Sandra Beijer
Hej, jag heter Sandra och är författare, bloggare och skribent. Har skrivit tre romaner och bloggat sedan 2005. Tycker om fredagar, cava och när det är sommar. Skriver just nu manus till min dramaserie som kommer till SVT 2022.
Annons

mordet på kommendören.

Haruki Murakami - Mordet på kommendören

För någon månad sedan kom Haruki Murakamis senaste roman ut på svenska, Mordet på kommendören. Det är en roman i två delar, den andra delen släpps i början på nästa år.

Som ni vet älskar jag Murakami och läser allt han gör! Tycker så mycket om hans småputtriga språk som är lite som att lyssna när en kompis berättar något trevligt som hänt dem medan de lagar mat till en. Det kombinerat med surrealistiska historier man aldrig kan lista ut.

Annons

Jag vet inte om jag orkar problematisera Murakami i varje recension jag lägger ut om honom. Men ja jo, jag tycker också att det är onajs med hans bröstbesatthet och långa utläggningar om kvinnokroppen. Men han är en äldre man i ett av världens mest sexistiska länder så jag är liksom knappast förvånad. Så länge jag är trygg i mina egna genusglasögon väljer jag att se förbi det, precis som jag hade gjort om jag läst en mycket gammal bok. Jag tycker att hans historieberättande är så pass unikt att det är värt det.

Haruki Murakami - Mordet på kommendören

Annons

Så! Mot boken.
Mordet på kommendören handlar om en trettiosexårig porträttmålare som en dag out of the blue blir lämnad av sin fru. Hon har förälskat sig i någon annan och vill skiljas.

Mannen blir mycket olycklig och beger sig ut på en kringflackande resa genom Japan som sedan slutar i att han flyttar in i ett hus som ligger avskilt i en dal på ett berg.  Huset ägs av en åldrande konstnär som nu sitter inne på ålderdomshem. Han får bo i huset tills vidare mot att han tar hand om det.

Två märkliga saker händer relativt omgående efter att han flyttat in:
Det första är att hans granne på den andra sidan dalen beställer ett porträtt av sig själv för en stor summa pengar. Det andra är att mannen vaknar mitt i natten av ett ljud från en bjällra som verkar komma från stentäckt grop en bit från huset.

Haruki Murakami - Mordet på kommendören

Det jag tycker mest om med Murakami är ju såna här små saker som de två styckena över. Utdragen är som vackra kakor typ – inte så viktiga för berättelsen men bygger samtidigt hela stämningen. Det är likadant med de noggranna beskrivningarna av vad huvudkaraktären lagar för middag, vad han lyssnar på för musik, vad han noterar först med människor han möter. Så mysigt.

Murakamifans kommer känna igen många klassiska grejer som brukar återkomma i hans böcker. Känslan av att vilja stänga in sig i väldigt små utrymmen, brunnar som går att klättra ner i men inte upp, att ta sig fram genom mörk terräng och så vidare.

Annons

Inte hans bästa bok skulle jag säga, men har å andra sidan den andra delen kvar. Samtidigt tyckte jag om att befinna mig i den här kusliga fridfulla stämningen om en man som bor i skogen ute i ingenstans, målar porträtt och försöker komma över sin fru.

Boken finns här och här.

13 kommentarer till “mordet på kommendören.”

 1. Sandra skriver: 9 december 2018 kl 09:11

  Vilken är din bästa bok av Murakami då? ? kram


  1. Sandra Beijer skriver: 9 december 2018 kl 11:00

   norwegian wood, sputnikälskling och fågeln som vrider upp världen är nog minsta favoriter tror jag!


 2. Hedvig skriver: 9 december 2018 kl 10:05

  Undrar samma som Sandra!


 3. Helena skriver: 9 december 2018 kl 10:15

  Har du inte läst Kafka på stranden? Det var den förstabok jag läste av Murakami, och är nog fortfarande min favorit. 🙂


  1. Sandra Beijer skriver: 9 december 2018 kl 11:01

   jo! himla bra! 🙂


 4. Sara skriver: 9 december 2018 kl 10:37

  Har flera av hans böcker hemma men vet inte vart jag ska börja riktigt? Vilken rekommenderar du att man läser först för att komma in i det bäst?


  1. Sandra Beijer skriver: 9 december 2018 kl 11:01

   norwegian wood är mitt förslag! 🙂


  2. A skriver: 9 december 2018 kl 16:44

   Håller med om Norwegian Wood som första Murakami-bok, den har nämligen precis den där känslan som är så speciell för honom men är inte riktigt lika spårad och surrealistisk. Skulle efter den gå vidare med Sputnik älskling, sedan Kafka på stranden och efter det Fågeln som vrider upp världen. På så sätt får man en härlig upptrappning av Murakamis galenskap. Tjing!


 5. S skriver: 9 december 2018 kl 16:27

  Har inte läst honom alls men tror min lillebror skulle tycka mycket om, precis hans typ av stämning och så älskar han beskrivningar av mat i böcker (vem gör inte). Vilken skulle ni Murakamiproffs julklappstipsa om för en femtonårig rätt läsvan grabb? Gärna en som åtminstone har liiite mindre sexistisk stämning.


  1. Sofia skriver: 12 december 2018 kl 23:19

   Kafka på stranden handlar om en tonårspojke (tror han är 15) så den kanske passar?


 6. Anette skriver: 9 december 2018 kl 17:06

  Sandra, jag blir så ledsen på ELLEs portal! Det går ju inte att scrolla/bläddra mellan inläggen. Gäller alla bloggar här, inte bara din. Har varit så i kanske ett år nu? Vet ej, länge i alla fall. Läser från PC (ny, flashig, uppdaterad) vet inte om det är bara jag som upplever detta eftersom det inte har rättat till sig sedan sist jag gjorde ett försök. Har totalt tappat alla ELLE-bloggarna på grund av detta. Går bara läsa det översta inlägget, sedan rullar inläggen i slow motion baklänges när jag försöker scrolla vidare. Suck! Saknar dina texter ju!


  1. COUNTRYGIRL and HOUSEWIFEfondofhome.blogg.se skriver: 9 december 2018 kl 23:31

   Anette, det är nog något med din dator eller inställningen som gör att det är så. För jag har inte samma problem och använder också dator! Hoppas att det löser sig! 🙂 Testa en annan webbläsare och se om det fortfarande är problem!

   /V

   http://fondofhome.blogg.se – från kråkbo till husdröm


   1. Anette skriver: 12 december 2018 kl 18:10

    Tack för svar 🙂 Dock är det ju bara bloggarna på ELLEs portal som beter sig så här. Inga andra bloggar. Har du provat att scrolla flera inlägg ner?


Dela på:
Laddar