Sandra Beijer
Hej, jag heter Sandra och är författare, bloggare och skribent. Har skrivit tre romaner och bloggat sedan 2005. Tycker om fredagar, cava och när det är sommar. Skriver just nu manus till min dramaserie som kommer till SVT 2022.
Annons

listan om yta.

Tokyo

Hur lång tid gör du dig i ordning på morgonen?
Rätt lång tid. Sminkar mig i en halvtimme, fixar håret i en kvart, ibland mer.
Men jag gör mig heller inte redo särskilt stressat. Jag sätter på en podd, öppnar en balkongdörr, väljer mellan ögonskuggor och håller på.

Annons

Morgonen är mycket skör tid! Pallar inte stress om jag inte måste.
Igår behövde jag vara på kontoret innan nio, då gick jag upp 06.30 för att inte behöva tänka på klockan.

february

Och inför en utekväll då?

Alltså, egentligen hur länge som helst? Skulle enkelt kunna sminka mig i timmar, hälla upp ett glas vin, sätta på musik, dansa lite, tupera håret, fixa med lösögonfransar och bara hålla på.

Säger inte att det blir bättre pga jag är så långsam, det är nog nåt mer meditativt för mig själv. Som en egen förfest.

Annons

june

Vad har du för sminkrutin?

Primer ▷ Foundation ▷ Concealer ▷Puder ▷Rouge ▷Highlighter ▷ Ögonbrynspenna ▷Ögonskugga ▷ Vit kohlpenna ▷ Ögonfransböjare ▷ Mascara.

Och hårrutin?
Vanligast: Värmeskydd ▷ Elektrisk rundborste ▷ Hårspray.
Torrshampo om det är från och med dag 3 som jag tvättade håret. Eller om jag vill ha volym i luggen.

Hudrutin?
På kvällen: Sminkborttagning ▷ Micellärt Vatten ▷ Serum ▷ Nattkräm
Två gånger i veckan sover jag med nattmask och två gånger i vekan gör jag en lätt exfoliering med megalite syra.
På morgonen bara serum och dagkräm.

A922E42C-454A-44A2-BEDB-6248A6179A60

Om du bara fick använda en sminkprodukt, vad skulle det vara?

Mascara får det nog bli, pga genomskinliga fransar.

Vad är din favoritprodukt just nu?
Mitt rouge. Från By Terry i nyansen Platonic Blonde.

D436D37A-A3BF-48BE-9E94-654A2E72184C

Vad önskar du att du var lite bättre på sminkmässigt?

Kan väldigt lite om contouring.

Annons

Är du ofta osminkad?
Hemma ja, ute bland folk, nej, aldrig.

Ett absolut smink-nej?
Snor mitt svar jag skrev på denna lista 2015: Egentligen ingenting såklart! Men önskar så här i efterhand att jag inte noppade min ögonbryn till smala streck i sjuan för då hade de ju varit större och finare nu.

Ett sminktips tack!
Ett jag lärt mig av er! Vattenfast mascara för att få upp fjungen på ögonfransarna. Fjungen? Jag kommer inte på det rätta ordet. Det funkar i alla fall, tillsammans med ögonfransböjare då.

october

45 kommentarer till “listan om yta.”

 1. Ida skriver: 23 april 2020 kl 06:35

  Har du gjort en video med din sminkrutin nån gång? Annars vore det kul att se! 🙂


 2. Frida skriver: 23 april 2020 kl 07:28

  Lärde mig också tricket med vattenfast mascara från denna blogg! GULDtips! Är så tacksam 😻


 3. Li skriver: 23 april 2020 kl 08:31

  Mkt fint sminkad på bilden med blåa jackan!


 4. Lisa skriver: 23 april 2020 kl 09:29

  Vaddå perfekt hud! 😍 Hälsningar människan med eksem och stans känsligaste hud


 5. Johanna skriver: 23 april 2020 kl 09:38

  Tips på ögonfransböjare någon? 🥳


  1. Kath. skriver: 23 april 2020 kl 10:55

   Shiseido sin er veldig effektiv 🙂


 6. Sigrid skriver: 23 april 2020 kl 10:07

  Så schnygg😍


 7. Tess skriver: 23 april 2020 kl 10:31

  Lyxigt med sån hårkvalitet att kunna tvätta håret så sällan och att det fortfarande ser snyggt ut efter dag 3! Efter dag 2 ser det ut som att mitt hår är insmetat med smör och inte ett enda torrschampo kan råda bot på det.Tips?


