Hurra det är jordärtskockssäsong! Denna fula lilla skocka som smakar som en blandning av vit sparris, kronärtskocka och valnötter. Jäkla gott helt enkelt. Här kommer recept på en paj och en soppa med jordärtskockan i huvudrollen. Ett enkel och god middag som jag tycker du kan laga redan ikväll. SOPPA. Du behöver Citron, parmesan, svamp, jordärtskocka, vitlök, schalottenlök, rosmarin OCH matlagningsgrädde, soja, en buljongtärning, svampfond, honung, dijonsenap. GÖR SÅHÄR: Skala jordärtskockan, skiva ingredienserna på första bilden (men inte citronen). Stek i smör i en kastrull till allt har mjuknat. Häll på ca sex dl vatten (för två personer) + en buljongtärning. Koka upp och låt allt puttra ihop i tio minuter. Addera 1,5 dl matlagningsgrädde, en skvätt soja, lite svampfond, en klick honung, en klick dijonsenap, saft från en citronklyfta. Sjud i några minuter. Mixa soppan. Smaka av med salt och peppar. Servera med lite tryffelolja, chiliflakes och parmesan på topppen, eller något annat som blir fint. Soppa klar! Nu mot PAJ! Du lagar båda rätterna parallellt liksom. Grejen med paj är att du kan ju lägga på allt möjligt gott du hittar i kylen. Det behöver inte vara så noggrant! Såhär gjorde jag. PAJ. Du behöver Smördeg (färdig som bara rullas ut) Grönkål Chili Lök Rosmarin Jordärtskocka Soltorkade tomater Dijonsenap Kapris Svamp Vitlök Ost GÖR SÅHÄR Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegen på bakplåtspapper och smöra på dijonsenap över hela. Skala jordärtskockan, skiva den tunt i slantar och lägg underst över hela pajen. Lägg alla andra ingredienser i trevliga skivor över. Salta, peppra ringla över olivolja. Riv över ost, jag tog frukostost och parmesan. Sprinkla med valnötter om du får feeling! mm Skjuts in i ugnen i ca 20-25 minuter. Paj klar! Skiva trevliga bitar och ät tillsammans med soppa. Och ett nice glas rött vetja, ändå lördag. Ursäkta usla kvällsbilder i detta inlägg. Lovar att det inte ska upprepas. Hoppas ni lagar det här samt att ni äter mycket jordärtskockor hösten genom ☺️