Sandra Beijer
Hej, jag heter Sandra och är författare, bloggare och skribent. Har skrivit tre romaner och bloggat sedan 2005. Tycker om fredagar, cava och när det är sommar. Skriver just nu manus till min dramaserie som kommer till SVT 2022.
Annons

man borde inte säga ”jag dör” när man skrattar jättemycket åt något väldigt roligt, man borde säga ”jag dör” hela tiden

Elis Burrau - Karismasamhället en roman

Jag har läst ut en bok. Karismasamhället: en roman av Elis Burrau.
Kanske är Elis Burrau Sveriges vackraste namn eller?
Omslaget på denna bok är ju inte fy skam det heller.

Elis Burrau - Karismasamhället en roman

Karismasamhället: en roman är som 230-sidig mix av dagboksanteckningar, hastigt nedskrivna dikter och facebookkonversationer nedkokad till sitt alldeles egna flöde.

Annons

I början blev jag nästan fnittrig för att formuleringar att stryka under bara avlöste varandra. Som stycket här ovan. Det är så bra?

Elis Burrau - Karismasamhället en roman

Boken handlar om ett kompisgäng som består av 30% namedropkonversationer , 30% bli fulla på eventvin, 30% konstnärsstruggle. Ingen är så djup som någon som är 23 och det är det finaste med alla 23-åringar.

Annons

Elis Burrau - Karismasamhället en roman

Man får nästan känslan att hela Karismasamhället: en roman är skrivit i anteckningarna på mobilen. Det är som att hänga i någon okänds anteckningsapp. Vissa saker fattar man överhuvudtaget inte alls, andra är märkliga tankevurpor som jag inte ens är säker på om de betyder något för Elis Burrau? Kanske? Vet inte om det spelar någon roll?

Det är nog också därför som jag mest fastnar för delarna när han beskriver händelser och människor runt omkring honom. Som när hans kompisgäng hänger på Scandic Malmen, går på efterfest på en parkeringsplats i Hökarängen, blir tatuerade med ekologiskt bläck i en hemmatatueringsstudio och skriver meddelanden i gruppchattar på Facebook.

Elis Burrau - Karismasamhället en roman

Jag tycker mycket om det stillastående i berättelsen. ”Romaner med handling är skittråkiga” skriver Elis Burrau. Och jag håller med till viss del, men trots krigandet efter en avsaknad av handling är den ändå där: i slutet av boken känns det ändå som jag skapat en en slags kontakt med både honom och hans bästisar.

En inblick rakt in i någons huvud, sällan man får det ändå. Fint.

Finns här och här.

8 kommentarer till “man borde inte säga ”jag dör” när man skrattar jättemycket åt något väldigt roligt, man borde säga ”jag dör” hela tiden”

 1. Ina skriver: 14 mars 2018 kl 10:30

  En sak jag funderat på länge. Varför har det blivit vanligt bland vissa bloggare att skriva frågetecken efter meningar där man tidigare skrev punkt eller utropstecken? Tex skriver du ”Det är så bra?” /Nyfiken


  1. Sandra Beijerrodeo.net skriver: 14 mars 2018 kl 11:05

   Tänker att det typ är ett sätt att uttrycka -hur- man säger något.
   Jag säger inte: Det är så bra.
   Jag säger Det är så bra?
   Lite som ett medhåll, att jag och den som läser har en konversation.
   typ.. eh.


 2. YMCMB skriver: 14 mars 2018 kl 10:55

  Det är så deppigt att det här basically ÄR svensk litteratur. Dvs. pretentiös och självgod rappakalja.


  1. Sandra Beijerrodeo.net skriver: 14 mars 2018 kl 11:06

   Det stämmer ju iofs inte alls. Svensk litteratur är ju bred och underbar tycker jag. Tråkigt om allt lät likadant eller? Kolla i min bokkategori för tips! Läser mest svensk litteratur atm.


   1. YMCMB skriver: 14 mars 2018 kl 11:22

    Jag läser också mycket svensk litteratur – tyvärr. Och det viktigaste är en välpolerad yta, särskilt för unga författare. För att parafrasera dig: spelar det ens någon roll om det författaren skriver betyder något. Svensk litteratur i ett nötskal.

    Och för att svara på din fråga: Ja, det är jättetråkigt att i stort sett allt låter likadant.


    1. M skriver: 14 mars 2018 kl 11:51

     Vilken svensk litteratur läser du då?


 3. Alice skriver: 14 mars 2018 kl 13:23

  Är så sjukt, måste läsa denna bok! Elis var i utkanten av den umgängeskrets jag hade i gymnasiet så det känns som att jag vet vilka han pratar om, speciellt i stycket om Sasha. Ååh ska bli så kul.

  PS. Så sjukt att bli vuxen när de man minns som tonåringar nu är vuxna och skriver kritikerrosade böcker.


 4. Lamia skriver: 14 mars 2018 kl 14:45

  hade en väldigt fin och öppen ””konversation”” med Elis om romanen i MAUs tidning!! tips om man vill veta lite mer kring hur han skriver osv,

  https://issuu.com/mahskara_malmo/docs/issue_sum__95


Dela på:
Laddar