Dags för den fjärde rätten i serien av italienska pastaklassiker jag lagar under hösten! Och det var ju helt klart dags för pesto kände jag. Om du reser till Ligurien, den del av Italien där peston kommer ifrån, är det högst sannolikt att rätten serveras med gröna bönor och potatis. Även kallat - fagiolini e patata al pesto. Så det är väl såklart att vi gör så då även här. Du behöver: Långsmal pasta, exempelvis spaghetti. Jag hade bavette hemma och tog det. Bönor (såna långa smala) Potatis Till pesto: Parmesan Olivolja Basilika Pinjenötter Vitlök Vi börjar med att göra pesto. För det behöver du en påse pinjenötter, två krukor basilika, 1 vitlöksklyfta, 1 dl parmesanost, 1,5 dl olivolja. Detta ger pesto för ungefär 4 personer och håller mellan en vecka upp till tio dagar i kylen. Rosta pinjenötterna så att de får färg i en stekpanna. Mixa sedan alla ingredienser (eller mortla om du vill köra true style). Smaka av med salt och peppar. Pesto klar. Sätt på två kastruller: en för pasta och en för potatis och bönor. Skala potatis och dela sedan bönor och potatis i delar som ser ut såhär. Koka potatisen i ca 7 min, lägg sedan i bönorna och koka i ca 3 min till. Koka pastan al dente i saltat vatten. Blanda pasta, bönor, potatis, pesto och ungefär två matskedar av pastavatten och rör om. Servera med svartpeppar och parmesan på toppen. Din fagiolini e patata al pesto är klar. Supergott vare. Inte ätit potatis i pasta förut men det adderade en krämig smörighet. Tidigare pastaklassiker jag lagat hittills: Spaghetti alla puttanesca Cacio e pepe Pasta pomodoro