  1. Emma skriver: 23 april 2020 kl 12:31

   + 1 på den 😹 har nordiska sköra hårstrån och dag två är håret megaflottigt. Och då har jag testat dyrare salongsschampon, naturliga schampon, balsammetoden osv osv… så, avis på alla som kan tvätta håret så sällan :’(


  2. anna skriver: 23 april 2020 kl 12:49

   Nu är jag ingen hårexpert men det handlar väl kanske till viss del att vänja sig av med sina duschvanor? Om man går med smutsigt hår en dag längre så tänker jag att det kanske till sist vänjer sig vid att inte tvättas lika ofta och till slut blir det inte lika flottigt längre? Nu när det är c-times kanske man kan prova att spara hårtvätten till ytterligare en dag för att se om det blir bättre? Sätt upp håret, bär keps eller använd torrshampo vid nödfall. Våga ha lite halvflottigt hår ett tag för att se om det ger sig? Sen har jag också hört att man inte ska använda så mycket shampo åt gången och gärna duscha kallt också. Själv brukar jag försöka spara hårtvätten till följande dags morgon om jag orkar och hinner. Tycker att mitt hår blir flottigare fortare om jag tvättar det för nära inpå följande tvätt samt även då jag har mens/snart ska ha mens :))) Obs är som sagt inget hårproffs så kanske är ute och cyklar?


   1. Sandra Beijer skriver: 23 april 2020 kl 13:42

    anna, håller med om allt detta!


   2. Karin skriver: 23 april 2020 kl 15:14

    Har testat allt det där, fungerar nog beroende på ens hår. Men jag har sånt fint nordiskt hår som måste vara nytvättat för att vara fluffigt och ens se ut som man har ngt hår om jag ska vara ärlig. Två dagar går iböand bra beroende på vad jag gjorde dagen innan men annars blir det bara stripigt och klistrar sig mor huvudet, ser förjävligt ut. Torrshampo gör håret bara sprödare. Har hört att sån lera kan funka men har ej testat. Tar gärna emot tips av andra med samma hårkvalitet, detta är ju lite av ett livsprojekt!


    1. Tess skriver: 23 april 2020 kl 16:57

     Ja, precis så för mig med, håret har bara volym samma dag som det tvättats… Projekt tvätta håret max två gånger i veckan har pågått sedan några månader tillbaka men de där klistriga striporna dyker ändå upp efter dag 2. Får ha tålamod + tipset med mindre schampo och skölja kallt ska jag ge ett försök!


    2. Linda skriver: 23 april 2020 kl 20:49

     Jag har också typiskt tunt skandinaviskt hår, många men väldigt fina hårstrån. Brukade tvätta varje dag men ledsnade pga tar dels mycket tid, och började kännas jobbigt att känna mig tvungen att tvätta varje dag utan att känna mig ful i håret. Det blev verkligen fett och stripigt efter bara en dag men efter mycket kämpande så tvättar jag det numera var tredje dag. Första och andra dagen ser det bra ut som det är, dag 3 tar jag i torrschampo.
     Jag började helt enkelt att först tvätta varannan dag, trots att det såg flottigt ut dag två. Bestämde mig för att stå ut. Använde hårband, satte upp det osv för att försöka dölja att det var fett. Och bestämde mig även för att det får vara ok med fett hår. Gjorde så i några månader tills håret vant sig och faktiskt såg ok ut även dag 2 och började sedan tvätta det var tredje dag. Längre än så kommer jag inte med mitt hår. Ett par år senare blir det fortfarande fett dag 3,men inte värre än att torrschampo funkar bra. Använder efter att ha testat allt, KICKS egna märke Budgie (tror jag det heter), den grå flaskan (de andra funkar inte lika bra). Mycket bra torrschampo. Blir lite strävt och ger mer volym men inte så mycket som många andra ger, och blir inga grå rester kvar som med andra torrschampon jag testat så länge man rufsar runt ordentligt efter applicering. Jag trodde verkligen aldrig att jag skulle kunna gå till att tvätta var tredje dag, och kräktes typ på folk som föreslog att jag skulle göra som jag sedan gjorde, för hade testat innan, men uppenbarligen gett upp för tidigt. Med det sagt så funkar det kanske inte för alla. Rekommenderar att testa olika torrschampon dock. Väldigt individuellt vad som funkar och många hypade sådana funkar inte alls för mig.


