Sandra Beijer
Hej, jag heter Sandra och är författare, bloggare och skribent. Har skrivit tre romaner och bloggat sedan 2005. Tycker om fredagar, cava och när det är sommar.
Annons

krönika: Tänk att ni redan är fullärda, kära män över femtio.

sandrabeijer

Här kommer min sista krönika i Metro för sommaren. Metros sista krönika för sommaren tror jag till och med.
Läs HÄR eller här:

—->

Kära män över femtio. På sista tiden har jag haft det stora nöjet att få umgås lite extra med er. På middagar och dansgolv, på sätet bredvid på tunnelbanan, i Metrokrönikornas kommentarsfält och längs med Stockholms trottoarer. Och hörni, vad härligt det verkar vara att breda ut sig. Vad avslappnade det ser ut att luta sig tillbaka, att ta sin plats, att tala med den där stämman djupt nerifrån magen som överröstar musiken i mina hörlurar. Jag avundas den inneboende självklarheten att ens åsikt behöver göra sig hörd. Tänk att ni på något vis redan förstått hur det här livet på planeten fungerar, att ni är helt fullärda. Att ni aldrig mer behöver fråga om råd, fråga om lov, fråga om visat intresse. Det måste vara en strålande känsla. Känslan att hela tiden vara helt självklar i samtliga sammanhang, att alla verkligen uppskattar att ni är där.

Annons

Men nu har jag kollat runt lite, gjort en högst lekmannamässig undersökning så här under min lediga tid på försommaren och upptäckt några saker bland vänner och bekanta som jag tänkte att det kunde vara skönt för er att få reda på.

Annons

Till exempel, det där skämtet du drog under middagen. Även om det funkade fint på både sjuttio-, åttio- och nittiotalet är det nog dags att fundera en extra runda på om det kan vara stötande och om någon skulle ta illa vid sig. I min undersökning har jag nämligen märkt att de inte sällan ger en molande känsla i magen. Vi uppskattar heller inte när du avbryter, trots att du kanske känner just där och då att du har något viktigare att inflika. Vi vill gärna tala till punkt vi med nämligen. Många av oss, även om vi bara har levt hälften av din tid på jorden, har massor av erfarenheter och kunskap som i ganska många sammanhang väger tyngre än din. Kanske svårt att tro, men testa att lyssna så får du se. När du promenerar och ser mötande gångtrafikanter, försök att väja undan istället för att kabla fram utan hämningar. Tror att det skulle locka fram fler leenden hos dina medmänniskor än vad du tror. Och prova, bara för rolighetens skull, att någon gång fälla ihop benen i lokaltrafiken. Så vi andra också får plats. För den goda stämningens skull om inte annat.

Men, med det sagt så handlar det här inte om alla er män över femtio. Men det förstod ni kanske? Debatten från veckan som gått är ett bra exempel, med artisten Günther och Zara Larsson. Hon riktade kritik mot att Bråvalla inte hade några kvinnliga huvudakter och på Günther kliade det överallt efter att få tycka till och trycka till. Så då gjorde han det. Och han fyller ju inte femtio förrän om tre år, vilket visar att man förstås kan vara yngre också. Så. Med risk för att inte missa någon:

Alla män därute! Hoppas ni får en härlig sommar. Och glöm inte att ibland är det skönt att vara riktigt, riktigt tyst.

 

 

Annons

 

Translation. A column in the Metro newspaper today. About how patriarchy sucks.

Dela på:

119 kommentarer till “krönika: Tänk att ni redan är fullärda, kära män över femtio.”

 1. Nike skriver: 03 juli, 2015

  Modigt och asbra!


 2. angelica skriver: 03 juli, 2015

  jag älskade den så himla himla mycket !! Vill skicka den till alla jobbiga män jag vet, som min chef, min pappas kompisar och alla jag möter på bussen om morgnarna.


 3. Anna skriver: 03 juli, 2015

  I LOVE IT!!!!!!!!!


 4. Ina skriver: 03 juli, 2015

  Så himla bra, heja dig!


 5. Maarit skriver: 03 juli, 2015

  Bästaste Sandra!!!!!


 6. Linneaphics.blogg.se skriver: 03 juli, 2015

  HAHAHA Sandra, det här kan va en av de bästa krönikorna som du har skrivit!!!


 7. Julia skriver: 03 juli, 2015

  ÄLSKAR dig. <3


 8. Ester skriver: 03 juli, 2015

  SÅ himla härligt och bra skrivet!


