Fick ett brev från en Ninni: ✉️ Kan du inte skriva en kort guide till hur man smidigt äter skaldjur? Alltså öppnar olika delar av dem med olika verktyg å grejor. Helst hummer och krabba. Ninni! Det här ska vi lösa. Jag har skrivit en steg-för-steg-guide som jag hoppas är förståelig. Först och främst vill jag bara säga att det är inte skämmigt att inte kunna äta skaldjur! Alla har varit där, och många lär sig i vuxen ålder (om man inte är göteborgare typ). Att exempelvis fråga servitören hur man gör om du är på resto är inte konstigt. Eller en kompis om ni är hemma. Ingen tycker du är konstig. Lovar. HUR MAN ÄTER KRABBA. Krabba är en favvo i mitt liv och lite av en underdog i skaldjursfamiljen. Mättande och oftast inte så dyr heller, en halv krabba på restaurang ligger runt 150 kronor. Beställer du krabba på restaurang får du den delad såhär. Krabba kanske ser svår ut att äta, men det är faktiskt mycket enkelt. Börja med att lossa skalet på krabbans rygg genom att lätt föra in tumspetsen och dra utåt. Då blir det enklare att äta allt som är inuti. Vad du har inuti en krabba är vit kött, gult smör och röd rom. Allt detta går att äta. Det räcker med att följa denna enkla regel: Allt som går att lossa är ätbart. Allt som sitter fast äter du inte. Med krabba ingår också klor med gott kött i. Oftast har restaurangen öppnat dom, annars får du med en skaldjurstång som du öppnar klon med precis som du öppnar en valnöt på julafton. Använd ett skaldjursbestick för att nå långt in i klon. Köper du krabba i affären - be dom dela den i fiskdisken! Krabba äts oftast med hovmästarsås, men jag tycker den är allra godast med aioli och citron. Eller varmt smör mmm. HUR MAN ÄTER HUMMER Hummer! Kungen av skaldjur. Ganska dyr på resto men du kan hitta prisvärda i frysdisken. Hummer serveras oftast kokt som den är eller gratinerad med ost och persilja. Båda goda, det är en smaksak. När du beställer hummer får du den delad. Du kan beställa en hel eller en halv hummer. Hummer består egentligen av en lång svans och två stora klor. Båda innehåller gott vitt kött. Klorna är oftast delade av restaurangen, men annars delar du dom bara enligt nötprincipen på samma sätt som krabban. Hummerskalet är mycket tunnare än krabban, så det är enkelt. Hela klon innehåller kött, så du får gräva runt med ett skaldjursbestick. I ryggen på hummern finns gott smör som du också kan äta. Skit i hjärnan, men njut av smöret. Egentligen gäller samma princip som med krabban skulle jag säga - allt som lossnar är ätbart. Det är gott att pressa en skiva citron över hummern innan du börjar käka! HUR MAN ÄTER OSTRON. Ostron är mollusk som trivs i kallt salt grunt vatten. Man brukar säga att äta ostron smakar som en bit hav och det kan jag hålla med om. Många gillar inte ostron, och det är okej. Men jag tycker man ska prova, jag var hooked omedelbart efter jag provade första gången på en fest när jag var 22. Det finns mycket att skriva om ostron man jag håller det så enkelt som möjligt: Ostron beställer man oftast i dussin. Ett halvt dussin för två kan va en trevlig start. Be om små, salta ostron - de är enklast om man är nybörjare. Ostron serveras vanligtvis i Sverige med citron, rödvinsvinäger med schalottenlök och tabasco. Skvätt över citron och en liten sked vinäger, och tabasco om du vill. Jag brukar hoppa tabasco och ibland enbart köra citron. Oftast lossar restaurangen ostronen från skalet, men ibland gör dom inte det. Kolla det genom att föra ostrongaffeln under ostronet och se om den glider runt i skalet. Om den inte gör det får du lossa den försiktigt underifrån. För sedan skalet mot munnen och låt ostronet glida in i munnen. Ibland behöver du putta på med gaffeln pga tyngdlagen. Vissa gillar att tugga (hardcore), men jag låter ostronet glida runt i munnen för att fånga alla smaker och sedan sväljer jag. Som en god jäkla kallsup. PS. Man brukar säga att man inte ska äta skaldjur i månader som inte har R i sig. Dvs maj, juni, juli, augusti. Jag skulle nog säga att detta inte riktigt stämmer, förutom när det handlar om ostron. Det är nämligen under sommaren som ostron är dräktiga/fertila/förökar sig (eller vad man nu ska kalla det när mollusker doing it??) och köttet kan vara mjölkigt och enligt mig ej lika gott. HUR MAN ÄTER RÄKOR Om jag fick välja ett enda skaldjur att äta resten av livet skulle det bli färska räkor. Kan äta hur många som helst egentligen. Räkor har nog de flesta koll på hur man käkar, men vi kör en genomgång ändå! Ta räkan i ryggen mellan tumme och pekfinger. Med din andra hand, vrid av huvudet. Ta sedan tag om magen på räkan och dra bort ben och rom. Rommen kan du käka om du vill. Ta sedan tag om rumpan på räkan och i och med att du tagit bort huvud och mage glider liksom resten av skalet av när du drar. RÄKA SKALAD. KÄKA. Det är gott att skala många räkor, lägga på rostat bröd, skvätta över en skiva citron och äta. HUR MAN ÄTER KRÄFTOR Denna sista del gäller både signalkräftor och havskräftor. Du skalar dom likadant, skillnaden är att signalkräftor ligger i en mycket god spad du gärna bör surpla. Ta din kräfta. Är det en signalkräfta - vänd den på rygg och sug in det goda kräftdill-spadet från magen. Man kan säga att en kräfta har två delar: rygg och en stjärt. Vrid av där stjärten börjar. Öppna upp ryggen och käka smöret (om du vill). Öppna upp stjärten som om du öppnade en bok på mitten. Då lossar köttet som du kan käka. Gå vidare mot klorna. Vrid av från kroppen och öppna sedan upp dom med tänderna eller en skaldjurstång. Allt är i klorna är gott. Rota med skaldjursbestick där du inte når. Kräfta uppäten -> börja med nästa. Det var det! GLAD SKALDJURSHELG!! KÄKA JÄRNET. ❤️