   3. Karin skriver: 23 april 2020 kl 19:50

    Kan säkert funka för vissa men inte för mig med redigt fett hår :). Testat ”din metod” ofrivilligt under längre tid pga mammaledig o ej tid/möjlighet/ORK att tvätta håret och det blir lika fort fettigt för det! Så nu embracear jag att tvätta håret ofta! ☺️☺️


  3. Sigrid skriver: 23 april 2020 kl 12:52

   Precis samma här, så trist 🙁 Dag två så känner jag den där sunkiga hårbotten-doften osa som aura runt mitt huvud. Tunna nordiska hårstrån, som sagt.


   1. Sandra skriver: 23 april 2020 kl 19:10

    Samma här! Jag har så lite hår så min frisör diskret undrade om jag var sjuk. Nä, det var bara två timmar sen jag tvättade håret så nu är det så tunnt och fett så det syns inte att jag har nåt. Du behöver inte tunna ur det btw 😑


 8. nicolina skriver: 23 april 2020 kl 10:34

  tycker alltid du är SÅ fint sminkad 😍


 9. Sofia Cinstagram.com skriver: 23 april 2020 kl 10:47

  Konstig komplimang kanske, men du ser väldigt intellektuell ut på bilden utan smink. Doktorand inom kulturämne som folk är rädda att debattera emot vibes får jag.


 10. Anne skriver: 23 april 2020 kl 10:48

  Nyfiken fråga – varför nämner du inte att du även gör ansiktsbehandlingar? 🙂 Jag läste någon intervju med dig i Elle (tror jag?!) när jag var hos frisören i somras, och där berättade du att du exempelvis går och gör någon fuktbehandling en gång i månaden. Jag lägger ingen värdering i det, tycker bara influencers borde våga nämna den lilla haken när det gäller god hudvård.


  1. Sandra Beijer skriver: 23 april 2020 kl 11:10

   va! glömde bara. skriver ofta att jag gör det i bloggen. var sjätte vecka går jag dit.


   1. Lisa skriver: 23 april 2020 kl 12:19

    Vore kul om du skrev ut vilka produkter och så som används! Har så himla känslig hy och skulle behöva bra tips!


   2. Jonna skriver: 23 april 2020 kl 14:28

    Kan du inte berätta mer om den behandlingen? Varför du valt den och vad den gör? 🙂


 11. Saga skriver: 23 april 2020 kl 11:13

  Vad har du för läppstift/läppglans(?) på tredje bilden? Så fint! Kände direkt att jag måste köpa.


 12. Emma skriver: 23 april 2020 kl 11:34

  Alltså, tycker du är så himla himla HIMLA gullig utan mascara! Som en älva ur Lord of the rings eller en porslinsdocka <3


 13. Julia skriver: 23 april 2020 kl 12:31

  DU ÄR SÅ SNYGG. och ser ut att inte vara en dag över 24 🤷🏼‍♀️


  1. Hildur skriver: 23 april 2020 kl 16:28

   JULIA: Jeg er så lei av ”du ser yngre ut en du er” komplimenter. Kan man ikke bare se ut som den alderen man gjør og fortsatt se fantastisk ut! Vi må slutte å underbygge at det å bli eldre/se eldre ut er noe negativt!

   Du ser ut som en flott 35-åring, Sandra!


 14. Ida skriver: 23 april 2020 kl 12:32

  Angående ögonbryn å dylikt. Testa browlift när du har möjlighet (kan ju vara si å så med behandlingar i å med Corona) – blir SÅ stor skillnad, även om man har få strån/tunna ögonbryn. Och man känner sig alltid lite extra ”fixad” när man vaknar på morgonen 🙂


 15. Anneli skriver: 23 april 2020 kl 12:39

  Snälla gör en video när du sminkar dig!!!!


 16. Malin skriver: 23 april 2020 kl 16:12

  Sandra du är också skitsnygg utan smink, glöm aldrig det <3


 17. Hedda skriver: 23 april 2020 kl 16:35

  Har också genomskinliga fransar (och bryn… heh) så om jag bara fick välja en produkt blir det nog browgel eller brynpenna. Och bilden på dig där du inte har mascara förstärkte det valet för WOW – pangsnyggt! Älskar också sminkningen med röd/orange ögonskugga, mjau!


