Som ni kanske vet så hatar jag att slänga mat. Jag ser det nästan som en sport att inte slänga en endaste grej jag köper. På ett sätt är det nog så min kreativitet i köket mår som allra bäst: när jag får öppna kylskåpet och bygga utifrån det jag har. Här kommer tre recept jag gjorde i veckan som uppkom ur gamla räkskal. I söndags tänkte jag laga en slags vongole, men min närmsta mataffär hade inte färska hjärtmusslor så jag köpte på burk + en påse färska räkor. För att få fram skaldjurssmak kokade jag en buljong på räkskalen. Sandras söndagsvongole: Pasta Schalottenlök Vitlök Chili Tomater Persilja Cava Vongolemusslor på burk Räkor Gjorde en pastasås genom att först skålla tomaterna och sedan steka dom länge (20 min kanske) på låg värme med lök, vitlök och chili och en generös skvätt cava. Man behöver verkligen inte skålla tomater men jag tycker dom blir så fina då. Buljongen: Alla stumpar och skal som blev över av lök och chili och tomater fräste jag i en kastrull tillsammans med räkskalen. Sedan hällde jag över vatten så att det täcktes och lät koka upp med lite salt. Tog bort skummet som blev på toppen med en sked, för det har jag läst att man ska. Sedan fick det puttra i en halvtimme (orkade inte mer var för hungrig). Efter det silade jag bort allt skräp och så poff har man buljong. Hällde över någon dl av buljongen i tomatsåsen tillsammans med nykokt pasta och färsk persilja. Blev såhär. Smakade jättemkt skaldjur och umamigt mmm Det som blev kvar av räkbuljongen ställde jag i kylen och så blev det en ny dag. Dags att göra räksoppa! Fräste zucchini och gul lök i en kastrull med olja. Hällde i buljongen och lät koka upp. Efter några minuter adderade jag matlagningsgrädde och lät koka i några minuter mer. Smakade av med salt och peppar, mer än så behöver man inte. Toppade med räkor, hjärtmusslor och persilja, men den är god bara som den är också. Mkt tillfredställande med hemmagjord buljongsoppa ändå. Ny dag igen! Hade kvar lite av soppan (som dagen innan var en buljong då). Hmmm, vad kunde man hitta på dag 3? Bestämde mig för att göra en slags risotto fast på matvete (för jag hade inte arborioris hemma). Gör såhär: Stek matvete och lök i en kastrull med olja tills löken är glansig. Häll då på lite av buljongen så det täcker (den behöver verkligen inte ha grädde i sig som jag hade, det blev ju bara så pga soppan dagen innan). Koka in buljongen i matvetet och häll i ny vätska då och då så fort den i kastrullen börjar försvinna. Efter ungefär 20 min har du använt all buljong och matvetet är klart och krämigt. Under tiden jag gjorde matvetet stekte jag zucchini, lök och tomater i en stekpanna med olivolja, citronzest och citronsaft. Blanda ihop allt med en rejäl dos parmesan. Lite hjärtmusslor och persilja hade jag kvar också, så det fick hänga med. Smaka av med salt och peppar och servera direkt. Sen är buljongen helt slut och du mätt och nöjd för den tredje dagen i rad. ?