Annons
Annons

kokboksroulette.


 

saturday.

I lördags bestämde jag och Magnus oss för att ha kokboksroulette. Vi har flera kokböcker vi tycker om men glömmer bort att laga från, så nu skulle slumpen få bestämma.
Dessa tre fick vara med i rouletten:
– Buvette som är mitt favoritställe i New York.
– Momofuko som också är en restaurang i New York, som har ramen att dö för exempelvis.
– Och Easy Gourmet skriven av vår bästa matblogg i am food blog.

Annons

saturday.
Vi googlade fram en slumpgenerator på internet. Den valde bok 1 och sidan 106.

saturday.
Det blev alltså ur Easy Gourmet.

saturday.
Och sidan 106 som innehöll en Clam Boil. En amerikansk fiskeby-rätt kan man väl säga, där skaldjur blandas med kryddig korv, majskolvar och färskpotatis. Serveras med varmt smör, timjansalt och citronhalvor.

saturday.

Vi begav oss ut på stan för att handla ingredienser. Egentligen skulle man ju ha okokta skaldjur men det fanns bara frysta, färdigkokta i mataffären. Och bara färdigkokta majskolvar. Men det funkar ju det med, blev en snabbvariant av receptet istället. Så här gjorde vi:

Du behöver (för två hungriga personer):
– Två majskolvar
– Två korvar (andouille-korv enligt grundrecept men salsiccia funkade fint)
– Fyra nävar musslor: två blåmusslenävar och två pilgrimsmussle- eller vongolemussle-nävar.
– Ett gäng coctailtomater, kanske en tredjedelsask.
– En stor vitlöksklyfta
– 20 räkor ungefär
– 5 små potatisar (färskpotatis allra helst om du hittar men inte så lätt så här års)
– En fiskbuljongtärning
– 3 dl vitt vin
– 1/3dels citron
– Ganska mycket timjan, kanske en fjärdedels kruka.
– 2 stjälkar selleri
– en rejäl skiva smör

För saltet:
– havssalt
– citronzest av en halv citron
– löven av två kvistar timjan
– en halv hackad chili

saturday.
Koka upp ca 0,7 liter vatten, tillsammans med tre dl vin (vi hade bara prosecco hemma men funkade fint) och en tärning fiskbuljong.
I med potatisarna (jag skar dem i halvor först) när det börjar koka. Lägg på locket, sänk värmen och låt puttra i tio minuter.

saturday.
Under tiden kan man göra saltet. Här är ingredienserna.

saturday.
Inga konstigheter egentligen. Hacka chilin, ta av löven från timjankvistarna och riv av zesten från citron. Mortla allt tillsammans med lagom mycket salt.

saturday.
Så blir det såhär!

saturday.
Smält smör i en stekpanna och ställ åt sidan när det är smält.

saturday.

När det gått tio minuter av den där kastrulltiden, lägg då i korven i kastrullen (jag skar i rejäla bitar), tärnad selleri, hackad vitlök, några kvistar timjan och saften av en tredjedels citron. Låt koka försiktigt under lock i tio minuter till. Du kan skala räkorna under tiden.
När de tio minuterna gått, lägg då i alla musslorna, räkorna och majskolvarna (om samtliga är färdigkokade alltså, som vi hade, annars ska de i samtidigt som korven och de grejerna).
Och körbärstomaterna ska i nu också. Låt koka i 2 minuter.

saturday.
Plocka ur alla grejer ur kastrullen med en hålslev och lägg i avlång form så man kan se allting.

saturday.
Sprinkla över salladslök, mycket smör och saltet. Servera.

saturday.

Man ska ju även ha smöret och saltet på bordet så man kan köra på ännu mer på sin tallrik. Jag vet inte om de här sista bilderna riktigt gör sig rättvisa, fick så märklig blågrön vitbalans, men det var hur som helst så himla gott. Väldigt somrigt och protein-igt på ett härligt sätt.

saturday.

Efter maten spelade vi Super Mario World som vi köpt tidigare under dagen. Kom till andra världen och sedan orkade vi inte mer. Det var ju en dag imorgon också som tråkiga personer brukar säga.
Hur som helst, koksboksroulette blir dagens tips. Vi ska helt klart göra om det!

Translation. Magnus and I tried roulette with cook books last Saturday. A random number generator decided for us which book and what page in the book we were going to cook. It happened to be ”clam boil” from the book Easy Gourmet. The author is also the owner of my favorite food blog: i am food blog.

(0)
(0)
(0)
19 kommentarer | Translate
 


Annons


SENASTE NYTT FRÅN ELLE.SE



 
 


Annons

Laddar