I fredags när jag kom hem från jobbet var himlen skärmsläckarrosa. Löven på träden kämpar på men snart är det nog över. Jag hade fått ett superflott bud från vinet Giovanni Rosso. En låda full med italienska matvaror + vin. Detta var mycket passande för att jag skulle laga middag till två vänner samma kväll. I lådan låg bland annat torkad karl johanssvamp och en tryffel (!). De fick absolut vara med i rätten. Tillsammans med färsk rosmarin, chili och vitlök i bakgrunden. Drack ett glas vinho verde och lyssnade på Elvis. Och ställde fram innan-maten-snacks: tomater och grissini. Vid halv åtta kom Linn och Alexandra. Det var inte bara en vanlig middag, vi firade lite! Jag och Alexandra hade nämligen varit kompisar i tio år denna helg. Visste ni att om man har varit kompis med någon i över sju år är sannoliken stor att man är vänner resten av livet. Jag och Alexandra har valt varandra som innersta gäng under pandemin. Linn som hade antikroppar hade fortfarande inte riktigt fått tillbaka smaken så jag lovade att kötta på med umami. Det blev tryffelpasta med karl johanssvamp. Faktiskt så gott att jag lagade det igen på söndagen. Alexandras tallrik utan persilja. Här följer receptet: Tryffelpasta med karljohanssvamp Du behöver: Pappardelle Tryffel Torkad karl johanssvamp Vitlök Rosmarin Chili Tryffelolja Parmesan Grädde Persilja Gör så här: - Förväll svampen. Det gör du genom att lägga den i vatten i cirka 20 minuter. - Plocka ut svampen men spara vattnet. Du ska koka pastan i vattnet, det innehåller massa smak. - Stek svampen i panna och addera smör när vätskan försvunnit. - Bryn svampen i smör tillsammans med hackad vitlök, chili och rosmarin. - Koka upp pastavattnet i en kastrull och lägg i pappardelle. - Addera grädde i stekpannan. Låt puttra ihop. - Flytta pastan till stekpannan när den är något under al dente tillsammans med en deciliter pastavatten, riven parmesan och några droppar tryffelolja. Rör om. Smaka av med salt&peppar. - Servera på tallrik, riv över rikligt med tryffel, parmesan och färsk persilja. Vi skålade för tio års vänskap. Vi gav även varandra presenter! Jag fick en flaska portvin och Alexandra fick en mossgrön mössa av mig. Vi träffades på en Halloweenfest i New York. Vem hade jag varit utan Alexandra, någon annan helt säkert. En lugn men fin novemberfredag i mitt liv med två gullisar.