Sandra Beijer
Hej, jag heter Sandra och är författare, bloggare och skribent. Har skrivit tre romaner och bloggat sedan 2005. Tycker om fredagar, cava och när det är sommar.
Annons

jag säger det ni tänker.

curtis sittenfeld - jag säger det ni tänker

Nu blir det bokonsdag i form av två bokinlägg på raken!
Först ut: Curtis Sittenfelds nyutkomna novellsamling Jag säger det ni tänker.

Jag läste Sittenfelds debutroman En klass för sig (som utkom 2006) för två år sedan och tyckte mycket om den. Den handlar om en tjej som går på en flådig internatskola strax utanför New York. Sittenfeld beskriver det stillastående att vara tonåring och inte våga någonting alls så precist. Recension på den finns här.

Annons

2

I Jag säger det ni tänker har hennes karaktärer vuxit upp. De är alla i 30- och 40årsåldern. Gifta, har barn eller är på väg mot det. De tio novellerna delar samma inramning: det där uttråkade amerikanska förortsmedelklassiga. Välklippta rabatter, nåt vänsterprassel, platta middagskonversationer. Ni fattar?? Alla västvärldsmänniskor skräck – att livet bara är en grå halvljummen bana mot döden.

Annons

Jag tyckte berättelserna gjorde sig bra i novellformat. Det var lite som att följa en kortserie med fristående avsnitt. Vi får en inblick in i en värld bakom en ytterdörr – en exempelscen som förklarar ett helt liv – och därför behövs inte mer.

Vissa av novellerna tyckte jag hade lite lökiga knyta-ihop-säcken-aktiga punchlines, men i det stora hela får man precis det där som Sittenfelds är ute efter: klumpen i magen. Att människan inte är så mycket mer intressant än så här.

Min favoritnovell var Det finns många fjärilar i magen som är skoningslös i sitt berättade om hur en kvinna tror att hon har en fling med en man i sin närhet men får strax klart för sig att allt bara pågått i hennes eget huvud. Så kan det gå när livet mest består av oändligt många artiga, ointressanta och poänglösa samtal med folk man knappt tycker om.

Boken finns här och här.

Dela på:

6 kommentarer till “jag säger det ni tänker.”

 1. Elsa skriver: 03 juli, 2019

  Varför läser du inte på originalspråk? 🙂


 2. anne skriver: 03 juli, 2019

  åh jag fick så mycket ångest av det här. eller okej, hade ångest redan innan men meningen ”att livet bara är en grå, halvljummen bana mot döden” träffade mig som ett knytnävsslag i magen. sitter för tillfället och känner mig så ensam, så ensam. känns som att den här sommaren bara glider förbi. jag har inget inplanerat utom jobb och jag känner ingen där jag bor, har inga pengar att åka någonstans etc. någon som känner likadant? känslan av fomo/livsstress/”allt-ska-vara-så-bra-på-sommarn-ångest”? snälla säg att det inte bara är jag </3

  hade velat skriva i 925 men vågar inte då några av mina irl vänner är medlemmar.


  1. Lisen skriver: 03 juli, 2019

   Nej, det är inte bara du och jag.


  2. E skriver: 03 juli, 2019

   Men samma här!!! Har lite semester i sommar och får lite förstärkt ångest när alla berättar on alla planer och frågar mig on vad jag ska göra. Exakt ingenting??? Älskar sommaren och vill ta vara på den men varje dag bara går och passerar </3


 3. Elsa skriver: 03 juli, 2019

  Gud, det verkar som en asbra bok, men absolut inte för mig nu. Nu behöver jag böcker där jag kan fly från verkligheten. Tack för ännu en bra recension!


 4. Stephanie skriver: 04 juli, 2019

  oj det är verkligen världens läskigaste känsla ? att livet är en grå bana mot döden beskriver det som pricken på i-et. Efter några jag älskar gick bort och jag har typ noll egentid pga småbarn känner jag mig rädd för det ?

  Så om jag får räcka in ett anmälan om önskemål för blogginlägg: hur gör man att livet inte känns som en grå halvljummen bana mot döden, vad tycker du ? haha alltså jag vet såklart att ingen sitter på den kosmiska sanningen men det skulle ändå vara härligt att läsa! Ha det så härligt på rivieran, så fin fridful bild på dig som läser i en bok! härligt inlägg om din dag i 14 bilder, jag semestrar genom dig medans jag jagar treåring på något mindre bokfylld semester ???


Laddar
https://sandrabeijer.elle.se/i-torsdags-nar-jag-drog-ner-till-sodra-frankrike/