 18. Ida skriver: 23 april 2020 kl 19:46

  en fråga till er som aldrig går ut utan smink: känns det jobbigt att inte kunna göra det? eller blir man så van vid känslan av att vara sminkad? känns det kanske t o m ”tomt” utan smink? själv använder jag mest concealer, mascara ibland, men när jag gör det tycker jag ögonfransarna känns så tunga och slutar dagen med svart under ögonen. skulle inte klara av att ta på elva sminkprodukter i ansiktet varje dag, men det är väl rätt vanligt att göra det. i 9an startade jag ”sminkfria dagar” med tjejerna i min klass för att det blev lättare att gå osminkad när vi var flera. så kul att tjejer som kände sig tvungna att ha smink plötsligt vågade komma helt osminkade. en känsla av samhörighet och kraften i att göra saker som grupp. slut på denna långa kommentar, dela gärna vad ni tänker!


  1. Anonym skriver: 23 april 2020 kl 20:33

   Förstår inte hur man orkar sätta 30 min varje morgon på smink?? Du måste ju stiga upp jättetidigt? Jag använder max 5 min


  2. Karolina skriver: 23 april 2020 kl 20:40

   Mitt svar är att jag är ful utan smink. Blek med röda flammor, särskilt på hakan. Hade det varit på kinderna hade det kanske sett gulligt ut eller nåt, men inte gulligt att ha röd haka på ett vitt fejs. Genomskinliga fransar och bryn. Kass benstruktur, tunna torra läppar, ganska fula tänder som man kanske lättare bortser från om man är fin i övrigt, dvs sminkad. Blir typ less när folk säger saker som ”skulle aldrig orka sminka mig blabla”, eftersom det antingen krävs en väldigt hög självkänsla eller ett normsnyggt (osminkat) ansikte för att göra ett sån konstanterande. Skulle väldigt gärna ha sminkfria dagar med kommer aldrig känna mig trygg i det tyvärr😕


   1. Ida skriver: 23 april 2020 kl 21:36

    tack för att du delar! förstår att det jag skrev kan låta provocerande, kan säga att jag inte har särskilt bra självkänsla när det gäller mitt utseende (hur många tjejer/kvinnor i det här samhället har det?). har väldigt snea tänder, akne och folk säger ganska ofta att jag ser trött/sur ut. tror mer det har att göra med att jag liksom aldrig vant mig vid att ha smink, och också hänger mycket med folk som inte gör så mycket med sitt utseende. omgivningen påverkar ju så mycket. tycker så synd om alla tjejer som är små nu och växer upp med alla dessa influencers och ideal som blir sjukare för varje dag, skönhetsingrepp håller verkligen på att bli normaliserat. tänk om det till slut skulle bli så absurt att vi bara skiter i allt i stället och lägger våra pengar och vår energi på annat i stället, det vore nåt. (om jag låter dömande så är jag inte det (utom mot influencers som missbrukar sin makt), vi är ju alla insnärjda i skönhetsidealen. och bara för att jag knappt sminkar mig betyder det verkligen inte att jag inte bryr mig om hur jag ser ut….)


   2. Anonym skriver: 24 april 2020 kl 13:27

    Tror inte alls du är det minsta ful. Det är det här idiotiska samhället som tvingar oss in i en snäv mall för hur man ska se ut. Tycker att det är synd att vi ska leva i ett samhälle, där man tvingas in i en viss mall och inte får/kan visa sitt utseende, sina egna färger, utan måste täcka över och förändra allt. Därför reagerade jag på att Sandra använder 30 min varje morgon på att sminka sig, för att känna sig fin enligt hur samhället har bestämt att man borde se ut. Istället för att bara se ut som man gör liksom. Jag vet inte, önskar väl bara att flera embrace:ade sina egna utseenden och såg det vackra i dem.


    1. Sofia skriver: 24 april 2020 kl 15:34

     Det är sjukt mycket jobbigare och svårare att skaffa så bra självkänsla att det känns bekvämt att gå ut osminkad, än vad det är att sminka sig 30 min på morgonen. Obs talar för mig själv, inte för Sandra. Tycker för övrigt att det är en sjukt mysig stund, dricka kaffe och lyssna på pod, vakna till. Men hänger ju såklart också ihop med att jag helst aldrig skulle gå ut bland folk utan smink. Så kan det va och det är helt lugnt! Kan leva med det.