 9. Alice skriver: 03 juli, 2015

  Äntligen skriver du en krönika! Tidigare veckor har jag inte förstått hur metro ens kan publicera dina mininoveller med tonårsdravel som inte alls passar in en sveriges största dagstidning, utan snarare känns som kamratposten på nittiotalet.
  här däremot talar du om något som rör samhället, något tänkvärt som alla kan ta med sig. Snälla låt oss slippa mer texter om tonårshjärtan och fjärilar i magen, och kom mer med sådant här. Våga utnyttja den plats du får till att faktiskt säga något som kan påverka och förändra.


  1. Karin- skriver: 04 juli, 2015

   Hahaha men alltså __ja___ håller med till 110%.


  2. annie skriver: 05 juli, 2015

   håller med till tusen! färre tjatiga mininoveller om kärlek och mer åsikter!


   1. sandrabeijer skriver: 05 juli, 2015

    tar verkligen illa upp när ni säger att mina krönikor är fjantiga. det finns massor av åsiktstunga krönikörer och debattörer, jag tycker om att skriva mininovellerna och kommer fortsätta med det.


    1. Caroline skriver: 05 juli, 2015

     Smaken är som baken, delad.

     Jag, målgrupp eller ej (är närmare 30 snarare än tonåring), tycker om Sandras krönikor.

     Och alltså… Att påtala hur viktigt feminism är som ämne för att sedan i samma andetag förminska en driven och duktig ung kvinna genom att kalla hennes publicerade text för dravel? Really? Okej, feminism är att kvinnor skall vara lika mycket värda som män och att jämställdhet skall råda, osv.. Jag tror inte vi kan komma dit om vi kvinnor skall trycka till varandra istället. Att ha en åsikt och debattera/diskutera/inte komma överens är en sak men att vara otrevlig och förminskande är en annan sak, Alice.

     Sandra. Jag uppskattar ditt skriftspråk, dina utbroderingar kring olika känslor samt igenkänningsfaktorn. <3


    2. Polly skriver: 22 juli, 2015

     Fortsätt med mininovellerna, snälla. Det finns tillräckligt med åsiktsmaskiner. Du ska inte känna dig tvungen att skriva något som helst med motiveringen att ditt skrivande nu har nått framgång och når fler. Prioritera konsten som du älskar! Puss


  3. Sandra h skriver: 05 juli, 2015

   Så låg kommentar. Att förminska en annan människas konstform bara för att man själv inte kan utöva någon. Romantiska poetiska texter saknas i pressen. Tröst. Livsglädje. Åsiktsmaskiner kryllar det av.


  4. Vera skriver: 06 juli, 2015

   Ogillar starkt din dryga ton. Åsikter har vi alla, men glöm inte vad det är för forum du rör dig i här. Sandra är inte typ Beyonce som det väller in kommentarer om över hela nätet. Jag är säker på att du vet lika väl som jag hur omtänksamt Sandra läser våra kommentarer. Tycker att detta faktum berättigar henne att vi bemöter henne med samma omtänksamhet här i kommentarerna.


  5. Anna skriver: 14 juli, 2015

   Håller verkligen inte med Alice. Jag, liksom troligen många många andra, lockades till den här bloggen just pga dina texter om kärlek. Dem är helt fantastiska och har stöttat i många situationer!! Snälla sluta aldrig med det!


 10. Anna skriver: 03 juli, 2015

  Hej hopp vad bra!


 11. Julia Alvinablog.julialvina.com skriver: 03 juli, 2015

  JA! Åhhh va skönt att läsa, precis på pricken!!


 12. Sara skriver: 03 juli, 2015

  Bästa du skrivit!!!!!


 13. Maria skriver: 03 juli, 2015

  hmm.. jag trodde att feminism handlade om att inte klumpa ihop och generalisera och döma någon efter sitt kön. Antar att det bara gällde kvinnor då. Är 1000000% för jämställdhet alla dagar i veckan men den senaste vinkeln av feminism där man ska uttrycka sig i form av ”manshat” och dra alla män över en kam känns inte så vettigt. Det finns MÅNGA 50+ kvinnor som beter sig minst lika illa.


  1. Frida skriver: 04 juli, 2015

   Jasså? Nämn en situation där kvinnor över 50 beter sig illa på ett sätt som är så vanligt att alla kan känna igen situationen?


