Nu ska vi laga bao! Bao är ett kinesiskt bröd fyllt med gott, oftast med basen fläsk och koriander. I Taiwan kallas denna rätt för Chinese hamburger, så man kan ju bara tänka sig hur gott det är. Bröden ångas och blir fluffiga och mjuka som ett moln. I onsdags lagade jag en vegetarisk variant - häng på. Jag köpte frysta färdiga baodegknyten i min lokala asiatiska livs. Gör det ni med. Eller baka om såklart om ni har tid över, det är inte jättesvårt, testade en gång. Här finns ett recept exempelvis. Receptet är för två personer som äter tre baos. Gör man detta som en förrätt räcker nog en bao per person. Du behöver (för 6 baos) En och en halv (typ) ask svamp. Jag tog champinjoner och shimejisvamp. Minst en kruka koriander alt. ett litet knippe beroende på hur koriander säljs i din affär. Snåla ej på koriander!! En lime 1/3 gurka Picklad rödlök Hoisinsås Srirachamajo (alt. sriracha + majo) Soja och sesamolja (till svampen) Sesamfrön/furikakesprinkles (om du har) För att pickla Ättikssprit Socker Picklad rödlök är en grej som tar minst en timme att göra och är alltid trevligt att ha i kylen. Så du kan ju göra den strax innan du lagar receptet, men jag gjorde den några dagar innan och hade sen i tacos och mackor och annat nice. Håller flera veckor i kylen. Här är mitt recept. Gurkan kan du snabbpickla för att få en lättare smak och för att du ska använda allt till baosen. Blanda ihop 1,5 dl vatten, 1 dl socker och en 0,5 dl ättikssprit i en burk, osthyvla i gurkan. Blanda och ställ i kylen i tio min. Klart. Skär dina svampar i lagom stora slantar och bitar och stek i lite olja. När de börjar få lite färg blanda i en matsked soja, en halv tesked sesamolja och en matsked fisksås. TYP. Jag bara skvätte ner lite. Har du inte fisksås hemma - strunt i det, inte hela världen. Har du nåt annat kul, typ risvinäger eller mirin? Jamen toppen i med det. Att laga mat är inte farligt. Var försiktig med sesamoljan bara, den smakar oändligt mycket så man behöver bara litegrann. Dags att ånga bao. Det kan du antingen göra i din ångkokare, men jag orkade ärligt plocka fram min. Så tog kastrull med kokande vatten i botten, durkslag över med bakplåtspapper i. Ånga några i taget och lägg i en kökshandduk sedan så dom håller sig varma. Baosen behöver ånga strax under en kvart för att växa och bli fluffiga. Dags att montera! Roligaste delen. Så här gjorde jag: Hoisinsås i botten, sen svamp, sen koriander, sen gurka, sen rödlök, srirachamajo, en skvätt lime och sedan furikake. KLART. Ät bara. Krispigt, umamigt och med bröd mjuka som valpmagar. Här är en annan variant jag åt till lunch dagen efter. Stekt halloumi, kräftstjärtar, gurka, rödlök, granatäpple, koriander, hoisinsås och srirachamajo. Man kan ta lite vad man hittar hemma och ha i, det kommer bli bra. Glöm för guds skull inte hoisinsåsen bara, en sås så god att man kan äta den med sked. PUSS