Bánh mì är en macka som kom till när Vietnam var en fransk koloni under 1800-talet. Åker du till Vietnam hittar du den i var och varenda gränd. Frasig baguette, mängder av koriander, picklade grönsaker, färsk chili, fläsk och paté. I Sverige går den knappt att få tag i, vilket är mycket tråkigt för att det här är en otroligt OTROLIGT god macka. Pease är ett helt nytt veganskt ärtprotein från ärtexperten Findus som finns som strimlor, färs och kryddad pulled med smak av chili och vitlök. En ny god nyhet i den vegetariska frysdisken helt enkelt. Det är både klimatsmart och fullproppat med protein, en slags framtidsprodukt alltså. Och idag tänkte jag göra en version av bánh mì-mackan med pease! Du behöver: Pease Strimlor Naturell smak Färsk chili Färsk baguette Morötter Gurka Koriander Vitlök Kryddor: Majonnäs (vegansk eller vanlig) Sriracha Japansk soja Olivolja Socker och ättikssprit för pickling Vi börjar med att snabbpickla morötterna. Det gör du genom att koka upp 3 dl vatten, 2 dl strösocker och 1 dl ättikssprit. Låt svalna. Skär morötterna julienne, alltså som på bilden - som smala tändstickor. Lägg morötterna i vätskan i en lufttät glasburk och ställ i kylen i 20 min. Grattis du har picklat morötter! Dags att steka pease. Bryn det gyllenbrunt i runt 5 minuter på medelvärme tillsammans med olivolja, några skvättar soja och finhackad vitlök. Nu är du redo att montera mackan. Alltså blir hungrig bara av att titta på denna bild ? Öppna mackan och smöra rikligt med majonäs. Du kan använda vegansk eller vanlig majo såklart. Skär gurkorna avlångt som på bilden och chilin i små slantar. Gillar du inte så starkt, plocka bort kärnorna i chilin. Viktigt med mycket koriander, ska täcka hela mackan. Och så pease och picklad morot. Avsluta med att ringla över sriracha. Ät upp och bli nästan lite rörd över att du har skapat något så otroligt jäkla riksgott. På Findus hemsida hittar du fler recept med detta hållabara veganska ärtprotein. Men jag tycker såklart du ska laga det här receptet. Pease hittar du i din närmsta mataffär! ?