    2. Ida skriver: 24 april 2020 kl 23:58

     Håller med. Men att embrace:a sitt utseende är extremt svårt i en värld där så mycket handlar om yta. Orimligt perfekta tjejer finns på Instagram, bloggar, reklam, filmer, serier, överallt. Det beror säkert delvis på ålder, jag är 20 och tror ingen tjej i min ålder skulle säga att hon är helt nöjd med sitt utseende.


  3. Emma skriver: 24 april 2020 kl 13:03

   Jag går utan smink typ hela tiden. Även om jag ska ut ibland så tar jag bara lite concealer, rouge å mascara. Ibland drar jag på stort.
   Dock så tror jag att jag fått med mig det här med att inte ha smink från min mamma, hon har aldrig någonsin varit sminkad och såg aldrig henne sminka sig när jag var liten.
   Jag fick liksom lära mig sminka mig på en makeup-kurs som min mamma fixade till mig när jag var 14 år. Men blev inte ens intresserad då.

   Jag är bara van med att gå utan smink så reflekterar inte över det alls. Men jag tror även kanske att saken hade varit annorlunda om jag hade haft jobbig hy. Jag vet inte.


   1. Anonym skriver: 24 april 2020 kl 16:05

    Min mamma använde sällan smink så kan hända att det beror på det även i mitt fall. Jag sminkar mig, men ganska lite och lägger inte speciellt mycket tid på det. Tycker bara det känns konstigt att skapa ett helt nytt utseende med smink? Det känns som att man liksom sänder signaler till unga tjejer att man inte duger som man är? Att det skulle vara fult att se ut som man gör? Att man inte kan visa sitt riktiga ansikte. För mig känns det på något sätt lite sorgligt. Men tror precis som du att det delvis beror på vad man har och har haft för kvinnor i sin omgivning och vad de har gjort. Oroar mig lite för unga idag då det plötsligt inte räcker att sätta lite mascara för att förlänga fransarna utan man ska måla ögonbryn, sminka helt nya ögon, ett helt nytt ansikte. Tänker också att denna samhällsförändring i allra högsta grad syns i Sandras blogg då hennes sminkning för ca 10 år sedan mera bestod av ”bara mascara” och max kajal och nu är det plötsligt en massa produkter man knappt vet vad de är.


    1. Ida skriver: 25 april 2020 kl 00:00

     Håller med om att det sänder signaler och är som jag skrev längre upp också orolig för yngre tjejer. Fillers är ju snart helt normaliserat t ex.


  4. Mila skriver: 25 april 2020 kl 10:30

   För mig är sminkandet en del av min morgonrutin. Jag tycker om att gå upp en timme innan jag måste gå ut (6:45 går jag upp) och i lugn och ro sminka mig, fixa håret och lyssna på en pod under tiden. Sista kvarten sätter jag mig och dricker en kopp te och kl 7:45 går jag ut och känner mig lugn men pigg. 🙂 Min mardröm är att gå upp 10 min innan jag ska ut, hetsa på mig kläderna och sedan springa till cykeln…Så stressigt.
   Och ja, sedan känner jag mig inte ”färdig” utan smink? Känns som att gå ut i underkläder. 😛 Kanske sorgligt enligt vissa men äsch, det stör mig i te ett dugg. Med åldern har jag blivit mer avslappnad också. Har 2 ggr gått till jobbet utan smink pga ögoninflammationer och det störde mig faktiskt inte så mycket. En kollega sa ”du ser inte vaken ut, är du sjuk?!” Medan en annan sa ”vad söt du är idag!”. 🙂 Lustigt hur olika det kan vara hehe.


 19. Bea skriver: 23 april 2020 kl 23:23

  Du er vakker uten sminke! Wow!


 20. Malin skriver: 24 april 2020 kl 02:43

  Helt fantastiska selfies Sandra, så fina sminkningar!


 21. Hanna skriver: 25 april 2020 kl 08:21

  Våga mindre smink! Mycket intressantare och vackrare utseende helt utan smink (men fattar att du gillar/känner dig bekväm med smink). Har aldrig fattat grejen med vit sminkning i ögonvrån, ser bara konstigt ut på alla som har det. Samma sak med vit kajal innanför ögonfransarna – får ju inte alls ögat att se större ut (sminkmyt?), det ser bara onaturligt ut. Jaja, det är mina åsikter. Älskar din blogg, finns ingen bloggare som är så kreativ och smart!


Dela på:
Laddar