håller helt med! Tack för att du satte ord på mina tankar.


   1. Anna skriver: 15 augusti, 2017

    Det är många ”privvade” som inte dragit in en miljon innan 25 års ålder! Det är fortfarande en grym bedrift! Hade Sandra varit man hade det varit det enda folk snackade om, men nu är hon kvinna och får frågor om män och barn… *suck*


  2. Karin skriver: 13 augusti, 2017

   Jag tolkade det mer som att folk inte ser något annat än ”är inte gift, har inte barn”. Att inget annat, såsom att ha byggt ett företag, spelar någon roll i folks ögon så länge man inte samtidigt har hunnit få barn och gift sig. Jag ser inget klassförakt i den texten.


   1. L skriver: 13 augusti, 2017

    Poängen är att det är jättelätt att ”dra in en miljon” när man fötts in i rätt förutsättningar, när man fötts in och vuxit upp i borgarklassen. Sedan att se det som nån slags ”prestation”, typ som att man jobbat hårdare (med att blogga) än andra pch att tycka att det, för andra, borde vara relevant? Det är klassförakt.


   2. L skriver: 13 augusti, 2017

    Problemet är när man gör detta till feminism, man försöker sparka mot patriarkatet som en av jordens mest privvade kvinnor (och människor för del delen, Sandra har det rätt mkt bättre än de flesta män) när man samtidigt kör över typ hela jordens kvinnliga befolkning som gör allt ”the dirty work”, kvinnor som städar upp efter kvinnor som Sandra. Det är inte ”empowering”.


    1. W skriver: 17 augusti, 2017

     WOOORD!!!!! L mycket väl skrivet


 2. Idun skriver: 11 augusti, 2017

  Heja dig!! Du är världens QUEEN ju, och min bästa idol!!! Grattis! ??


 3. Hanna skriver: 12 augusti, 2017

  Vi behövs i denna destruktiva massa som utplånar planeten. Vi udda fåglar som vägrar ”växa upp”. När folk frågar om barn och säger att skaffa barn och ge liv är meningen med livet säger jag kallt; ”man skänker även någon döden, smärta och sjukdom…och lägg sedan till förvaring (aka skola) halva livet följt av knegande på ett jobb man hatar resterande innan sjukdomarna och döden……den reaktionen man får…. total tystnad. Hur kul som helst.


 4. Lina skriver: 12 augusti, 2017

  ”Tänk vad tråkigt det måste vara för alla dom (män) som känner ett behov att förklara för kvinnor vad de får och inte får göra.”

  Jag kanske har fel uppfattning, men jag har fått för mig att det oftast är andra kvinnor (inte män?) som skriver dömande och uppfostrande kommentarer om dina livsval. Iaf majoriteten av såna kommentarer/foruminlägg jag sett. ?


 5. emmanouw.com skriver: 12 augusti, 2017

  love you!!<3


 6. AL skriver: 12 augusti, 2017

  Yas girl! klapp klapp* Ibland kan man känna ett viss nöje i att folk blir helt förvirrade av att man gör de val man gör (som inte stämmer överens med”hur saker bör vara”) och när jag får en sådan reaktion då vet jag att jag gör rätt 🙂 Fortsätt vara precis som du vill vara. Som Mark Darcy sa: I like you very much… just as you are 😀 Grattis i efterskott!


 7. Elin skriver: 12 augusti, 2017

  Hihihi!!

  Whop whop! Vad glad jag blev av att läsa detta inlägg! Rött läppstift sitter aldrig fel!
  Själv e jag 38 och inga barn heller. Och inte är jag gift! Men lika bra om inte bättre (!) Går Det!! Jämförelsevis alltså med mer stadgade vänner. Jag njuter så av livet och min frihet! Kärlek är ju härligt såklart men det behöver man inte tacka nej till!
  Du inspirerar! Tack o kram 🙂


 8. Eva s skriver: 12 augusti, 2017

  Hej Sandra!

