Nämen vad är det jag ser? En pastaklassiker?! Ja, ni ser rätt. Det är dags för det tionde receptet i min serie med italienska pastaklassiker. Når man den stora ettan och nollan slår man förstås på stort. Det blir linguine all'aragosta - linguine med hummer. Oj oj oj det här blev så gott och krämigt och gott gott gott gott. Att laga hummerpasta behöver inte vara superdyrt. En fryst hummer kostar 99 kronor på ICA och räcker till ett recept för 2-4 personer. Två lagade jag till, då blev det en jäkla massa hummer i pastan <3 Och vadå pastaklassiker, kanske någon undrar som har missat? Jomen, jag har ett litet bloggprojekt att laga mig genom italienska pastarecept. Inför varje tillagning måste jag läsa minst 5 recept av rätten, helst italienska. Jag ska sedan laga pastarätten så traditionellt det går. Du behöver för två personer: En hummer En schalottenlök En vitlöksklyfta En halv ask körsbärstomater En liten näve persilja En knapp deciliter vitt vin Linguine för två Börja med att rensa och dela hummern. Tryck ner knivspetsen vid slutet av huvudet och dela den rakt av längs stjärten. Vänd sedan på hummern och dela från huvudet. Hummer består egentligen av en lång svans och två stora klor. Båda innehåller gott vitt kött. Klorna öppnar du med en nötknäppare. I ryggen på hummern finns gott smör som du också kan äta. Lägg allt kött på en tallrik och dela i lite mindre munsbitar. Skölj skalen rena. Koka sedan upp vatten i en kastrull (inte så mycket, kanske 4-5 dl?) och lägg i skalen när det kokar. Koka sedan ner i en kvart till tjugo minuter. Sila bort skalen men behåll vattnet. BOOM - du har frigjort de goda goooda smakerna i skalen som vi ska använda i såsen sen. Under tiden, finhacka schalottenlök och vitlök och fräs på medelvärme i stekpanna tillsammans med smör och olivolja. När löken är glansig, addera det vita vinet och låt koka upp. Häll sedan i hummerskalsvattnet. Låt allt koka ihop och koka ner. Inte stormkok, men puttra. Kanske i 5-8 minuter eller nåt? Koka linguine i en kastrull med mycket salt. Addera halverade tomater till stekpannan och sänk värmen något. Tryck på tomaterna med en stekspade/slev så att de blir lite smashade och ger ifrån sig mer smak. När pastan är klar: häll i den färdiga linguinen i stekpannan tillsammans med några matskedar pastavatten, hummerköttet och finhackad persilja. Rör om, smaka av, salta och peppra. Servera direkt rykande varmt. Drömgott. Tidigare pastaklassiker jag lagat: Spaghetti con pomodorini al forno Pasta alla carbonara Spaghetti al olio aglio e peperoncino Raviolo al uovo Pasta al limone Fagiolini e patata al pesto Spaghetti alla puttanesca Cacio e pepe Pasta pomodoro