  2. Isa skriver: 04 juli, 2015

   Varför har folk ALLTID så svårt att skilja på generalisera och att dela med sig av erfarenheter. Säker på att minst 85% av alla kvinnor stött på just denna kategorin. Sen skriver Sandra att såklart alla män inte är så. Och den kloke borde förstå det också. Detta är en situation som är alltför vanlig för att den inte ska tålas att kritiseras. Har inget med att hata män. Varför kan människor ej förstå det? Detta att feminism ska handla om manshat gör mig förbannad för självklart blir man trött som kvinna att stå ut med dessa kommentarer hela tiden. Denna inskränkta syn vissa män tillskriver kvinnans och hennes roll borde isåfall vara minst lika mycket hat.


   1. AL skriver: 05 juli, 2015

    exakt. Men det verkar finnas många kvinnor som inte verkar förstå det heller tyvärr…


  3. Sandra h skriver: 05 juli, 2015

   Precis min tanke.


 14. Gabriellaelephantzoul.blogg.se skriver: 03 juli, 2015

  Tack!


 15. Fanny skriver: 03 juli, 2015

  YEEEEEEES. SÅ bra! Har längtat efter det här hos dig, Sandra. Känns som det var så längesen du skrev något sånt här.


 16. ISAisabyl.devote.se skriver: 03 juli, 2015

  ALLTSÅ AMEN GIIIIIRL! Så jäkla klockers!


 17. Amanda skriver: 04 juli, 2015

  Queen du är Sandra <3


 18. Sagaweheartit.com skriver: 04 juli, 2015

  WOOOO Sandra!!!


 19. Anna skriver: 04 juli, 2015

  EXAKT VAD JAG TÄNKER VARJE DAG DU ÄR BÄST.


 20. Sabina skriver: 04 juli, 2015

  Asssååå, tumme upp så in i bomben och massa hejja!


 21. M skriver: 04 juli, 2015

  Intressant krönika! Svårt i huvudtaget tycker jag ibland att ge kritik till män generellt i den åldern som att självinsikten försvunnit med åren.


 22. Julia skriver: 04 juli, 2015

  KLOCKRENT!!!


 23. Olivia skriver: 04 juli, 2015

  Fy f*n vad bra. Mitt i prick!
  Glad sommar!


 24. Olivia skriver: 04 juli, 2015

  Fy f*n vad bra. Mitt i prick!
  Glad sommar!


 25. Susanne skriver: 04 juli, 2015

  YOU TELL EM’!!!!!


 26. Grit skriver: 04 juli, 2015

  <3


 27. Amanda skriver: 04 juli, 2015

  Hahahaha alltså sista meningen, helt underbar!!! Så bra krönika.


 28. Ida skriver: 04 juli, 2015

  Hej Sandra! Jag är lite kluven. känner att den här krönikan liksom späder på kritiken mot feminismen som ”manshat” och tycker inte det känns nice 🙁 måste ju gå att kritisera strukturer utan att just peka ut en viss åldersgrupp tex?
  Kram!


 29. Tesstessintwocities.blogg.se skriver: 04 juli, 2015

  Oj, vad känner igen det där. Senast igår fick jag frågan ”Hur länge du ska hålla på?” och ”DU kan inte hålla på resa sådär för alltid”. Vad det gällde var att jag genom åren har rest mycket i tjänsten och nu på det jobbpendlar mellan Umeå och Stockholm. När jag påpekade att min man faktiskt kan flytta ner till Sthlm, fnös 50 plussaren bara och gick… M a o, det är jag som ska rätta mig i ledet och sluta vara så himla självständig…


 30. Sofie skriver: 04 juli, 2015

  Queen Sandra! <3


 31. nadja skriver: 04 juli, 2015

  Wooooord


 32. Emma skriver: 04 juli, 2015

  Ja! Tack!:)


 33. Emma skriver: 04 juli, 2015

  Tack!!!!:)


 34. Alex skriver: 04 juli, 2015

  JAAAAAA så jävla bra!!


 35. Andrea skriver: 04 juli, 2015

  Underbart skrivet! Tack!


 36. Lisa skriver: 05 juli, 2015

  Briljant.


 37. Friday skriver: 05 juli, 2015

  Men åh så fantastiskt himla bra!


 38. Julia skriver: 05 juli, 2015

  Hej Sandra! Såååå fantastiskt skrivet. Blir alldeles fnissig och varm av din krönika. Men du, heads up för jag har en fråga! Säg att typ många skulle hata på den här krönikan (eller något annat från din blogg exempelvis), hur viktig är då en fin kommentar? Alltså, går den igenom och gör en glad eller fokuserar en endast på de negativa?

  PUSS


 39. Mikaela skriver: 05 juli, 2015

  Bara så himla spot on.