  Vill bara skriva och säga att jag så gärna läser din blogg! Jag är dubbel så gammal som du och mitt liv och mina erfarenheter ser inte alltid ut som dina. Men jag blir glad av din blogg och ser fram emot dina inlägg.
  Jag instämmer till fullo i det du skriver om åldersdiskriminering av kvinnor! Hur ofta ser man inte unga kvinnliga tv-personer ihop med grånade män t ex? Och då menar jag inte att det är fel att männen är grånade, men var finns de duktiga, erfarna kvinnorna? Finns säkert åldersdiskriminering även av män, men jag tror den är än tydligare mot kvinnor även ihop med utseendefixeringen.
  Fortsätt stå upp för de värderingar du förmedlar!

  Vänligen
  Eva Sjöholm
  Karlstad


 9. Emma skriver: 12 augusti, 2017

  EXAKT! Jag är 34 och får ofta frågan om jag ”inte ska hitta nån snart” eller att jag snart är för gammal för barn. Ibland blir jag superstressad av kommentarerna men sen landar jag igen och kommer på att jag trivs bra här, i friheten och barnfriheten. <3


 10. Ellinor skriver: 13 augusti, 2017

  Du är bäst! Ta ingen skit osv, puss!


 11. Amanda skriver: 13 augusti, 2017

  DU ÄR BÄST BÄST BÄST


 12. Fanny skriver: 13 augusti, 2017

  DU ÄR GOALS!


 13. E skriver: 13 augusti, 2017

  WORD! Jag är 29, singel och ensamstående, efter ett år av att vara heartbroken över mitt ex, och möts ofta av det du beskriver.

  Tror hela mitt liv kretsat runt hetsen att ”hitta någon” och jag har i många år haft en gnagande åldersnoja i bakhuvudet över att ännu inte skaffat mig en egen familj trots min ålder. Men sen det senaste året (då jag inte varit i närheten av någon varesig fysiskt eller psykiskt) har jag börjat landa i att vara ensam. Eller, vill inte benämna det som ensam, utan snarare att vara själv. Kanske är det inte meningen att jag ska ha en relation, kanske ska jag satsa på karriären, köpa hund eller byta bana i livet.

  Händer det så händer det, men ska jag vara ärlig så vill jag inte ha med någon annan att göra än mig själv längre, och det är en rätt bra känsla ändå 🙂 Tack för att du inspirerar och stort grattis! <3


 14. Jennifer skriver: 14 augusti, 2017

  Älskar dig


 15. angie skriver: 14 augusti, 2017

  Vet inte om du kommer läsa detta eftersom du har nästan 300 KOMMENTARER (helt galet) men fan du är så sjukt sjukt sjukt cool. Sluta aldrig göra det du gör eller vara den du är. Ps, bästa läsningen någonsin, läser VARJE DAG på lunch på jobbet och dessa peppande ord i dina inlägg. All cred och hoppas du fick världens bästa födelsedag. PUSS!


 16. J skriver: 14 augusti, 2017

  Älskar texten!


 17. Frida skriver: 14 augusti, 2017

  Det är så bra, coolt, grymt, awesome att du skriver detta!!!


 18. Anna skriver: 15 augusti, 2017

  Du är grym! Älskar detta inlägg! ❤️


 19. Ellen skriver: 15 augusti, 2017

  Du är helt otroliiiig <3 grattis i efterskott Sandra!


 20. Natalie skriver: 19 augusti, 2017

  Jag kan relatera till dina tankar, förstå dom. Varför ändra på sitt liv för någon om man är nöjd som man är?
  Faktum är att vi har den möjligheten i Sverige, att görs precis vad vi vill. Det är ok. Och det tycker jag är fantastiskt. Klart man möter motstånd, frågor och irritation ibland, men i det stora hela händer inget särskilt mer än att vi bara får skaka av oss de oförstående människorna.
  I många andra länder förväntas du som kvinna gifta dig tidigt och uppträda som en fin kvinna för din man och er gemensamma släkt. Ni ska skaffa barn och bo tillsammans. Alla andra vägar är otänkbara – homosexualitet, att vara sambos utan att vara gifta, att vägra skaffa barn. Att inte följa den rätt vägen i vissa länder kan medföra social utfrysning, konstiga blickar och tyvärr kanske en skam för sin familj. Så vi i Sverige har inte samma djupa problem.
  Men ja, jag förstår att det är jobbigt att behöva försvara sina val här ändå. Hoppas alla i framtiden kan njuta av sina liv utan att behöva kräva hur andra lever sina.


Annons
Laddar
https://sandrabeijer.elle.se/kokosris-med-chilifrasta-rakor/