Sandra Beijer
Jag heter Sandra och är författare och skribent. Har skrivit tre romaner och min första dramaserie har premiär i SVT 2022. Tycker om fredagar, cava och när det är sommar. Bloggen uppdateras två gånger dagligen mån - ons, och en gång per dag tors - sön.
Annons

min fujikamera – ett år senare

august

Nu har jag haft min fujikamera i ett och ett halvt år.
Jag var i stort behov av en nättare kamera att ta med mig ut och fota med. Min stora systemkamera från Canon kändes som att jag bloggade i tiotalet varje gång jag hivade upp den.

Annons

new camera

Min kamera är en Fujifilm X-T30

Flera har önskat recension men jag har dragit ut på det för att kameran får mig ofta att känna mig lite som en idiot.  Den har…så många funktioner. Och nästan varje tillfälle när jag använder den ute på stan så råkar antingen jag eller någon komma åt en av funktionerna vilket gör att kamerainställningarna rubbas. Och jag fattar nästan aldrig vad som har hänt, för att funktionerna är så många.

Annons

Jag vill bara kunna ändra bländare, slutartid, skärpedjup & iso. Det är det enda jag jobbar med.
Men den här kameran har femton inställningar för fokus, för filter, för ljus och mörker och gud vet vad. Vet inte varför de gör så, jag tror varken det blir enklare för mig som fotat i många år, eller för en nybörjare med alla inställningar.

Trots vårt styvmoderliga förhållande tycker jag ändå om min kamera av flera anledningar!
Tänkte att jag bara gör en klassisk plus- och minus-lista:

august. my birthday
Brännö, Göteborg
september

antibes
gotland
Gotland
january

PLUS med Fujifilm X-T30

+ Först det självklara: den tar mycket bättre bilder än min mobil. Det är fortfarande en viss skillnad från en större systemkamera, men jag tycker skillnaden är så pass liten att det knappt är märkbart. Det blir helt enkelt jättefint.

Annons

+ Snygg kamera. Alltså jättesnygg, ser ut som en analog fast den inte är det.

+ Nätt. Väger ingenting och jag kan ta bilder ute på stan utan att det känns som att jag hivar upp värsta kamerafesten.

+ Använder nästan varje dag på grund av att den är så pass nätt och lätt. Detta är ett absolut största plusset för min del.

+ Lätt för andra att använda. Förut när jag placerade en stor systemkamera i handen på folk och bad de fota mig blev bilderna ofta inte bra. Här kan nästan vem som helst garanterat ta en bra skarp bild för att den är förståelig var man klickar och tittar för en noobie.

+ En lätthanterlig mobilapp så att jag kan ta bilder med självutlösare.

Annons

+ Bra i mörker, men det handlar snarare mer om mitt objektiv! Jag har ett fast 23 mm-objektiv och det rekommenderar jag.

MINUS med Fujifilm X-T30

– Alldeles för många funktioner. Också funktioner som inte alls borde finnas på en kamera, typ olika slags filter. Det kan jag fixa själv i datorn sen.

– Att knapparna är digitala. Jag lyckas peta in en inställning med kinden jämt.

– Att menyn och dess inställningar inte är användarvänliga. Jag lyckas sällan lokalisera problemet snabbt.

– Att den är helt anpassad för en högerhänt person. Som vänsterhänt håller jag kameran på ett annat sätt, vilket gör att jag lyckas komma åt inställningar även på det sättet. Hade ju dock gått att lösa med färre knappar…

Annons

– Skärpeljuset är inte lika elegant som på min gamla systemkamera.

– Något för känslig för suddighet, man måste ha en stadig hand när man fotograferar.

SAMMANFATTNING:
I det stora hela är jag glad att jag valde att köpa en mindre kamera. Men jag önskar att jag köpt versionen efter Fujifilm X-T30 som heter Fujifilm X-E4. Den är är mycket mer lik en systemkamera med färre funktioner och mer fokus på manuella inställningar.

