Jag kör ju ett projekt här på bloggen för tillfället att laga alla de klassiska italienska pastarätterna. Första receptet var pomodoro och idag är det dags för cacio e pepe. Cacio e pepe är en pastarätt från Rom med extremt få ingredienser. Svartpeppar och ost mer eller mindre. Många hävdar att den är svår att få till just på grund av detta, men det här ska vi väl klara av, eller hur? Nyckeln till en bra cacio e pepe är att få den mycket krämig utan att använda någon grädde överhuvudtaget. Tricket är pastavatten. Vattnet som pastan kokat i innehåller nämligen stärkelse som skapar en slags gräddighet. Du behöver (2 personer): Bucatini, linguini eller spaghetti 1,5 dl Pecorino romano 1 tsk svartpeppar (ej färdigmald på burk utan riktiga korn) En klick smör Salt Detta recept går fort att laga. Börja med att sätta på pastavattnet. Låt sedan nymald svartpeppar fräsa i en stekpanna med smör på medelvärme några minuter. Olivolja går lika bra att använda, det var olika i olika cacio e pepe-recept som jag läste och jag kände spontant att jag ville ha smör, pga, ja, <3 smör <3. Riv osten fint. Nu till det viktiga steget! När pastan är ungefär två minuter från al dente: lägg i den i stekpannan tillsammans med osten och 1,5 till 2 dl av pastavattnet. Jag hällde i pastavattnet lite i taget för att det inte skulle bli för blött. Rör om noggrant på medelvärme i en minut eller två. Stekpannan ska inte vara rinnig när du är klar utan allt ska mojsa ihop sig. Smaka av med salt, servera genast med lite mer svartpeppar och riven ost på toppen. Din cacio e pepe är klar och redo att förtäras ?