Annons
Annons

matzo ball soup.


 

Matzo ball soup är en judisk soppa gjord på hönsbuljong med grönsaker och brödknödel (jag vet, weird ord). Den är så himla god. I Sverige har vi ju en variant som heter ”soppa med klimp”, men då är smakerna annorlunda. Brödbollarna i en matzo ball soup smakar liksom kexigt och sellerin och tomaterna gör smaken mer fresh än vanlig grönsakssoppa.
Vår kvarterskrog Katarina Ölkafé var typ den enda i stan som serverade matzo ball soppa men nu har de tagit den från menyn :/ Alltså bestämde jag mig för att laga min egen! Häng med.

Annons

matzo ball soup

OBS: jag utgick helt från smakminnen från de matzo ball-soppor jag ätit och använde inte recept. Så om det är någon som tycker att rätt ska vara rätt så ber jag om ursäkt redan nu. Matzo Ball-mixen köpte jag i New York, men man kan göra egna bollar av ett speciellt kexigt mjöl som obvi heter matzo mjöl, eller bara genom att mala water crackers i en mortel till fint mjöl. HItta recept via google! Eller köp en matzo ball-mix nästa gång du är i USA, finns i din närmsta mataffär.

Förutom ingredienser till bollarna behöver du till min soppa: vita bönor, morötter, körsbärstomater, gul lök, selleri, en vitlöksklyfta, hönsbuljong och färsk dill.

matzo ball soup

Mina bollar gjorde jag genom att använda en portion bollmix och vispa ihop i en skål tillsammans med två ägg och en halv deciliter olivolja. Sedan lät jag det stå i en kvart.

matzo ball soup

Under tiden skar jag alla grönsaker. Jag fräste gullöken och vitlöken i en kastrull och sedan hällde jag på en liter vatten och två tärningar hönsbuljong. Låt koka upp under lock.

matzo ball soup

När en kvart gått blötte jag mina händer och rullade ihop degen till valnötsstora bollar. Sedan kokade jag dom i en stor egen kastrull med mycket vatten i en halvtimme.

matzo ball soup

Efter en halvtimme hade de vuxit drygt två tredjedelar av sin storlek och var så här fina!

matzo ball soup

I en soppskål la jag bönorna nederst.

matzo ball soup

Och sedan lade jag i buljongen och grönsakerna som fått koka en stund.
Koktiden ska vara kort för man vill ha grejerna relativt knapriga.
Skivade morötter typ sex minuter och sellerin och tomaterna typ tre! Jag vet, kort, men gott.

matzo ball soup

Avslutade med att klicka i två matzo bollar och strö över finklippt dill.

matzo ball soup

Servera till någon som kanske saknar New York, känner sig lite sjuk, eller bara är sugen på en väldigt god soppa.

 

Translation. Last week I made my own matzo ball soup. I used a matzo ball recipe I bought in New York and did a soup with chicken stock, carrots, celery, tomatoes, onion and garlic. Finished off with dill on top.

(0)
(0)
(0)
12 kommentarer | Translate
 

Annons
Annons


Laddar