Samtidigt har jag tagit massa fina bilder med min kamera och just för att den är så lätt och nätt kan jag ha med den nästan jämt.

january

Annons

14 kommentarer till “min fujikamera – ett år senare”

 1. Anna skriver: 8 oktober 2021 kl 07:37

  Älskar att du tog med hur den är för en vänsterhänt <3


 2. Emma skriver: 8 oktober 2021 kl 07:54

  Vilken tydlig recension! Uppskattas. Tänkte senast igår på grejen med att vara vänsterhänt, alla bröd är felvända på restauranger, att köra bil är skevt, var tvungen att köpa en telefon med ”ram” för dem heltäckande skärmarna går inte att skrolla på som vänsterhänt, alla blippa korten på kollektivtrafiken blir fel hand, att hålla en jäkla sax. Väldigt sjukt egentligen. Försöker lära mig sticka på youtube men alla videos måste jag spegelvända så det tar en himla tid haha


  1. (: skriver: 8 oktober 2021 kl 09:16

   om det gäller slätstickning (bara räta) så tycker jag att det är överlägset att kunna sticka åt båda håller (dvs fram och tillbaka) för att slippa själva bytet, tog mig några vändor att få koll på men går det galant!


   1. Emma skriver: 8 oktober 2021 kl 16:27

    Jaaa mitt mål är det men har en sån otrolig dålig motorik i högra handen att det får bli i framtiden när tålamodet finns <\3


  2. F skriver: 8 oktober 2021 kl 11:06

   Förstår inte med mobilen? Har en där skärmen går ut helt på båda sidor och kan använda vänster eller höger hand? Kanske missat något? Vill förstå!


   1. Emma skriver: 8 oktober 2021 kl 16:25

    Det kanske bara är en killgissning men har samma storlek på händerna som min syster och köpte mobil av henne där hon hade Inge problem med att slöskrolla men jag klickade på massa saker när jag gjorde det. Hon är högerhänt och jag vänsterhänt. Tänkte det först var att jag var tvungen att lära mig hålla den annorlunda men märkte den ett mönster av att mer saker som var klickbara var mer lättåtkomligt på vänster sida än höger


  3. Cia skriver: 8 oktober 2021 kl 16:16

   Det jag stör mig mest på är större knivar med tand.
   Skivorna blir sjukt sneda när man skär med vänster. Och lättare att man skär sig.
   Saxar går ju att köpa för oss vänsterhänta med brödkniv för oss har jag inte sett. En bra sak är att jag kan använda gamla ärvda potatiaskalare som är slöa på högra sidan men funkar bra för vänsterhänta. Både jag och sambon är vänsterhänta men båda barnen är högerhänta. En del saker är svårt att lära dem med höger 😊


   1. Maja skriver: 9 oktober 2021 kl 00:18
 3. Jessica skriver: 8 oktober 2021 kl 08:29

  Vet inte vilka knappar det är som du råkar trycka på men flera knappar går att ”stänga av”! Du går in i menyn under button/dial settings https://fujifilm-dsc.com/en/manual/x-t30/menu_setup/button-dial_setting/index.html. Hoppas det kan hjälpa 🤞


 4. PsykiskOhälsaBlogg skriver: 8 oktober 2021 kl 10:13

  Blir ju superfina bilder! Och tack för att du gör en recension, jag är så dålig på att ta bilder och det kan se ut som att jag inte levt under ett halvår eftersom det inte är några bilder som tas. Så tack för att du lade upp det här inlägget 🙂

  Hoppas att du får en fin dag!


 5. Barbara skriver: 8 oktober 2021 kl 11:52

  Hi Sandra!
  I also switched from my big Canon 6D to a Fujifilm X100V. At the beginning I was so lost with SOOO many functions but then found out something that worked for me: I just set different buttons for different functions. For instance, one for focus mode, another one for switching between the screen and the viewfinder and a dedicated one for face detection. I have. I have set off the tactile function of the screen because every time I put the camera on my camera on my face I mess everything with my nose. Otherwise I function with the dials for the aperture and speed. Hope it helps!
  Cheers

  Bárbara


 6. Christina skriver: 8 oktober 2021 kl 14:11

  Alltid ögongodis med fina bilder! Hade också valt en liknande kamera om jag bloggat, snygg och nätt. Synd att de ska komplicera till dom så mycket med massa onödiga funktioner…


 7. Jenks skriver: 8 oktober 2021 kl 20:20

  Har läst din blogg i.. Jamen 10 år!? Visste inte du var vänsterhänt! Blir glad att höra hihih.


 8. Christina skriver: 9 oktober 2021 kl 08:58

  Har du kollat in Nikon Z FC? Samma utseende som din (baserad på en gammal Nikon filmkamera från 80-talet), men är väldigt manuell. Har inga fancy pancy inställningar eller funktioner, utan en ratt för bländare, en till slutartid, en till skärpedjup & en för iso.


Dela på:
Laddar