 40. jessica skriver: 05 juli, 2015

  Läste om flera gånger för SÅ BRA!!


 41. Anny skriver: 05 juli, 2015

  Bra skrivet. Idag när jag tog min cykel och skulle cykla till affären så står det en man runt 65 år längre ner på gatan och packar in saker i bagageluckan på sin bil.( OBS; Den står på trottoaren av någon anledning). På vänstersida går cykelvägen och där tänkte Jag såklart cykla förbi. Tror du inte då att gubben helt plötsligt går från bilen och ställer sig vid sidan om den mitt i cykelvägen så jag får gira i sista sekunden precis när jag skall cykla förbi?? Fast han måste ha sett mig komma långt innan. Då tänkte jag på din krönika och fattar precis hur du menar. Dock tycker jag inte att det gäller bara äldre män utan även yngre. Yngre mön gör mig dessutom väldigt rädd ibland speciellt om de ät i grupp och brer ut sig, är högljudda osv.


 42. u skriver: 06 juli, 2015

  Alltså nej, jag gillade inte den här texten… Jag gillar din blogg och så och jag vill inte näthata, eller göra dig ledsen, men det är så mycket som känns fel med texten att jag kände att jag ville skriva en kommentar. Jag tycker inte man ska generalisera som du gör. Det finns jättemånga kvinnor som också brer ut sig på tunnelbanan, pratar för högt så man blir störd, avbryter och drar olämpliga skämt, eller inte tar hänsyn och flyttar på sig. Hela tiden, gud sånt irriterar jag mig nog på varje dag när jag är i stan eller åker spårvagn. Vissa är bara ohyfsade, men många är det inte. Mycket måste man bara uthärda, men man måste också våga säga ifrån när olämpliga skämt dras eller man blir avbruten, att man hade mer att säga. Annars kommer ingenting förändras, för tydligen förstår vissa inte att dom beter sig hänsynslöst. Självrespekt samt respekt mot andra. Vi kvinnor måste också bli bättre på att kunna känna att vi är jämlika med männen och att vi kan och får säga och göra precis som männen gör, men jag vill i alla fall inte vara en människa som tar för mycket plats på spårvagnen, avbryter folk mitt i en mening, stör folk eller bara går rätt in i folk, för jag vill inte att folk gör så mot mig. Det där handlar ju bara om sunt förnuft, och det är det många som saknar :p
  Och sen tillexempel catcalling eller de gånger jag känt mig rädd så har det alltid innefattat unga män, oftast i grupp.
  hoppas det här inte blev rörigt. Och jag gillar ändå ditt budskap, men det finns mycket mer och andra vinklar på det här, som behöver tilläggas!


  1. Johanna skriver: 07 juli, 2015

   Nu känns det som att du har missuppfattat. Givetvis finns det kvinnor där ute som gör precis allt som män gör. Detta argument går ju att dra i vilken diskussion som helst, om våldtäkter och mord osv. Skillnaden är ju att mäns beteende – i det här fallet ”ta plats”-attityden – är BETYDLIGT (kan ej understryka detta nog) större och framför allt: strukturell.

   Du pratar om individer, det är en helt annan diskussion. Det är dessutom tråkigt att detta ”inte alla män”-argument ska ta upp plats varje gång man försöker kritisera män som grupp. Är det verkligen MÄNNEN vi behöver skydda om och om igen i dessa diskussioner?


 43. Hedda skriver: 06 juli, 2015

  Så jäkla bra, rent ut sagt. Stående ovationer.


 44. Mickiglitterirymden.blogg.se skriver: 06 juli, 2015

  Haha! Du är bäst! Älskar denna krönika!


 45. karin skriver: 06 juli, 2015

  Så jävla strålande skrivet! Kärlek till dig Sandra!


 46. Rebeckarebeckayes.blogg.se skriver: 10 juli, 2015

  Haha! Bästa krönikan du skrivit tror jag. Så bra.


 47. XiaoWu skriver: 20 juli, 2015

  Jag drömde en dröm en gång där jag var en medelålders vit man. Alla lyssnade på mig och gjorde mig till lags och jag vaknade leende….tills jag insåg att jag egentligen är kvinna.


 48. Andreas skriver: 20 juli, 2015

  Måste vara vansinnigt skönt att vara kvinna. Att aldrig avbryta någon, att aldrig vara oartig, och att aldrig säga något olämpligt.


Annons
Laddar
https://sandrabeijer.elle.se/monday-and-tuesday-in-cap-dantibes/