Annons
Annons

ingen går uppför berg med skidor nuförtiden, och nästan alla bryter benen, men kanske är det i slutändan lättare att bryta benen än att få hjärtat krossat, fastän det sägs att allting går sönder


 

ernest hemingway - en fest för livet

Räds nu inte av detta supertråkiga skolboksaktiga omslag, för den här boken är så himla bra.
Jag hade inte läst något av Hemingway tidigare förutom Den Gamle och Havet i gymnasiet, men det var för sjuttioelva år sedan och jag minns inte så mycket.
Hur som helst har han ett otroligt sätt av skriva på. Under de första sidorna kändes meningarna omodernt långa, men det gick förvånansvärt fort att vänja sig vid och sedan var allt bara självklart.

Annons

 

ernest hemingway - en fest för livet

Den här boken är självbiografisk och handlar om Hemingways tid som ung författare i Paris på 1920-talet. Man förstår ganska snart att Hemingway var typ Paris coolaste person när det begav sig. Han är ung, vacker, intellektuell och förälskad. Han umgås med poeter, författare och konstnärer och tillsammans diskuterar de rysk litteratur, konst och politik. Han livnär sig på att skicka in noveller till olika tidskrifter (Hemingway får 12 dollar per sida).

 

ernest hemingway - en fest för livet
Han och hans fru bor på den (enligt Hemingway) bohemiska sidan av floden i Paris, där får man odla hur långt skägg man vill. De bor skralt utan eget badrum men när de lyckas få in lite extra pengar spenderar de det ändå på ostron och vitt vin.

 

ernest hemingway - en fest för livet

Vad som kanske är lite extra fint är att många av de platser han beskriver, caféer och restauranger han äter och dricker och umgås på, är platser som fortfarande finns kvar. Som en själv också ätit och druckit på. Eller köpt böcker i, som på Shakespeare and Company där Hemingway är stammis.

 

ernest hemingway - en fest för livet

Det är namedropping extra totale i denna bok och han har inte hållit tillbaka med skvallret. De många kapitlen om hans vänskap med Scott Fitzgerald är till exempel väldigt utelämnande (men kanske också extra kärleksfulla pga det). Andra namn som dyker upp är Gertrude Stein, Zelda Fitzgerald, James Joyce med mera.

Enligt dem är skriva det finaste man kan göra och under en period samlar Hemingway och hans polare ihop pengar till T S Eliot så att han inte ska behöva jobba på bank utan ägna sig heltid åt att skriva böcker och poesi.
De är så obviously Paris hipstergäng där de släntrar runt med fickorna fulla av dikter.

 

ernest hemingway - en fest för livet

Älskade denna boken. Önskar att jag fick hänga med dom! Tycker du om Paris, böcker, skrivande, unga män, författargossip och allmän dekadens är detta en bok för dig tror jag.

Finns exempelvis HÄR och HÄR.

 

Transation. Just finished this wonderful book by Ernest Hemingway about his years in Paris during the nineteentwenties as a young author. It’s called A Moveable Feast and you should read it.

(0)
(0)
(0)
31 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar